Rosegold a Várhegy alatt

Minden szárnyaló művészi kreativitás ellenére egy lakásfelújítás végső karakterét a nyersanyagoknak kell meghatározniuk. Szánjunk egy kis időt arra, hogy megérezzük a hely szellemét!


Egy lakásvásárlásnál az anyagi szempontokon túl a legfontosabb az egyediség. Vannak-e olyan pozitív megkülönböztető jegyei a kinézett otthonnak, amelyek kiemelik a tömegből, amire rá lehet erősíteni, térszervezéssel és a dizájnnal kidomborítani az előnyeit. A Logodi kertre néző, 53 négyzetméteres lakást hosszas próbálkozás után sikerült megvásárolnia a fiatal házaspárnak. A Budai Váralagút szomszédsága és a Vár nyugati lejtője komoly történelmi hátteret ad a környéknek, az 1930-as évek art-noveau jegyeit hordozó rendezett lépcsőházban a bejárati ajtók és a liftajtók is ugyanazzal a kovácsoltvas rácsozatú, kerek hajóablakokkal vannak díszítve. Így már az első percben tudtam, hogy ebben a formában kell megőrizni őket. A forgalmas Attila út zajai nem jutnak el az ősfás belső udvarra, a minden szobából ide nyíló franciaerkélyek pedig nyugodt, polgári környezetet teremtenek a lakásban. Az alaprajzi adottságokon nem sokat kellett változtatni, az előteret azonban összenyitottam a nappalival, hogy azonnal tágasabb helyiségbe érkezzünk. Úgy gondoltam, hogy egy plusz kis dolgozószoba kialakítása a konyha helyén szintén emeli a lakás használati értékét, kényelmes is, amely és később gyerekszobává alakítható.

Előre nem tudni, hogy egy valahol megszerzett inspiráció később hol landol, én ezzel a rosegold-sötétszürke kombinációval egy koppenhágai bemutatóteremben találkoztam hónapokkal ezelőtt. Azonnal beleszerettem, és még néhány fotót is készítettem emlékeztetőül, s íme, ebben a lakásban találtam meg a helyét. Egy kolléganőm ajánlotta figyelmembe a lengyel posztertapéta-gyártót, aki a legnagyobb gyártók minőségében nyomtat gyönyörű tapétákat. A faágat ábrázoló melegszürke poszter behozza a falak közé a kinti park hangulatát, és megvallom, magam is meglepődtem, milyen markánsan határozza meg az egész lakás hangulatát. Szerencsére megtaláltam a tökéletes rosegold párnahuzatnak való selymet is a kanapéra. A helykihasználás érdekében az étkezőasztal beépült a konyhapultba, és egy romboid alakzat csatlakozik a szekrénysor betétekkel kikönnyített pohárszék funkciójú szakaszába, ezzel kényelmesen hozzáférhetők az alsó tárolók is. Mivel a nappaliba oly sok attraktív elem került, a fürdőszobába inkább visszafogott szürke csempét választottam, színes kiegészítőkkel vonzóvá téve a helyiséget. Gondolodóba ejtett az is, hogy mivé is alakuljon a fürdőszoba sarkában befalazott egykori ajtónyílás, végül beépített polcot csináltattam belőle. A szabdalt formákat a burkolatba rejtett ledszalagok díszítik, amely egészen újszerű, sejtelmes fényhatás teremtett itt is.

Hiszem, hogy a bennünket körbevevő környezet harmóniája energetizálja, segíti a benne lévők jobb közérzetét. Egy lakás funkcióit és látványelemeit úgy kell megkomponálni, hogy az kisebb változtatásokkal hosszú távon is ki tudják szolgálni a benne élőket. perfectmatching portre
Petyerák Katalin
lakberendező

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop