Olajkék vizslabarnával

Hirtelen költöztek be otthonukba vendéglátóink. Velük költöztek a bútoraik is, de négy év elteltével úgy érezték, hogy szakember segítségére van szükségük az átalakításhoz. Modern, fiatalos, letisztult otthonra vágytak, és arra, hogy a négyzetméterekkel okosabban gazdálkodva praktikus, nem öncélú, két kisgyerekkel is kényelmes élettérré váljon a lakás.

720

Lényegre törően feltárt ötletekkel és igényekkel keresett fel bennünket a család. Két és fél év elteltével, az igénylistát végigolvasva jó érzéssel tölt el, hogy sikerült minden álmukat valóra váltani. Sőt, a funkciócserének köszönhetően még azt is, ami addig elképzelhetetlennek tűnt számukra: a szép, de teljesen kihasználatlan étkező is bekerült a lakás vérkeringésébe.

Az első találkozót két hónap intenzív tervezés és három hónap kivitelezés követte. A tervezés általában kevesebb időt igényel, de vannak ötletek és helyzetek, amelyek túllépik az időkeretet. Egy szép dizájn lépcsőt képzeltünk el ugyanis a meglévő helyett, de ehhez szükség lett volna az eredeti födémáttörés átalakítására, ezzel együtt hivatalos engedélyeztetésre is, ami olyan hosszú ideig tartott volna, hogy nem fért bele az időbe. Ritkán, de előfordulnak hasonló esetek, így mindig kell készülnie egy vészforgatókönyvnek is. A megoldást ez esetben a lépcső készítőinek felkutatása hozta, akik modernizálták azt. Az olvasósarok és a médiaszekrény lépcső mellé, illetve alá tervezésével a közlekedési sáv a tér közepére tolódott át, ezzel megszűnt egy bosszantó probléma: a vendégek, de a háziak körében is előfordult, hogy beleütötték a fejüket a lépcsőfokokba.

A funkciók átforgatásának eredményeképpen a konyha helyét a nappali vette át, a nappali helyét az étkező, az étkezőét a konyha. Ezzel a könnyebben rendben tartható nappali és étkező kapta meg a főszerepet, míg a konyha önálló kis világgá szelídült, saját reggelizőterasszal a lakás egy félreesőbb részében. A különálló vécé és fürdőszoba összevonása lehetővé tette, hogy kis mérete ellenére zuhanyozóval, infraszaunával, bidével, dupla mosdóval berendezett élményfürdőt kreáljunk a földszintre a szülőknek.

A random módon elhelyezett képkompozíciók és polcocskák falra “juttatásában” magam is részt vettem, gyakorlatilag az utolsó előtti pillanatig részese voltam az otthonteremtésnek. Az egyetlen dolog, amivel újdonságként találkoztam, egy szép pianínó, ami kellemes színfoltja a lakásnak. Ahhoz, hogy a tervek, a számítógépes rajzok életre keljenek, méghozzá úgy és abban a formában, ahogyan azt elképzeltük, abban a kivitelezésnek óriási jelentősége van. Szerepet vállaltam a szervezésben, a munkák felügyeletében is, hogy aztán több hónap kitartó munka után elkészüljön a hőn áhított lakás. Az első találkozó óta évek teltek el, ennek ellenére mindent úgy találtam a fotózásra érkezve, ahogyan az a terveinkben állt. Ez a tökéletes visszaigazolás.

A család kevés, uniszex színt képzelt el maga köré, így épp kapóra jött az olajkék és vizslabarna színek párosítása, amelyet már évek óta szerettem volna kipróbálni. Elképzelésemet a család is támogatta: meleg, otthonos, visszafogott, mégis színes enteriőrt álmodtunk meg. Fontos volt, hogy a lakás világos, napfényes legyen, így a falakhoz fehér függönyöket, fehér és krémszínű bútorokat és hidegburkolatokat választottunk. Mindezekhez többféle barna és kék árnyalatot társítottunk, hogy kellő dinamikát adjunk a helyiségeknek. A természetesség jegyében megtartott parketta mellé fa erezetű laminált fafelületeket és kőhatású hidegburkolatokat választottunk, ezeket gyapjú- és szőrszőnyegekkel egészítettük ki.

Az olajkék tégla hatású fal hátpanelje és az elszívót takaró belógó gerenda diófurnért kapott. A gardróbszoba régi festményét újrahasznosítotuk: egyszerűen lefestettük olajkék falfestékkel. A modern képkeretek és dekorok közé klasszikus darabokat kevertünk, így lett az otthon enyhén eklektikus, skandinávosan modern.


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop