Ráncolt vagy lapfüggöny?

1 Miért praktikus a ráncolt függöny?2 Miért praktikus a lapfüggöny?3 Hogyan mozgathatók, működtethetők?4 Mire ügyeljünk a tervezés során?5 Íves falfelület, különleges formájú nyílászárók?6 Hogyan nézett ki a legkülönlegesebb?

 

 

1 A kíváncsi tekintetek és a nem kívánt fény kizárásán kívül számos érv szól a ráncolt függöny mellett. Míg a fényáteresztő folyamatos jelenlétével öltözteti a szobát, addig a sötétítő szolgálhat praktikus fényzáró, de dekorációs célokat is. Utóbbinak csak a fantázia szabhat határt, hiszen a változatos színek, anyagok és minták bármilyen stílusú helyiségben megállják a helyüket. Függönyeinket variálhatjuk is: választhatunk új dekort vagy fényáteresztőt a régi mellé, és stílusos kiegészítőkkel tovább díszíthetjük azokat.

2 A lapfüggöny szintén alkalmas a ráncolt függöny által említett célokra, azonban legfőbb előnye, hogy jobban hangsúlyozza az anyagokat. A mai trend szerint ugyanis nem a változatos fazon, hanem inkább a minta kerül előtérbe. Ezt a modern irányzatot könnyedén követhetjük a lapfüggönnyel.

3 Habár a fényáteresztőket ritkábban mozgatjuk, a dekorfüggönyöket naponta többször is elhúzhatjuk, így fontos az akadálymentes, gyors és könnyed mozgathatóság. A ráncolt függönyök rúdkarnison és sínen is könnyedén mozgathatók. A professzionális megoldás hívei függönyelhúzó pálcát, illetve motoros elhúzó szerkezetet is választhatnak. A lapfüggönyök mozgatására több lehetőség kínálkozik, a legkézenfekvőbb az erre a célra gyártott, elhúzó-szerkezetes karnis, amely akár motorizálható is. Ha a lapfüggönyt nem mozgatjuk gyakran, megfontolandó a pálcával vagy akár kézzel történő mozgatás. Praktikus lehet még a fényáteresztő lapfüggöny ráncolt dekorral történő kombinálása is.

4 A függönytervezés során a legfontosabb, hogy a fazon, a kialakítás harmonizáljon a lakás, a szoba stílusával, hiszen míg a konyhában elég lehet egy helyes kis vitrage (kávéházi függöny), addig a nappaliban a hangulatos anyagoké és színeké a főszerep. A függönyök optikai játékra is foghatók. Például túl magas, keskeny ablakhoz széles karnist válasszunk, hos?- szú, fekvő ablaknál pedig földig érő függönnyel ellensúlyozhatjuk a hatást. Ügyelni kell arra is, hogy minél erősebb a fény, annál vastagabb anyaggal védekezhetünk ellene; a könnyed lenes anyagoktól akár a fényt teljesen kizáró Black-outokig. A lapfüggönyök esetében is igaz a stílus, a megfelelő színek, minták és a méret megtalálása, hiszen mindezzel rendkívüli módon befolyásoljuk a teret. Tervezés során gondoljuk át, hogy mekkorák legyenek az egyes lapok méretei, hiszen úgy mutatnak jól, ha kissé fedik egymást. Habár szakemberek általában nem javasolják a mintás anyagokat lapfüggönynek (inkább a csíkosat, egyszínűt), mégis lenyűgöző látványt érhetünk el, ha az egyes lapokon egy-egy befogott mintával találkozunk.

5 A ráncolt függönyök legfőbb előnye a méretre szabhatóság, így különleges formájú ablakokra, nyílászárókra apró trükkökkel, hajlított karnisokkal szép függöny készülhet. Ugyanakkor lapfüggönyt is szabhatunk különleges formára, és itt is használhatunk hajlított karnist.

6 Nehéz a kérdés, mivel minden stílusban megtalálhatók különleges megoldások. A klasszikus bogen fazon (kastély-stílusban ráncolt, redőzött) elkészítéséhez rendeltünk már többszázezer forintért Angliából szabásminta-készítő szettet, de érdekes „kaland” volt a modern stílusú fazon merevítéséhez használt drótok alkalmazása is. A lapfüggönynél a meglepő minták és anyagok kombinációja lehet kreatív. Egy alkalommal drapériával díszítettünk lapfüggönyt, és közben játszottunk a hagyományos, ráncolt és a feszített függönyök társításával. Legmegragadóbb lapfüggönyünk a frankfurti Heimtexil kiállításon szerepelt dekorációként. Egy közel négy méter magas állványról függesztettünk le lapfüggönyt, ami lenyűgöző látványt nyújtott már messziről is.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop