Palotanegyed a 21. században

Akadálymentes otthon
Ágas-bogas dekor
Nyugalom a város felett

A szomszédos 7. kerületi bulinegyed nyüzsgéséhez képest a Palotanegyed hangulatos, csendes, rendezett utcái a sarki fűszeressel némi nosztalgiát ébresztenek bennünk a régi nagypolgári Pest iránt. A századfordulós ház egyik 57 négyzetméteres lakása Teleki István és Szalai Richárd építészmérnökök tervei szerint alakult át.

A nagy társasházi kapun belépve a terebélyes lépcsőházon keresztül egy szépen karbantartott társasház világos körfolyosós udvarára érünk. Szerencsére megbízóink, egy házaspár, már az ingatlankeresés szakaszában kérte segítségemet tervezőként és egyúttal kivitelezőként. A kiváló elhelyezkedésű, eklektikus századfordulós ház napos, nyugatra néző lakása az impozáns belmagassággal azonnal elnyerte a tetszésünket, és már a vételi folyamat alatt el is készültek az első vázlattervek. Az 57 négyzetméteres kis lakás meglévő térrendszere és nyílászárói nem képviseltek megtartandó értéket, viszont nagy kihívást jelentett a három különálló szoba elhelyezése, amelyre a különleges belmagasság lehetőséget adott. A lakás karakterét, arculatát is ez az adottság adja meg, vagyis a nagy mérnöki pontossággal kiszámolt és kimért acélszerkezet. Az üveg és acél ridegsége kívánta a természetesebb anyagokat, így az indusztriál hangulat oldására ellenpólusaként a rusztikus tölgy szalagparketta, tölgy lépcső és a textíliák szolgálnak.

Jobbra a bejárattól a konyha-ebédlő-nappali hármasban találjuk magunkat, de ugyaninnen feltárul a lakás összes többi tere is, a felső szobák az összekötő híddal. Egyidejűleg akár többen is használhatják a tágas konyhát, barátokkal, családdal, igazi közösségi térként. A bejárattal szembe a nagy fürdő került, ami egyben a háztartási helyiség is. A led szalagoknak hála, egyenletesen megvilágított a fürdő, tökéletesen kiegészítve a savmart üvegajtón beszűrődő természetes fényt. Mindkét fürdőszoba végfalára egy szerelt előtétfal mögé szabadon vezetve kerültek a víz-, a csatorna- és a légtechnikai csövek, ily módon a fürdőszobák és a konyhai elszívó is egy légaknában tud mesterségesen szellőzni. Két vendégszoba kialakítása volt a cél, amelyek egyben dolgozószoba-funkciót is betöltenek. Tekintettel a szűkös méretekre, a tervezés során fontos szempont volt minden négyzetméter és légköbméter hasznosítása, és ez maximálisan teljesült is, úgy, hogy a felső és alsó szint között a vizuális átláthatóság mellett a terek intimitása is biztosított.

A belsőépítészeti tervezés komplex gondolkodást igényel: egyszerre kell építész, lakberendező, kivitelező és energetikus szemlélettel dolgozni, hogy a kialakított kellemes élettér gazdaságosan fenntartható legyen.
Teleki István
építészmérnök

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop