Őrizni a múltat, élni a jelent

Sokszínűség és elegancia jellemzi a rendkívül jó adottságú polgári miliőjű lakást London szívében. A hatalmas ablakokkal szabdalt terek, az óriási belmagasságú helyiségek körülölelik az enteriőrt, amely, ha innen nézzük, ódon, ha onnan, nagyon is modern. Vendéglátóink igyekeztek mindent, amit csak lehetett, átmenteni a mába. Történet az értékmentésről.

 

03

 

A múlt század elején épült angol polgári lakást egy háromgyermekes család vásárolta magának, éppen egy tél elején. Úgy tervezték, hogy a munkálatokat csak tavasszal kezdik el, addig pedig tervezgetnek, felosztják a helyiségeket, megpróbálják eldönteni, kinek, melyik szoba lenne a legpraktikusabb. „Már első pillantásra olyannak tűnt ez a lakás, mint egy tetszetős torta, amelyből mindannyian kiválaszthatjuk a legkedvesebb szeletet” – mondta a háziasszony.

Éppen csak felosztották funkció szerint a tereket, amikor vendéglátóink rábukkantak Suzanne Roshann fiatal tervezőre, aki bravúros tehetséggel alakítja át a régi enteriőröket modern terekké, úgy, hogy az antik elemeket finoman beágyazza a környezetébe. Miután a tervező felvázolta az elképzeléseit, a családtagok úgy döntöttek, azonnal belevágnak az építkezésbe.

A nappaliban tulajdonképpen csak a falfestést frissítették fel, a hajópadló kiváló állapotban volt. A stukkókat alaposan átvizsgálták a szakemberek, majd néhány helyen – elsősorban az étkezőben – restaurálták. A nappaliban a hófehér falak egy alapvetően férfias hangulatú teret ölelnek körül. A tejeskávé színű angol gyapjúszőnyeg majdnem faltól falig fut, keretet ad az ülőalkalmatosságoknak. Szép és egyre gyakoribb, hogy a nappali garnitúráját többféle elemből alkotják meg. A tervező két, formájában és textúrájában is különböző fotelt helyezett el a család régi bőrkanapéja mellé. Érdekes megfigyelni, hogy alulról felfelé, mintegy rétegesen építkeznek az értékek a szobában: a pompás perzsaszőnyeg, az eredeti márványkandalló a nyugati falon, szemben a kecses diófaasztal és az itáliai tükör remek ízléssel összeválogatott bútorok képét adja. Az eredeti stukkódíszítés zárja le a teret, amely egyben a gyönyörű antik csillárt is keretezi.
A mennyezeti díszítés szinte összefűzi egymással az amúgy szeparált helyiségeket, így a stukkók az étkezőben is folytatódnak. A kandalló itt is, mint a ház többi szobájában, eredeti, akárcsak a közlekedő térben a szőnyegpadlóval burkolt lépcső, amely a szülők és a gyermekek birodalmába vezet. Igazi játéktér, gazdag fantáziával megalkotott szobák bújnak meg odafent. A modern elemek egyértelműen hangsúlyosabbá válnak a földszinthez képest, de egy-egy régi tükör, képkeret, vagy az eredeti kandalló egyértelműen mutatja, hogy a jelen és a jövő soha nem válik el a múlttól. Sőt, gondos kezek között ízléses egységet alkot vele. Értékőrző szemléletet, múlt iránti tiszteletet hirdet.

 

<<< Az étkezőszobában is megtartották az eredeti kandallót a háziak, sőt, a két oldalára épített, plafonig nyúló polcrendszerrel tovább hangsúlyozták központi szerepét. Szép perzsaszőnyeg került a magas támlás antik székek és az antik étkezőasztal alá.

<<< A modern felszereltségű konyhában a bútorajtók és fiókelőlapok, a fogantyúk díszei, valamint az antik jellegű csaptelep miatt régi idők hangulata az úr.

<<< Ha elmerülünk a lépcsőfeljáró részleteiben, megfigyelhetjük, milyen sajátos hangulatot keltenek a neobarokk és a blondelkeretek a modern keretbe került családi fotótárral. Egykor perzsaszőnyegek fedték a lépcsőfokokat, de a gyermekek miatt biztonságosabbnak tűnt a padlószőnyeg-borítás.

mit? miért? hogyan?

Funkció és design…

A konyhák sokfélék lehetnek, de egy dologban nem térhetnek el egymástól: a funkció pontos megtervezésében. A háziasszonyok többsége megtorpan annál a pontnál, hogy a konyha legyen szép. A látvány természetesen nagyon fontos, de rengeteg bosszúságot okozhat, ha csupán erre fókuszálunk. Képzeljünk el egy gömbvillámként cikázó háziasszonyt, aki fel-alá rohangángól a hűtő, a tűzhely, a mosogató között. Nagy valószínűséggel elfárad, de hogy lever valamit, az szinte bizonyos.
Nos, hogy e baleseteket elkerüljük, néhány mondat a konyha okos megtervezéséhez. Az alábbi útvonaltervet kell észben tartanunk: tárolás, előkészítés, tisztítás, összeállítás, főzés-sütés, tálalás. Azt, hogy melyik irányból indulunk, azt többnyire a kamra helye vagy a hűtő határozza meg (utóbbinál meg a hűtő konnektora).
A kamra vagy hűtő mellett jó, ha hagyunk munkafelületet az előkészítéshez, aztán jöhet a mosogató a tisztításhoz, majd újabb munkapult az összeállításhoz, aztán a tűzhely a főzéshez, végül hely a tálaláshoz, legvégül pedig az iciripiciri, aki mind megette.

Kettő az egyben

Sok szülő küzd azzal, hogy képtelenség a gyerek növekedésével együttjáró igénynövekedést követni. Legalábbis anyagilag. Ez a ruhatárra éppúgy igaz, mint a gyerekszobára. Ezért kombi bútorokat vásárolnak, amelyeket később „kamaszosítani” lehet. E szobánál azonban akár arra is gondolhatunk, hogy megfordították a sorrendet. Remek példa arra, hogy miként lehet egy felnőtt szobát „gyerekesíteni”. A színek és az ágy, a kandalló nem tipikusan gyerekszobába valók, de a színes kiegészítő bútorokkal, plüss mackókkal elérhetjük azt, hogy kisebb gyerek is jól érezze magát.

Ha teszünk egy próbát, máris igazolva látjuk a felvetést. Takarjuk ki a színes elemeket, és felnőtt szobát látunk, vagy takarjuk ki a kandallót és a fegyelmezett függönyt, azonnal gyerekszobában érezhetjük magunkat.
A fények játékával erősíthetők vagy tompíthatók a különféle hatások. Ha a gyerekszobahatást szeretnénk kiemelni, akkor a színes kiegészítőket világítsuk meg, ha felnőtt légkört, akkor a mennyezetet vagy a képet a kandalló fölött.

Átalakulás…

A készen vásárolt lakásnál, háznál szinte kizárt, hogy minden úgy legyen jó, ahogy az előző lakó megtervezte. Legyen kicsit más a konyha, a fürdő, legyen máshol az ajtó, vagy éppen ne legyen.

A legnagyobb kihívással akkor szembesülünk, ha a vizesblokkot képzeljük el új helyen. Egy mosdót vagy vécét áthelyezni nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk, mégsem kell letennünk terveinkről csak azért, mert éppen ott nincs vízvezeték vagy lefolyó, ahol szeretnénk, hogy legyen.

Gyakran a szakemberek is megpróbálják lebeszélni az álmodozót a kihívásról, ezért jó, ha tudjuk: méterekkel arrébb vihető egy vécé is. Csupán a megfelelő lejtésszöget kell megadni a lefolyónak – ami sem technikailag, sem esztétikailag nem kivitelezhetetlen. A szerelést hagyjuk szakemberre, az esztétikai megoldást pedig csenjük el erről a képről. A dobogóra került illemhely még egy jól sikerült „csavar” is lehet a fürdőben! Bolondíthatjuk a látványt burkolatváltással, vagy a dobogó oldalába szerelt világítással. Ha valamit nem tudunk eltüntetni, tegyük feltűnővé!

Ízlésformáló, ha nem csak a praktikumot, de a csemeténk szépérzékét is szemmel tartva alakítjuk ki a szobáját. A nonfigurális festményre emlékeztető puha szőnyeg és a hetvenesztendős diófa ágy múlt és jelen finoman komponált egységét mutatja.

A világos, üde színvilágú gyerekszobát egy kilencéves ikerpár lakja. Kényelmüket színes bútorok, nyitott polcrendszer, tanulórész szolgálja. A kettő az egyben emeletes ágy biztonságérzetet kelt a testvérekben. A faldekorációt keretbe foglalt gyermekrajzok adják.

Szecessziós hatású a gyerekeknek kialakított fürdőszoba. A kis kerámia kéz-mosó, a szabadon futó rézcsövek, a színes plakátok és reprodukciók, a rézkeretes tükör a falon egészen sajátos hangulatára a dobogóra emelt vécé teszi fel a pontot.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop