Jövőállóság és rugalmasság: Chameleon okosotthon

Jövőállóság és rugalmasság: Chameleon okosotthon

Az okosotthonos-szegmens világszerte egyre komolyabb üzletágat képvisel, így Magyarországon is az építőipar jövőjét látják benne a szakértők. Nem véletlen, hogy manapság mindenhol úgy hirdetik a legtöbb eladó ingatlant, hogy megkapják az okosjelzőt, csakhogy ez a legtöbbször sajnos közel sem fedi a valóságot.

jovoallossagesrugalmassag 720


Az okosfunkció még nem okosotthon
Sokan nem tudják, hogy milyen egy igazi okosotthon. Az okosfunkciók nagyon könnyen megtévesztik az embereket, hiszen egy automatizáltan működő, a fényre reagáló árnyékolástechnika, egy magától felkapcsolódó világítás vagy egy intelligens garázskapu önmagában nagyon látványos megoldás, csakhogy még akkor sem nevezhető miattuk okosotthonnak egy ház, ha egyébként kivétel nélkül mindegyik megtalálható egy épületben.
Adja magát azonban a kérdés, hogy ha mindez csak „cirkuszi mutatvány”, akkor mégis mit nevezhetünk okosotthonnak? Mindenki által elfogadott definíció még nincs, azonban a kivitelezők részéről elfogadott, hogy csak azok az ingatlanok kaphatják meg ezt a jelzőt, amelyek egy rendkívül összetett rendszerre épülnek, ahol minden automatizált részegység képes kommunikálni a többivel. Nemcsak a lakás, hanem a lakók komfortszintjét, az ingatlan komplett energetikai hatékonyságát növelni tudják, és jellemzően többrétű feladatok megoldására is alkalmasak emberi beavatkozás nélkül.
Példának okáért közel sem csak-egy feladatban gondolkodhatunk, ha okosotthonról van szó. Beállíthatunk komplett szokásokat, így például az ébresztő megszólalásával együtt felkapcsolhat a villany, felemelkedhet a redőny, bekapcsolhat a televízió, a rádió, elindulhat a kávéfőző és így tovább. Elképesztően sok funkció megvalósítható az okosotthonon belül, legyen szó kényelemről, biztonságról vagy költséghatékonyságról!

Mi a gond a mai okosotthonok többségével?
Aki járatosabb az okosotthonok világában, az biztosan tisztában van vele, hogy a modern okosotthonos-rendszerek sajnos csak hellyel-közzel alkalmasak arra, hogy a fenti kritériumnak maradéktalanul megfeleljenek. Nem kell konkrét gyártókat megneveznünk ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon: a többség zárt rendszerben gondolkozik, és egyáltalán nem is akarnak nyitni a nagyobbak felé, illetve lehetőséget biztosítani arra, hogy később bővíthetők legyenek.
A mai piacon megtalálható okosotthonos-megoldások zöme tehát – amit villanyszerelők, generálkivitelezők vagy erre szakosodott vállalkozások telepítenek – zárt rendszerek, amelyek néhány év alatt teljesen elavulnak. Ez a tapasztalatok szerint mindössze 4-5 esztendő, ami egy ház esetében rendkívül kevés. Különösen annak fényében kellemetlen mindez, hogy a zárt szisztémákra építő gyártók már 15-20 éve a piacon vannak, így nemcsak most, hanem vélhetően később sem jellemzi majd őket a nyitás. Az ilyen esetekre jó megoldás a Chameleon Smart Home, amely az efféle zárt rendszereket képes megnyitni annak érdekében, hogy minél több ember számára elérhetők legyenek a folyamatosan fejleszthető, nagyobb és ismertebb gyártók megoldásaival is felvértezhető okosotthonos megoldások.

Mi az a Chameleon okosotthon?
A Chameleon egy olyan okosotthon-rendszer, amely képes áthidalni a fenti problémákat, és megvalósítani az igazán jövőálló okosotthonok ideáját a jelenben, hogy ingatlanunk ne csak most, hanem 5-10 év múlva, sőt még sokkal később is lépést tudjon tartani a technológia fejlődésével. S hogy miként éri el mindezt a Chameleon megoldása?
Az egyik első és legfontosabb, hogy a szisztéma egyfajta központi hidat, egy közeget biztosít a legtöbb okosotthonos-berendezéshez, így tolmácsként képes összehangolni a redőnyöket a világításrendszerrel, a termosztáttal, de akár még a bejárati ajtóval is, ha szükséges. A fentiekben említett zárt rendszer helyett tehát itt egy rendkívül nyitott és befogadó alternatíváról beszélünk, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy tartós beruházásként tekintsünk okosházunkra. Számos előnye van. Az egyik legfontosabb pozitívum a fentiek mellett az egyszerű kezelhetőség. Segítségével biztosított, hogy lakásunk részegységeit ne tucatnyi alkalmazással tudjuk üzemeltetni az okostelefonunkról, hanem minden egyes automatizált elemet egyetlen kezelőfelületről elérhessünk. Ez nemcsak kényelmessé, hanem rendkívül egyszerűvé is teszi okosotthonunk használatát. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy intelligens lakásunk bővíthető lesz a Chameleon megoldásával. Nemcsak holnap vagy jövőre, hanem akár még egy évtized múlva is. A jövőállóság azért lényeges, mert így márkától függetlenül válogathatunk, megvehetjük az olcsóbb vagy funkcióban gazdagabb megoldásokat úgy, hogy nem kell odafigyelnünk a márkára és a szabványokra, csupán arra, hogy nekünk abból milyen előnyünk származik. Nincsenek tehát kompatibilitási problémák, ami ráadásul gyors telepíthetőséget is kínál, akár új lakóházhoz, akár már meglévőhöz terveznénk. A rendszer ugyanis ezen a téren sincs korlátozva, akár részegységről-részegységre is ki tudjuk építeni vele okosotthonunkat. Mindez pedig akár kisebb és nagyobb alapterületű lakásokban sem okoz majd problémát, mint ahogyan az sem, ha ragaszkodnánk a Chameleon mellett a Google Home, az Amazon Alexa vagy az Apple HomeKit megoldásaihoz, illetve hangirányítási alternatíváihoz.

Bárki kipróbálhatja a Chameleon Smart Home tudását
Mivel a magyar fejlesztésű okosotthonos rendszer tudása rendkívül jelentős, ezért az alkotók úgy döntöttek, hogy lehetőséget adnak mindenkinek a kipróbálásra. Ehhez elkészült egy demólakás, ahová bárki ellátogathat, és kipróbálhatja az egyes funkciókat. Az ingatlanban a Chameleon Smart Home legtöbb funkciója beépítésre került, így a saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg például, hogy milyen az, ha már a belépéskor az igényeinkhez igazodnak a fényviszonyok és a hőmérsékletet, vagy miként lehet hangutasítással felkapcsolni, illetve lekapcsolni valamit. Futurisztikus élmény, ez nem is lehet vitás, de pontosan ezt kell biztosítania a jelenben egy igazi okosotthonnak!

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.