Öreg ablak nem vén ablak

Az előértékesítés hátulütői
A felvonó: velünk vagy ellenünk –
hurrá, építkezünk…

A csapódó eső, pára, fagy, tűző napfény megöregíti az ajtót, ablakot, legyen az fából vagy műanyagból. A nyílászárók többnyire felújíthatók, újrafesthetők, pácolhatók, a farészek pótolhatók, de természetesen elkövetkezik az az idő is, amikor már csak a csere segít. De ne fessük falra az ördögöt, egyelőre bízzunk a felújítás lehetőségében.

 

 

A régi építésű családi házak, városi tömbházak, lakótelepi lakások, műemlék épületek pallótokos, kapcsolt gerébtokos, egyesített szárnyú ablakai napjainkban érik el „szavatosságuk” nyolcvan-századik évét. Az épülettel azonos korú nyílászárók leggyakoribb hibája a festék lepattogzása, a faanyag repedezése, az alsó keret korhadása, töredezése, az üveget rögzítő gitt kiszáradása, kipergése, a zsanérok, zárak kopása, kilazulása, a pontatlan, nehézkes záródás. Szerencsés esetben ezek a hibák némi asztalos-, lakatos-, üvegesmunkával elháríthatók, így élettartamuk jó esetben kisebb-nagyobb ráfordítással még további évtizedekre meghosszabbítható. A tönkrement farész pótolható, a vasalatok korszerűbbekre cserélhetők, az üveg sziloplaszttal hozzáragasztható a kerethez, végül a gletteléssel, mázolással az esztétikai hibák is eltüntethetők, a korszerű felületkezelő anyagokkal a fa állaga megóvható.

 

Festés, csiszolás

A házilagos festés menete a következő: az elfogadható állapotú kereteket először 40-80-as szemcseméretű csiszolóvászonnal csiszoljuk le. Ezt követően egy menetben 120-180-as csiszolóvászonnal simítsuk el a felületet. Megéri gondosan csiszolni, mivel tetszetős felületet nyerhetünk, mely hosszú ideig megmarad. Ha az ablakról már lepattogzott a régi festék, ha nem ép a fafelület vagy hiányos a kittelés, akkor a keményfém ráspoly a megfelelő szerszám. A nagyobb anyagfolytonossági hiányokat fakittel pótolva szüntetjük meg. Festéshez használhatunk klasszikus olajfestéket (alapozót, utána zománcot), nitrofestéket, akrilt, vagy vizes bázisú tartósítókat, pácokat, lakkokat, vékony-, illetve vastaglazúrokat. Az ablakok felső fedőrétegét hat-nyolc évenként ajánlatos felújítani.

Résszigetelés

Nehezebb probléma a vetemedésből, csavarodásból adódó pontatlan, hézagos záródásnak a megszüntetése. Az ajtóknál, ablakoknál, a tok és a szárny közötti hézagokon keresztül távozik a meleg jelentős része. Ugyanakkor nemcsak a meleg távozik, de a szél is beáramlik, hozva magával az utca porát, zaját is. A rések elzárása, tömítése az elszökő energiához képest minimális befektetés, hiszen a jól záródó ablak jelentős megtakarítást hoz.
A légáramlás megszüntetésének leggyakoribb, elavult és kevésbé hatékony eszköze a két ablak közé fektetett hosszúkás szivacs vagy textilpárna. Ennél jobb, de rövid időre szóló megoldás a záródó, érintkező felületekre, hézagos részekre házilagosan felragasztott öntapadós szigetelőprofil, a barkácsboltokban különböző márkaneveken már húsz éve beszerezhető szivacsos szerkezetű, öntapadós résszigetelők. Ezek a tekercses csomagolásban, méteráruként kiadott, PVC-ből, poliuretánból, polietilénből készült csíkok, hengerek nem nyújtanak tartós, jó minőségű zárást.
Magas színvonalú, tartós, megbízható megoldást a horonymarásos technológiával elhelyezett szilikon és EPDM gumi szigetelőprofilokkal dolgozó szakcégek nyújtanak. Mindkét anyag rendkívül szélsőséges hőmérsékleti körülmények (-40, +150 Celsius fok) között is tökéletesen, rugalmasan tömíti a réseket. Erős zárszerkezetű ajtókhoz, ablakokhoz a keményebb szilikon műgumit, a gyengébbekhez a lágyabb, képlékenyebb EPDM-et helyezik be az ablakkeret vagy a tok érintkező felületein célszerszámmal kialakított vájatba. Az ablakfalc 3 mm széles, 5 mm mély vájatát különleges, porelszívós célgéppel marják ki a helyszínen. A szigetelőprofil fenyőfa alakú nyúlványa által tartós mechanikai kapcsolattal, kimozdíthatatlanul rögzül a horonyba. A hengeres kéziszerszámmal behelyezett fehér, fekete vagy barna színű profil átmérője lehet 5, 7, 10 mm-es, így akár egy centiméteres rés tömítésére is alkalmas ez az eljárás. Az elkészült utólagos ablakszigetelés majdnem egyenértékű filtrációs szigetelést ad az új hőtechnikai szabvány szerint készült gyári ablakok hasonló célú beépített légzáró szigetelésével.

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop