Rendhagyó installáció a klímaválság ellen

Rendhagyó promóció hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra: szeptember 4-ig látható az Ariston Thermo és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. közös installációja a budapesti Erzsébet téren, az Akvárium Klub előtt, amely megmutatja, hogy a mai kor emberének kényelmi elvárásai és az ökoszisztéma védelme megfér egymás mellett, tudatos tervezéssel.

rendhagyoinstallacioaklimavalsagra 720

A ház különlegességét a napenergia-felhasználást segítő Generon tetőcserép, valamint az Ariston „Nimbus Garden” nevet viselő levegő-víz hőszivattyúja adja. Az üvegházban különleges hőigényű, trópusi növényeket helyeztek el, amelyeket kizárólag megújuló energia segítségével tartanak életben. A hőszivattyú a külső levegőt felhasználva biztosítja az üvegházban szükséges hőmérsékletet hűtéssel vagy épp fűtéssel, ezzel minimális energiát használva fel, károsanyag-kibocsátása pedig nincs. Távoli eléréssel egy applikáción keresztül irányítható, a rendszerből érkező lágy vizet pedig visszavezetik a növényekhez. A Generon napelemes tetőcserepek a napenergia felhasználásával segítik a hőszivattyú működéséhez szükséges energia felvételét. A Nimbus Garden ház fő anyaga fenyőgerenda és borovi fenyő, amihez hőszigetelt üveg társul. Mérete: 3,4 x 1,8 méter, magassága 3 méter. Gépészete: Ariston Nimbus Pocket M hőszivattyú, amihez Terrán Generon napelemes tetőcserép társul. A házba telepített növények eredete: Madagaszkár, Kanári-szigetek, Közép-Amerika, Karib térség, Dél Mexikó, Dél-Amerika.

Az ötletet az Ariston Comfort Challenge projektje szolgáltatta.:
https://www.youtube.com/watch?v=tvbn2ZxW6ro
https://www.youtube.com/watch?v=DJC2qEfyZC0
A vállalat Grönlandon épített fel egy házat, amelyet kondenzációs kazánnal fűt azért, hogy a kutatók télen is folytathassák a munkát az extrém hidegben. Az Ariston Thermo Hungária ennek mintájára Magyarországon is szeretett volna egy figyelemfelkeltő kampányt, azonban kazán helyett a legmodernebb, hőszivattyús technikát választotta, partnere pedig a Terrán, ami a Generon napelemes tetőcserepeket biztosítja.

„Az innovatív tetőcserepek azért is speciálisak, mert hatékonyságban és teljesítményben is felveszik a versenyt a klasszikus szolár panelekkel, ráadásul az általuk kínált esztétikai élmény is sokkal nagyobb. Nem kell a technika javára kompromisszumokat kötni, hisz a betoncserépbe integrált napcelláknak köszönhetően nincs felesleges tetőáttörés, így prémium megjelenést biztosíthatunk ingatlanunk számára, miközben a tető eredeti védelmi funkciója is maradéktalanul megvalósul, emellett növelhetjük az épület értékét. A termék sikerességét számos közönség és szakmai elismerés fémjelzi (pl. RedDot Termékdizájn 2021 díj), bevezetése óta több mint száz otthon és középület energiaellátását biztosítja Generon rendszer, 2021 végéig pedig megközelítőleg további 250 épület tetején találkozhatunk majd napelemes tetőcseréppel” – hívta fel a figyelmet Tóth Szabolcs, a Terrán regionális marketing igazgatója.
Az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője, Pavek Gábor elmondta, hogy hazánkban jelenleg 1 millióra tehető azoknak a háztartásoknak a száma, akik hagyományos kazánnal, fával vagy szénnel fűtenek. Ha ők mind hőszivattyúra váltanának, akkor hozzávetőleg 115 779 482 957 m³-rel csökkenne a károsanyag-kibocsátás egy év alatt hazánkban, amivel egy egész város károsanyag-kibocsátását tudnánk megspórolni évente.

Pavek Gábor azt is elmondta, hogy az Ariston jelentős potenciált lát a hőszivattyúkban. „Míg 2008-ban összesen 10 hőszivattyút értékesítettünk a hazai piacon, addig ez a szám 2021-ben 300 lesz. Ebből jól látható a növekedés dinamikája, és azt sem titkoljuk, hogy minden évben duplázni szeretnénk az eladásokat.” Az ügyvezető szerint hazánk a növekedés ellenére sincs az európai élmezőnyben még. Az európai hőszivattyúpiac + 7,4 százalékos rekord eladást könyvelt el 2020-ban, ez megközelítőleg 6 százalékot hasít ki az európai épületek fűtési típusai közül. A legjobban Lengyelország teljesített, ahol 43,8 százalék volt a hőszivattyú-szegmens növekedése az elmúlt évben. Magyarországon ezzel szemben 2020-ban összesen 5000 hőszivattyút adtak el, és a korábbi évekről még hiteles statisztikák sincsenek. Ez azt is jelenti, hogy számtalan kiaknázatlan lehetőség áll előttünk és hatalmas potenciál van ebben a piaci szegmensben.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop