Segítünk dönteni: vastagodó hőszigetelés

Az új építésű lakóépületek esetén 2021. január 1-je után közel nulla energiafelhasználás követelhető. A hőszigetelés vastagságának növekedése nem kerülhető el, s lesznek plusz költségek, de nem olyan mértékben, mint sokan gondolják. A megfelelő eredményt a különféle szerkezetek energetikai finomhangolásával érhetjük el. A hőszigetelő anyagokat gyártó BACHL szakértőinek segítségével számoltuk ki, mit is jelent mindez a gyakorlatban.

segitunkdontenivastagodohoszigeteles 720

A szakemberek már évek óta a közeledő változásra figyelmeztetnek, ami alól sokan úgy próbáltak kibújni, hogy a szigorodó előírások miatt megéri még idén befejezni az épületet, mert jövőre a költségek megemelkednek. Ez azonban csak átmeneti megoldás, és a helyzet nagyon erős leegyszerűsítése. Ha az épület tervezése még a jelenlegi szabályok között történt, de használatára már a jövő évi alapján készülünk, bárkit érhetnek meglepetések.

A közel nulla energiaigényű épületet minőségi építőanyagokkal és szerkezetekkel, szakszerű kivitelezéssel lehet csak elérni. Az elvárt eredmény eléréséhez helyesen kiválasztott nyílászárók, jól kialakított gépészet is kell, de a legfontosabb és leginkább kézenfekvő megoldás a hőszigetelés vastagságának, minőségének változtatása. Ezzel nem csupán az előírásoknak felelünk meg, hanem az életminőséget is javíthatjuk: kellemesebb lakóklíma, csökkentett fűtés/hűtésszámla, és még ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük. Az európai átlaghoz hasonlóan ugyanis a magyarországi CO2-kibocsátás 30-40 százalékát épületeink hűtésére és fűtésére fordított energiapazarlás okozza. Az elvárt eredményhez tehát sokkal inkább a különféle szerkezetek energetikai finomhangolásával juthatunk el, persze ezek között figyelembe kell venni a hőszigetelést is.

segitnkdontenivastagodo 1
Hőszigetelés számokban
Amennyiben a hőszigetelés fokozásával szeretnénk megfelelni a rendeletnek, és a polisztirol hőszigetelő anyag mellett döntünk, a jelenleg használtnál átlagosan kb. 30 százalékkal szükséges növelni a vastagságon. Ezek alapján jogosan felvetődhet a kérdés, hogy mennyivel kerül többe az építkezés? A válasz: elenyésző összeggel, de nézzük, mit is jelent ez pontosan.

A példa kedvéért vegyünk egy 120 m2 alapterületű, földszintes, nyeregtetős, egyszerű épületet, és nézzük meg, milyen mértékű a hőszigetelések vastagságának növekedése, és ez milyen többletköltségeteket eredményez a különböző épületszerkezeteknél.
A kiadások növekedését szinte kizárólag a hőszigetelések vastagságának változása teszi ki, mivel a munkadíjak, állványozási költségek, kiegészítők árai szinte változatlanok maradnak.

 • A homlokzati fal esetében egy 30 cm vastag, modern vázkerámia téglára az eddigiekben jellemző 10 cm-es Nikecell helyett 16 cm szükséges. A 6 cm különbség költsége a teljes homlokzatfelület esetében 210 000 Ft.
 • A lábazati fal kapcsán (25 cm vastag vasbeton) a zártcellás BACHL polisztirol hőszigetelésből a különbség 6 cm, mely a teljes lábazat felületén 135 000 Ft többlettel jár.
 • A talajjal érintkező padlónál szintén 6 cm a növekedés mértéke (BACHL expandált polisztirol), amely 175 000 Ft többletköltséget jelent.
 • Mivel egy földszintes épületről van szó, a padlásfödémen vízszintesen fektetett Nikecell vagy kőzetgyapot hőszigetelés vastagságát 24 cm-ről 31 cm-re szükséges növelni, mely 140 000 Ft-tal emeli meg a bekerülési összeget.
 • A homlokzati hőszigetelés kapcsán a méretváltozás miatt egyedül a dübelek ára növekszik, amely megközelítőleg 30 000 Ft többletköltséget jelenthet.

A megadott árak természetesen bruttó árak, amelyek építőanyag-kereskedésekben elérhetőek, de áruk terméktípusonként és gyártónként eltérőek lehetnek. Fontos még megjegyezni, hogy a rendelet (egy-két kivételtől eltekintve) követelményei új építésű épületekre vonatkoznak, a már meglévő épületek felújítására csak néhány kivételes esetben értendők.

Többletköltség családi ház, társasház esetén
A szigorúbb hőtechnikai szintnek megfelelő hőszigetelési vastagságok többletköltsége bruttó 650 000 Ft. Tekintettel arra, hogy az új építésű ingatlanok négyzetméterára önálló családi ház esetén 5500 Ft-tal emeli meg a négyzetméterárakat, amely a jellemző 500-750 000 Ft/m2 áraknál kevésbé jelentős, 0,75-1,5 százalékos plusz költséggel jár.
A többszintes társasházak, lakóparki lakások költségnövekedése még ennél is kevesebb. Olyan épületeknél, ahol körben, egymás mellett, alatt, felett fűtött lakások vannak, ott sokszor csak a homlokzatfelületet hőszigetelésére van szükség, valamint az emeletközi födémeknél csak lépéshangot kell csillapítani. Mindez természetesen függ az épület típusától, de a fentebb írt költségek felével vagy akár a negyedével is számolhatunk: 2500-1300 Ft/m2 árnövekedés, ami a jelenlegi 600-900 000 Ft-os négyzetméterárakhoz képest igen csekély, hiszen még a 0,5 százalékot sem éri el.
Végeredményben elmondható, hogy a szigorodó hőtechnikai követelmények nem jelentenek jelentősebb drágulást, hiszen a kivitelezői munkadíjakat a hőszigetelés vastagságának növekedése (0,5-1,5 százalékos többletköltség) nem befolyásolja. Amivel számolhatunk, az a 20-30 százalékkal alacsonyabb fűtésszámla és kevesebb CO2-kibocsátás. Az utóbbi mindannyiunk közös érdeke, és elengedhetetlen a globális károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.

segitnkdontenivastagodo 2
Hatékonyság BACHL megoldásokkal
Szerencsés lehet, ha olyan gyártót választunk, amelynek minden kérdéses és hőszigeteléssel korszerűsíthető felületre van megoldása, ilyen a BACHL is, aki a polisztirol hőszigetelésben széles választékot kínál. A gyártó termékeivel az épület minden sarkalatos pontja energetikailag jobbá tehető. A korszerű gyártástechnológiának köszönhetően az előírásoknak megfelelő értékek eléréséhez már vékonyabb rétegben is létezik hőszigetelés homlokzatra és padlóra egyaránt. A hagyományos fehér, de a falra használt polisztirol táblák mellett egyre népszerűbbek az új generációs, szürke színű, grafitadalékos polisztirollapok is. A BACHL Extrapor is ilyen; kifejezetten előnyös műszaki paraméterei miatt vékonyabb rétegben is biztosítja a hagyományos fehér polisztirol lapok hőszigetelési hatékonyságát. A hely hiánya sokszor döntésre kényszerít, és emiatt szükséges egy vékonyabb megoldást találni, ilyen helyzet egy padló szigetelése is.
A BACHL legújabb terméke a Vákumpanel, ahogy neve is jelzi, ez a vákumtechnológiával készülő modern anyag ugyanazokat az értékeket kínálja, mint vastagabb társai, csak vékonyabb kiadásban, hiszen nincs olyan anyag, ami a vákumnál előnyösebb hővezetési tényezővel rendelkezne. A belső terekben padlók, lapostetők, teraszok és a falazat hőszigetelésére is alkalmas, de ipari felhasználás esetén hűtőházakban is remekül funkcionál.

További információ a BACHL hőszigetelő anyagairól: www.bachl.hu

 

 

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop