Passzívház konferencia

Passzívházak és Energiahatékony Épületek címmel rendez szakmai konferenciát 2011. november 25-én pénteken a Green Press Hírügynökség és Rendezvényszervező Kft. a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa fővédnökségével, a Passzívházépítők Országos Szövetsége, a Minősített Passzívház Tervező Képzés, a Francia Intézet és a Magyarországi Francia Nagykövetség támogatásával. Ugyanezzel a címmel, s hasonló tematikával 2009-ben rendeztek először konferenciát a közreműködők, nagy sikerrel. A 2009-es konferencián adták át az első hazai passzív lakóház (Szada, tervező: Szekér László) minősítési tanúsítványát, illetve mutatták be az első magyar passzívházakat a tervezők és a kivitelezők.

 

A konferencián 13 új, rendkívül energiahatékony, zömmel megépült, illetve néhány tervfázisban lévő passzívházat mutatnak be az előadók: tervezők, gépészmérnökök, kivitelezők. Az előadók, illetve az ismertetendő projektek döntő többsége magyar, mellettük két francia tervező is ismerteti munkáit. A konferencia tervezett programja itt található, az előadások tartalmának rövid ismertetése pedig itt érhető el. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Amennyiben szeretne részt venni a konferencián, kérjük, mielőbb regisztráljon, mivel az előadóterem befogadóképessége limitált. Regisztrálni itt lehet >>

A Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát hagyományteremtő szándékkal 2009 februárjában rendezték meg először Budapesten, a Francia Intézetben. A teltházas programot kiemelkedően nagy médiaérdeklődés kísérte, amely – a kimagaslóan energiahatékony technológia iránti szakmai érdeklődésen túl – annak is köszönhető volt, hogy a konferencián adták át az első hazai passzívház tanúsítványt. A szadai passzív családi házat maga tulajdonos mutatta be előadásában a közönségnek.

Az elmúlt két évben tapasztalható információrobbanásnak köszönhetően Magyarországon is közismertté vált a passzívház-technológia, amely jelenleg az energiahatékony és fenntartható építés csúcstechnológiáját képviseli. A passzívházak a hagyományos építési technológiával létesült épületek energiamennyiségének töredékét igénylik. Kivitelezésük nem feltétlenül igényel többletköltséget a hagyományos építési metódus kiadásaihoz viszonyítva – ez a szadai passzívház esetében is bizonyított.

Az Európai Unió döntése értelmében 2018-tól minden állami tulajdonú épület, 2020-tól pedig minden új épület esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve -technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem a felújítások esetében is.

A konferencián ismertetendő épületek között szerepel – többek között – a Karawitz Architecture építésziroda által tervezett franciaországi dizájn passzívház, egy hazai passzívház-technológiával felújított panelépület, az első magyar passzív sorház és új családi házak, továbbá az első megépült – 2009-ben átadott – passzívház mérési eredményeiről, üzemeltetési tapasztalatairól is beszámolnak a tervezésben, kivitelezésben közreműködők. Nagy várakozással tekintünk Magyarország eddigi legnagyobb önkormányzati passzívházas beruházása elé; a tervfázisban lévő lakásfejlesztési programot – először – a konferencián ismertetik a tervezők.

A konferencia célja, hogy a hazai és külföldi minőségellenőrzött passzívházak közreműködőinek bemutatásával adekvát válaszokat adjon a szakmai kérdésekre a passzívház-technológia iránt érdeklődő tervezők, szakági mérnökök, építőipari kivitelezők számára, továbbá megbízható, hasznosítható információkkal szolgáljon a potenciális magánépíttetők, ingatlanfejlesztők, -fenntartók számára arról, miként lehet új és meglévő épületek fűtési és primer energiaszükségletét a minimálisra csökkenteni.

A konferencia célcsoportja: építészek, épületgépészek, szakági mérnökök, egyetemi hallgatók, építőanyag gyártók és forgalmazók, építőipari cégek, elsősorban tehát azok, akik a kimagaslóan energiahatékony építési metódusról szeretnének hasznosítható, megbízható szakmai ismereteket kapni. Ám a rendezvény nem csak a szakmának szól! A gyakorlati tapasztalatok ismertetése révén az előadók hasznos információkkal szolgálhatnak a potenciális építtetők, a közintézmények fenntartói, az ingatlanfejlesztők és beruházók számára is. A rendezvényhez kommunikációs program társul. Célunk, hogy a közelmúltban megvalósult magyar passzívházakról – a technológia alkalmazásával létesült különféle épülettípusokról – a nyilvánosság is hiteles tájékoztatást kapjon, közvetlenül a megvalósításban közreműködőktől. 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop