Ne az utcát fűtsük!

Régi ház felújítása
Nem a leggyorsabb megtérülés, de jó befektetés
Építész Tervezői Nap

Már senkinek sem lehet kérdés, hogy hazánkba is megérkezett a mínuszokat hozó jéghideg levegő. A fagyos idő nem csak a szervezetünket terheli meg, hanem a lakásunkban is kellemetlen hőérzetet okozhat. Hacsak nem hőszigeteltünk korábban!

 

Napokig mínuszokat mér a hőmérőnk a hazánkba érkező hidegfront miatt, amelyet erős havazás is kísért. Szinte mindenki megtapasztalhatja a szibériai hideget, az is, aki munkába jár és az is, aki esetleg a szabad ég alatt tartózkodik. Ebben az időben már csak az lehet rosszabb, amikor a farkasordító hidegből hazaérkezünk a lakásunkba, amelyet csak komoly energiafelhasználással tudunk megfelelő hőmérsékletűre melegíteni. Ennek egyik oka a nem megfelelő hőszigetelés lehet, amelynek hiánya – vagy a rossz kivitelezése – indokolatlanul nagy energiafelhasználást eredményezhet. Gyakorlatilag az utcát fűtjük.
Miért fontos tehát a megfelelő hőszigetelés?
Minden időben – akár a téli fagyokban vagy a nyári forróságban – alapvető elvárásunk, hogy lakásunk belső terében nagyjából ugyanaz legyen a belső hőmérséklet. A homlokzati hőszigetelő anyagok ugyanis télen nem engedik ki a meleget, nyáron pedig kívül tartják a forróságot.
Az ideális hőszigeteléssel a külső falak télen is melegen tarthatóak, így minimalizálhatjuk a falakon keresztül távozó hőveszteséget. Ami pedig a legfontosabb: jó hőszigeteléssel kevesebb energiát használunk fel, ami nem csak a környezetünkre, hanem a pénztárcánkra is jótékonyan hat!
Ha rászánjuk magunkat a hőszigetelésre, nem árt tisztában lenni pár alapszabállyal:
•    Gondolkodjunk rendszerben – ez a minőség kulcsa
Kerüljük a kevert és legolcsóbb rendszerek felhasználását. Érdemes minden rendszerelemet egy gyártótól vásárolni, így élhetünk a rendszergarancia adta lehetőségekkel.
•    Hívjuk a gyártó infovonalát!
Fontos információkat tudhatunk meg, és egyúttal biztosak lehetünk benne, hogy amire pénzt adunk ki, az megfelelő módon is kerül fel a falazatra.
•    Ne a lemez vastagságán spóroljunk!
Ha már egyszer hőszigetelünk, akkor ne a hőszigetelő lemez vastagságán spóroljunk, hiszen nem az jelenti a jelentős plusz költséget. A vastagabb hőszigetelésbe beruházni hosszú távon sokkal inkább megéri. Ideális hőszigetelési vastagság: 10 cm-től.
•    Megfelelő tartozékok – ügyeljünk a részletekre
•    A tartós, jó hőszigetelési munkákhoz hozzátartozik a megfelelő kiegészítők alkalmazása is (élvédő profilok, lábazati indítóprofil, sorolóelemek, távtartók stb.). Nincs annál nagyobb bosszúság, mint hogy a szépen elkészült hőszigetelésen pár év múlva a sarkoknál rozsdás
•    Határidők?
Mindenki azt szeretné, hogy a kivitelezési munkák minél gyorsabban megtörténjenek. A hőszigetelő rendszer kivitelezésekor is vannak várakozási idők, melyeket be kell tartani. Pl. a hőszigetelő lemezek letapaszolása után nem kezdhetik meg egyből a színezést, hiszen a tapaszrétegnek teljesen meg kell kötni és száradni a további munkák elvégzéséhez. Ha ezeket az előírt várakozási időket nem tartja be valaki, akkor akár a színes vákonyvakolat ki is foltosodhat, felhólyagosodhat.
foltok jelennek meg. Ez történik akkor, ha valaki nem rozsdamentes vagy műanyag élvédőt választ, hanem az építkezésről egyébként is megmaradt, beltéri vakolóprofilt.

Tippek a Baumittól a fagyos időjárás átvészeléséhez:
•    Csak akkor induljon útnak, ha feltétlen muszáj!
•    Rétegesen öltözzünk fel!
•    Vizsgáljuk át az autónkat! Különös tekintettel a guminyomásra és a fagyálló szintre
•    Otthonunkban naponta szellőztessünk, maximum 3-4 percig!
•    Fokozottan figyeljünk a gyerekekre és az idősekre is! Ha azt látjuk, hogy bajban vannak, keressünk segítséget!

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop