Az őszi hűvösebb időben egyre többet vágyunk melengető ételekre, erőteljesebb ízekre, desszertekre. Ilyenkor tökéletes választás valamilyen borral vagy sörrel készült étel, a fűszerezéssel pedig már megidézhetjük a hamarosan beköszöntő telet is.
Vörösboros borókabogyós vaddisznó
Hozzávalók: 1 kg vaddisznócomb, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál disznózsír, 1 ecvőkanál őrölt csemege pirospaprika, 5 dl jó minőségű vörösbor, 2 dl víz, 1 teáskanál borókabogyó, 1 kisebb rúd fahéj, só, bors
A hagymát felkockázzuk, és disznózsíron megpároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, megsózzuk és megpirítjuk a húsok oldalát. Megszórjuk a paprikával, összekeverjük és felöntjük a vörösborral. Beleszórjuka borókabogyót, és amennyiben bor nem lepi el a húst, beleöntjük a 2 dl vizet is. Fedő alatt alacsony hőfokon 3 órán át főzzük. Időközönként megkevergetjük, ellenőrizzük, hogy elég fűszeres-e, ha nem, utóízesítjük.
Főtt krumplival vagy egyszerűen csak ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.
Guinness-es csokikrém spekulácius keksszel
Hozzávalók 5 darab 1 dl-es pohárhoz:25 dkg mascarpone, 12 dkg étcsokoládé, 2 dl Guinness, 3 db spekulácius keksz poharanként
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a mascarpone-t, és jól elkeverjük habverővel. Lassan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadagoljuk a sört is. A poharak aljába törünk 2 db kekszet, ráöntjük a krémet, és hűtőben minimum egy-két órát pihentetjük. Tálaláskor a harmadik keksszel a pohár tetejét díszítjük.
Fehérboros almás crumble
Hozzávalók egy kb. 20 cm-es formához (üvegtálban is elkészíthető):60 dkg alma, 1 evőkanál fahéj, 1 evőkanál barna cukor, 2 dl száraz fehérbor
A morzsához:5 dkg liszt, 8 dkg apró zabpehely, 8 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, vágott mandula
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tálat enyhén kivajazzuk. Az almát felkockázzuk, és egy serpenyőben a borral, a cukorral és a fahéjjal magas hőfokon addig forraljuk, amíg a bor elpárolog. A morzsához a cukrot, a jéghideg vajat, a zabpelyhet és a lisztet elmorzsoljuk.
Hozzászólások