Penne, farfalle, fusili, spagetti, és mind egyet ígér: finom, könnyű, fél óra múlva tálalható olasz tésztavacsorát. Kevés hálásabb alapanyag létezik a tésztánál, hiszen elég nyakon önteni jófajta paradicsomszósszal vagy pesztóval, megbolondítani némi parmezánnal, és máris kész! Kaldeneker György mesterien egyszerű tésztaételei következkeznek.
VARGÁNYÁS METÉLT
Mossuk meg hideg, folyó vízben, azután csepegtessük le a friss gombákat, majd vágjuk vastagabb szeletekre. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel vajat, szórjuk bele a felszeletelt gombákat és a felkarikázott újhagymát, majd erős lángon kezdjük el pirítani. Fűszerezzük összecsapkodott bazsalikomlevéllel, darált fekete borssal és kevés sóval. Csak addig süssük az ételt, míg a gomba széle pirulni kezd. Utána öntsük hozzá a tejszínt, forraljuk össze, és keverjük bele a kifőzött széles metéltet. Tálaláskor reszeljünk parmezán sajtot a tészta tetejére.
A vargányás metélt fűszerezését kedvünk és ízlésünk szerint változtathatjuk, kakukkfűvel, zsályával, kaporral, rozmaringgal, fokhagymával is készíthetjük!
Hozzávalók: 25 dkg vargánya gomba, 30 dkg széles metélt tészta, 2 dl tejszín, 3 szál újhagyma, 1 evőkanál vaj, 5-6 levél friss bazsalikom (szárítottból 1 teáskanálnyi), só, darált bors, parmezán sajt.
Cannelloni: tölthető, vastag csőtészta
Farfalle: pillangótészta
Fusili: spirál- vagy orsótészta
Fettuccine: 3-4 mm széles lapos metélt
Pappardelle: a legszélesebb lapos metélt
Penne: csőtészta ferdére vágott véggel
Rigatoni: vastag, rövid, bordás csőtészta
Rotelle: keréktészta
Tagliatelle: fészek formájú lapos metélt
PAPRIKA CARBONARA
Tegyük felforrósított olívaolajba a felcsíkozott kaliforniai paprikát és a finomra összevágott vöröshagymát, és közepes lángon, állandóan kevergetve süssük 2-3 percig. Jöhet hozzá a vékony csíkokra felmetélt sonka is. Egy kis edényben keverjük össze a tejszínt a tojásokkal, az ajvárral, morzsoljuk bele a leveskockát, majd öntsünk hozzá egy deciliter vizet. Keverjük össze, és öntsük a megsütött paprikára. Ízesítsük sóval, daráljunk rá borsot, és állandóan kevergetve főzzük össze. Adjuk hozzá a sós vízben kifőzött spagettit, majd az egészet pár percig forraljuk. Tetejére frissen reszelt parmezán, összevágott petrezselyem zöldje vagy metélőhagyma kerüljön tálaláskor.
Hozzávalók: 6 dkg pármai jellegű száraz sonka, 20 dkg spagetti, 1 fej vöröshagyma, 1 darab piros kaliforniai paprika, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 dl tejszín, 3 evőkanál ajvár (fűszeres paprikakrém), 2 tojás, só, bors, parmezán, fél darab zöldségleveskocka.
PENNE SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL
Hevítsük fél percig felforrósított olívaolajban a vékonyra felszeletelt fokhagymát, majd adjuk hozzá a falatnyi darabokra felvágott paprikát, a vékony darabokra felszeletelt padlizsánt, cukkinit és a felcikkezett lila hagymát. Közepes lángon süssük, míg a zöldségek barnulni kezdenek. Öntsük rá a feldarabolt konzervparadicsomot, tépkedjük bele a kakukkfű- és bazsalikomleveleket, szórjuk hozzá az oregánót, majd sózzuk, borsozzuk. Ha szeretjük a pikáns ízeket, aprítsunk rá chili paprikát. Kis lángon főzzük 5-6 percig a zöldséges szószt. Míg készül, főzzük ki sós vízben a tésztát, majd keverjük össze a szósszal. Tetejét megszórhatjuk parmezánnal, vagy szárazabb kecskesajttal.
Hozzávalók: 30 dkg penne tészta, 1 darab paradicsom-paprika, 1 fej lila hagyma, fél darab padlizsán, fél darab cukkini, 2 gerezd fokhagyma, 1 doboz hámozott konzervparadicsom, 1 ág kakukkfű, fél teáskanál oregánó, 5-6 levél friss bazsalikom, só, darált bors, 3 evőkanál olívaolaj.
VANÍLIÁS KAGYLÓ METÉLT TÉSZTÁVAL
Alaposan mossuk meg a kagylókat folyó, hideg vízben, a kinyílt darabokat dobjuk ki. Forrósítsuk fel a vajat egy lábasban, szórjuk bele a finomra összevágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd pároljuk néhány percig. Öntsük hozzá a fehérbort, tegyük bele a sáfrányt és a hosszában kettévágott vaníliarudat. Ízesítsük pár csepp erőspaprikaszósszal, darált borssal és sóval. Kis lángon főzzük 10-15 percig, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott bort vízzel. Tegyük a lábasba a megmosott kagylót, fedjük be, és közepes lángon pároljuk 5-6 perig. Keverjük el hideg vízzel az étkezési keményítőt, majd sűrítsük be mártás sűrűségűre a kagyló párolólevét. Öntsük a kagylós szószba a szé-
les metéltet, majd tálaljunk levesestányérokba.
Hozzávalók: 1 kg kagyló (kék, zöld vagy fekete), 3 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál vaj, 1 vöröshagyma, 1 csipetnyi sáfrány, 1evőkanál étkezési keményítő, 3 gerezd fokhagyma,1 vaníliarúd, só, bors, erőspaprikaszósz.
Hozzászólások