Ötletek a nagyító alatt

Stílusos ajtóburkolat borbarátoknak
Ha módunk adódik arra, hogy külön szobát rendezzük be borainknak, netán borospincét alakítsunk ki, akkor itt egy kitűnő ötlet! A jó borhoz nem ritkán szép díszdoboz is jár, amit vétek lenne kidobni. Inkább szedjük szét a faládikákat, dísztárolókat, és a logóval, feliratokkal díszített felüket használjuk dekorálásra. Felragaszthatjuk ezeket habkartonra, és „tablóképet” készíthetünk a falra, de még ötletesebb, ha az ajtóra erősítjük őket, ahogyan ezen a képen is látszik. Történhet ez ragasztással, de akár szögekkel is, hiszen a rusztikus megjelenéstől nem áll távol, ha látszanak a szögfejek. Persze fontos, hogy megfelelően előkészítsük az ajtót. Ha esetleg kazettás, erezett a felülete, és a ragasztást választjuk, fatapasszal „simítsuk” ki a felületét. Ha faápoló olajjal időként finoman átkenjük az így kapott ajtóburkolatot, akkor szépen „öregszik”, a borokkal együtt.

orom 720

Kép és tolóajtó egyben
Minden lakásnak vannak előnyei és hátrányai. A tetőtér ferde falsíkját általában az utóbbiak közé soroljuk. Ebben a lakásban a lakberendező kreativitása a hátrányból úgy varázsolt előnyt, hogy nemcsak esztétikai élményben lehet részünk, hanem funkcionálisan is remekül működik. A nyírfa kép ajtót rejt, mögötte pedig két négyzetméternyi tároló bújik meg, remek rakodótérként „üzemelve”: itt lehet teregetni, itt zajlik a vasalás, és itt kaptak helyet a takarítóeszközök is. A „festményajtó” megvalósítása egyszerű, akár házilag is megoldható. Saját fotóink közül is választhatunk olyat, amelyik illik lakásunk hangulatához, de keresgélhetünk az interneten is, és aztán profikra bízhatjuk a nyomtatást – ahogy a lakberendező is tette. A kinyomtatott fotót végül rákasírozhatjuk egy méretre vágott farostlemezre vagy tolóajtóra. Barkácsáruházban beszerezhetjük a tolóajtó rögzítéséhez szükséges görgőket és a horonyprofilokat. Az alsó hornyokba golyósprofil helyezhető el, amely súrlódásmentes futást tesz lehetővé. Az ajtólapot előbb a mélyebb, felső horonyba kell helyezni, ezt követően süllyeszthető az alsó horonyba. Nagyobb súlyú tolóajtóknál futópapucsok alkalmazása szükséges.

Mennyezetburkolat öreg gerendákból
Az első szoba, a nappali-konyha a hollókői család egyik kedvenc tartózkodási helye. Az alacsony belmagasságú ház fából készült mennyezetét kibontották, egybenyitották a padlástérrel. Így teremtettek szabad teret a szűk térben. Azt tudták, hogy a burkoláshoz nem akarnak készen vásárolható lambériát felhasználni, de azt nem, hogy akkor mit tegyenek? Egy öreg mesterre bízták a feladatot, aki képes volt a ház felújítása során kibontott öreg tölgyfákat egy centiméter vastagságú deszkákra hasítani, és azzal burkolták a mennyezetet. Az öreg gerendák így tovább szolgálnak – a százéves parasztházba annak idején is kitűnő anyagokat építettek be. A tölgyfa deszkákat beltéri, gomba- és rovarkárosítás elleni faanyagvédőszerrel kezelték, hogy időtállók legyenek.


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop