Pereg a vakolat, mállik a fal?

Stílusos étkezés
Lazacburger
Rejtőzködő elegancia az erdő közepén

Házunknál nemegyszer okoz problémát a vizesedő, penészesedő fal, a lepergő, felpúposodó vakolat. Ennek több oka lehet, elsősorban az elégtelen vízszigetelés, de a nem megfelelő hőszigetelés, illetve a légcsere hiánya is okozhat ilyen gondokat. Rossz a szigetelés vagy nem is készült? Mit lehet tenni?

peregavakolatmal 720

Ha a felsorolt okokból vizesedést tapasztalunk a talajhoz közeli falrészeken, nincs más hátra, mint az utólagos szigetelés. Erre több módszer létezik, viszont óvakodjunk attól, hogy csak függőlegesen szigetelünk vagy valamilyen eltakarást alkalmazunk – rabitz vakolat, hőszigetelés lábazati vakolattal vagy ugyanezt hőszigetelés nélkül –, mert vízszintes szigetelés nélkül egyik megoldás sem vezet hosszú távon eredményre. A víz ilyenkor a tégla kapilláris járatain szivárog fel a takarás fölé, ott „nyomja le” a festést, majd a vakolatot, így az egész ráfordítás veszendőbe megy.

BITUMENES LEMEZSZIGETELÉS
Az utólagos bitumenes lemezszigetelés az egyik legrégebbi szigetelési módszer. Ekkor a falat szakaszosan átvésik (egy ehhez hasonló technológiánál átvágják), a téglára rakott habarcskiegyenlítésre fektetik a szigetelő lemezt, majd visszafalazzák a kivésett részt, kiékeléssel. Ez után a ház egy másik részén csinálják ugyanezt, amíg körbe nem érnek, ez után készítik el a szigetelés függőleges részét, a lábazat tetejéig, ami így már toldható a vízszintes szigeteléshez. E módszer hátránya, hogy lassú és házilag nem nagyon kivitelezhető, nagy hozzáértést igényel, mert a födémeket alá kell dúcolni!

UTÓLAGOS VEGYI FALSZIGETELÉS
Az utólagos vegyi falszigetelésnél, tervezett módon, furatokat készítenek a falba, és ezt töltik ki egy speciális szilikofób anhydro anyaggal. Ha a fal anyaga nem tömör, vegyi falszigetelést ne készítsünk, ugyanis az üreges falból a furatokba betöltött szigetelőanyag elfolyik, így szigetelés sem készíthető. A furatok egymástól 12-16 cm-re legyenek (terv szerint), két sorba is rakhatók, függően a fal vastagságától, szerkezetétől, illetve két oldalról is fúrhatók, ha a fal vastagsága ezt megköveteli. Ez után a furatok tisztítása következik, majd feltöltése – gravitációs módon – a szigetelő anyaggal. A töltésnél a folyadék felszivárog a falba, így a töltést (lehetőleg folyamatosan) mindaddig folytatni/pótolni kell, ameddig az előírt mennyiséget be nem töltöttük.

UTÓLAGOS FALINJEKTÁLÁS
Ennél a módszernél bejelöljük a furatok helyét, távolságát (kb. 10 cm), majd a keletkezett furatokat megtisztítva pakkereket helyezünk el bennük. A pakker lehet műanyag, egyszer használatos vagy többször is felhasználható fém, amelyeken nyomással a falazatba injektáljuk a megfelelő vegyi anyagot.

peregavakolatmal 3
ACÉLLEMEZ UTÓLAGOS BESAJTOLÁSA
Utólagos acéllemezbesajtolásos szigetelés csak olyan falaknál alkalmazható, ahol összefüggő vízszintes fuga található a téglasorok között. Ezekbe a vízszintes fugákba sajtolnak be speciálisan kiképzett, korrózióvédelemmel ellátott, egymásba kapcsolódó acéllemezeket, elvágva a felszivárgó talajvíz útját. A rozsdamentes acéllemez időt állóbb, a horganyzott acéllemez felületi védelme sérülhet a besajtolás során, így a lemez korrodálni fog.

ELEKTROMOS FALSZIGETELÉS
Az elektromos falszigetelési (elektrokinetikus, elektromágneses) eljárásokban a nedves falat a benne oldott sókkal egyetemben elektrolitként használják fel, amely vezetőképessége révén áram segítségével az elektromos töltéssel rendelkező részecskék kedvező irányú mozgását idézi elő. Tehát a vízrészecskék áramlási iránya megváltozik, a részecskék lefelé vándorolnak, a kapilláris felszívódás megszűnik. Itt a falazat magas sávjában egy pozitív pólusú karbon bevonatú háló, a fal tövében pedig negatív pólusú grafit elektródák biztosítják az áram útvonalát. Az áramfogyasztás minimális, karbantartást nem igényel.

SZIGETELŐ VAKOLAT
Szigetelő vakolat használata inkább pincék szigetelésénél gyakori, amikor is a vakolatot a megtisztított és kikapart fugájú téglafelületre kell felhordani, 2-3 cm vastagságban. Elkészülte után meggátolja a víz, nedvesség bejutását a pincébe. azonban két dolgot ne felejtsünk el a vakolat elkészülte után: egyrészt gondoskodni kell a belső szellőztetésről, akár gravitációs, akár tervezett gépi úton, másrészt, mivel elzártuk a víz útját a pince felé, az felfelé fog szivárogni a falban, ezért ennek a felszivárgó víznek a kezeléséről gondoskodni kell. E módszer is szigorúan megköveteli a technológia betartását, ezért házilag ne próbálkozzunk vele!

peregavakolatmal 1
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
Bármely utólagos szigetelési módszer esetén a vakolatot a vizesedő helyről rátartással mindig le kell verni, a salétromosodást megfelelő vegyszerekkel kezelni kell, majd a vakolatot általában speciális vakolóanyaggal kell visszajavítani. Utólagos falszigetelést kizárólag szakemberrel végeztessünk. Penészesedés, nedvesedés kialakulhat elégtelen vagy inkább rossz hőszigetelés miatt is. Ilyenkor vagy a homlokzati hőszigetelésben van néhol nagyságrendi különbség, azaz egyes helyekre nem vagy csak vékonyabb hőszigetelés készült (vagy csak szorosan nekitoltuk a ruhásszekrényt a falnak). Ilyen esetben a javítás viszonylag egyszerű, a hiányzó hőszigetelést pótoljuk. Végül, ha a penészesedés nem párosul a vakolat mállásával, felpúposodásával, mértéke nem nagy, megpróbálhatjuk speciális, nem túl drága vegyszerekkel egyszerűen lemosni is, biztosítva a helyiség folyamatos szellőztetését.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop