Napelemes erőmű a Terrán bólyi üzemében

Automata ajtók elhelyezése 3D modellezéssel
Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra
Miben nyújthat segítséget egy ingatlanos?

Az építőanyagok gyártása, különösen a tetőcserepeké, köztudottan rengeteg energiát igényel, ezért a Terrán Cégcsoport az ökológiai szempontokra figyelve olyan napelemparkot hozott létre a Baranya megyei Bólyban, amelynek segítségével napenergiából tudják biztosítja cserépgyártó üzeme teljes villamosenergia-ellátását.

napelemeseromuaterran 720

A 499 kWp inverter teljesítményű napelemes kiserőmű összesen 1600 darab napelemtáblából áll, és az üzem melletti egyhektáros területen helyezkedik el. A kiserőmű a tervezést és az engedélyeztetést követően három hónap alatt készült el, a beruházás teljes költsége közel 170 millió forint volt. A Terrán ezzel a beruházásával is komolyan szem előtt tartja az építőipar környezetünkre gyakorolt hatását, és ahogy eddig is, a jövőben is élen szeretne járni innovatív, trendformáló megoldásaival.

„Ezzel a beruházással többek között az a célunk, hogy megmutassuk, mennyire hiszünk a megújuló energia fontosságában, jövőjében. Ennek egyik kiemelkedően fontos eleme, hogy a BME Elektronikus Eszközök Tanszékével partnerségben tavaly elkezdtük napelemes tetőcserepünk fejlesztését. Ezen kívül azt is szeretnénk bizonyítani, hogy nagy feldolgozói kapacitást igénylő gyárak teljes villamosenergia-igénye is kiszolgálható napelemes rendszerekkel. Mára egyértelművé vált, hogy az ökológiai lábnyom csökkentése a feldolgozóipari társaságok számára is elengedhetetlen követelmény. Tudomásunk szerint a régióban működő cserépgyártók közül jelenleg csak a Terrán használ zöldenergiát a cserépgyártáshoz. Bízunk benne, hogy napelemparkunkkal jó példát tudunk mutatni a „zöld” gondolkodásmód elterjedéséhez” – hangsúlyozza Gódi Attila ügyvezető.

napelemeseromuaterran 1
Az erőmű legfontosabb műszaki paramétereit egy informatikai rendszer segítségével folyamatosan, online módon monitorozzák. A későbbiekben a Terrán bólyi gyárát olyan referenciaüzemként kívánja felhasználni, amelynek teljesítményadataihoz az iparág szereplőinek – ideértve akár a versenytársakat is – szabad hozzáférést adna. A Terrán nem csak a termék-innovációkban, hanem környezetünk védelmében is példamutató, hiszen a fenntarthatóság mindig kiemelt fontosságú a cégcsoport számára.

bestbuydijaslettaterran201803 logo

 
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop