Épp csak véget ért a foci EB, máris egy újabb eseménysorozat, a nyári olimpia részesei lehetünk. A legtöbben berendezkednek a televízió elé, és órákon keresztül izgalommal figyelik az eseményeket. A szurkoláshoz kell az energia, jöjjenek hát ötkarikás (és reméljük, ötcsillagos) finomságaink!
Krémsajtos uborka
Az uborkát felszeleteljük. A hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet feldaraboljuk, és a krémsajthoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az uborkákra halmozzuk. A lazacot felaprítjuk, és a krémsajtra szórjuk hozzávalók * 1 nagy kígyóuborka |
A krémsajttal zöldséges rétegelt pohárkrémet is készíthetünk. Kis poharak aljába tegyünk felkockázott kenyeret, jöhet rá a hagymás krémsajt, majd állítsunk bele különböző zöldségeket (répát, uborkát, paprikát). |
Guinness-csokipuding dióval
300 ml tejszínt és 300 ml Guinness-t keverjünk össze, és melegítsünk fel (ne forraljuk). Tördeljük bele a csokoládét, és hagyjuk felolvadni, majd keverjük el, és hagyjuk kicsit hűlni. A tojássárgákat keverjük össze a cukorral, majd adjuk hozzá a tejszínes keverék egynegyedét, és öntsük vissza a maradék tejszínes krémhez. Alacsony hőfokon vagy vízgőz felett körülbelül 15 perc alatt főzzük sűrűre a krémet. Ne forraljuk, mert a tojás kicsapódhat!
Tálalás: tegyünk egy keveset a krémből a poharak aljába, erre tördeljük a babapiskótát, majd öntsünk rá még egy kis krémet, és szórjuk meg ös?- szetört dióval. Ha elkészültek a poharak, hagyjuk kihűlni, majd hűtőben megdermedni. Addig a maradék Guinness-t forraljuk 5-10 percig, az így kapott redukciót hűtsük le. A tejszínhabot verjük fel, vagy szifonban készítsük el. Közvetlenül fogyasztás előtt a pohárkrémek tetejére nyomjunk tejszínhabot, és csurgassunk rá Guinness-redukciót.
hozzávalók
* 440 ml Guinness (egy doboz)
* 750 ml tejszín
* 200 g étcsokoládé
* 7 tojás sárgája
* 50 g cukor
* egy nagy marék dió
* 6 darab teljes kiőrlésű babapiskóta
Egy magas falú lábasban forrósítsunk fel 3 evőkanál olívaolajat, adjunk hozzá 500 gramm tisztított mandulát, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk szép barnára. Sózzuk, szórjunk rá reszelt citromhéjat. |
Citromos, gyömbéres rák „bloody mary”-vel
A fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk és lereszeljük, majd bedörzsöljük vele a rákokat. Hagyjuk hűtőben állni egy órát. A paradicsomot nagyon kis kockákra vágjuk (minimum fél cm x fél cm), hozzáadjuk a Worchester szószt, a paradicsomlevet, a vodkát, a citromlevet, sózzuk, borsozzuk és hűtőben érni hagyjuk egy órát. A rákokat forró serpenyőben készre sütjük, a paradicsomos koktélt feles poharakba tálaljuk és a rákkal szervírozzuk. hozzávalók * 10-12 garnélarák megtisztítva (páncél és fej nélkül) |
Jägermeister bonbon
Vízgőz felett olvasszunk meg 100 gramm étcsokoládét, adjunk hozzá 1 evőkanál tejszínt és 7 centiliter Jägermeistert, és keverjük jól össze. Öntsük egy tálba, és hűtőben dermesszük 2 órán keresztül, majd formázzunk belőle bonbonokat.
Körözöttes sült padlizsán
A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra. A padlizsánt hosszában szeleteljük fel fél centiméter vastagságúra, fektessük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 10 perc alatt süssük puhára. A körözötthöz a túrót keverjük össze a paprikával, az aprított hagymával, fokhagymával, sóval, tejföllel, majd kenjük meg a kihűlt padlizsánszeleteket, és tekerjük fel őket.
hozzávalók
* 3 padlizsán
* 250 g túró
* 2 evőkanál tejföl
* 1 evőkanál őrölt paprika
* 3 szál újhagyma
* só
* 1 gerezd fokhagyma
Fish chips
A tojássárgákat, a lisztet, a vizet és a tejet keverjük össze homogén masszává, majd hagyjuk pihenni 30 percig. A fehérjét verjük habbá, és keverjük a másik tojásos tésztába. A halat kockázzuk fel, sózzuk meg, és hagyjuk hutoben állni 20 percig. Szárítsuk meg a halat papírtörlovel, forgassuk meg lisztben és a tojásos-tejes keverékben, majd forró olajban süssük 5 perc alatt készre. Házi chips-szel és sült burgonyával tálaljuk. A házi chips készítéséhez uborkaszeletelon gyaluljuk le a krumplikat, majd papírtörlovel szárítsuk meg a szeleteket, és forró olajban egyenként adagolva süssük pár perc alatt készre, ügyelve arra, hogy ne ragadjanak össze. hozzávalók * 500 g tőkehalfilé |
Hozzászólások