Sikkes, rusztikus passzívház

A hegyekkel és fákkal körülölelt baszkok lakta Vizcaya városában áll ez a tetőtől-talpig környezetbarát passzívház, amely egy fiatal, ökotudatos pár valóra vált álma. Minden szegletében a fenntarthatóság volt a fő szempont, enteriőrjeiket pedig a hangulatos, modern rusztikus stílus jellemzi.

rusztikus-passzivhaz-amiotthonunk

Magas hegyek között, Bilbao vonzáskörében egy Baszkföldön élő fiatal pár hamisítatlanul mediterrán stílusú otthonában járunk. Sok fával és naturális tónusaival a természetes egyszerűséget sugárzó ház első látásra hívogató. Különlegessége, hogy kialakításánál fő szempont volt az alacsony energiafogyasztás, a környezet védelme és a falakon belüli jó levegőminőség.

Az első közös otthon egy műemlékvédelem alatt álló ház teljes felújításaként született, a régi homlokzat kötelező megtartásával. A tetőt lecserélték, a belső tereket teljesen átrajzolták, ami nem kis kihívásnak bizonyult. A belső terek új elosztása a környezettudatos házaspár minden igényét lefedi. Arra törekedtek, hogy az ablakok a kiváltságos hegyi panoráma felé nézzenek, kihasználva a természetes fényt is. A berendezésnél a tulajdonosok amolyan „modernizált rusztikus” stílusban gondolkodtak, amely aktuális és elegáns is egyszerre. A megbízott lakberendezőt a helyi katalán dizájn mellett a svájci házak belsőépítészeti jegyei is inspirálták, vigyázva azonban, hogy nehogy túl markánssá váljon a rusztikus, hegyvidéki stílus, mivel nemcsak hétvégi házról, hanem egy állandó otthonról van szó.

Minden helyiségben sok a világos fa, a természetes anyag, a kő és a fény, mindemellett a világításban, a bútorok szerkezetében, a konyhában előfordulnak a fekete színfoltok, erősítve a modern hatást. Az elrendezést illetően az emeleten kapott helyet a két hálószoba (ebből az egyik vendégszoba), míg a nappali és a konyha a földszinten. Semmi kétség, az étkezővel egy légterű rendkívüli szépségű konyha a ház csúcspontja egy nagyszerű szigettel, ahol lehet étkezni, és rengeteg tárolót is biztosít.

A rusztikus légkör hangsúlyozására erezett és csomós konyhabútort választottak tömör fából, sötét porcelán munkalappal, mindenütt fekete világtótestekkel korszerűsítve az összhatást.

Az enteriőrök fenntartható, mégis kifinomult légkört teremtenek semleges tónusaikkal, amelyek időtállóak és megnyugtatóak. Figyeljük meg: a telített színek helyett sok vászont, fát, bézses tónust találunk, bármerre nézünk, minden a békét közvetíti, ahhoz foghatót, mint amit a természet ölén érzünk.

A spanyol belsőépítész, Natalia Zubizarreta a személyiségre fókuszáló tereiről ismert. Tíz éve alapított stúdiója a lakberendezés valamennyi fázisában segíti klienseit az ingatlan kiválasztásától a téralakításon át a legapróbb kiegészítők megvásárlásáig. Alapvetően légies, nőies, élhető terei közkedveltek Spanyolország szerte.
Natalia Zubizarreta
www.nataliazubizarreta.com

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop