Nagyvárosok, ahol a koronavírus ellenére is drágulnak a lakások

Az lakáspiaci árak tekintetében azt gondolnánk, hogy a koronavírus időszaka alatt jelentősen zuhantak az átlagos négyzetméter árak, azonban az igazság az, hogy sok helyen még tart a drágulás. Sőt, hazánk 19 megyeszékhelye közül, a nagy többség lakására év elejéhez képest magasabb lett.

nagyvarosokaholakoronavirusellenere 720

Ahol a lakások tovább drágultak
2020 januárjáról szeptemberére a legtöbb megyeszékhely téglalakásainak átlagára megemelkedett. A legnagyobb mértékben, azaz 10% felett, Székesfehérváron, Győrben Szombathelyen történt drágulás Ennek eredményeképpen Székesfehérváron egy négyzetméter átlagosan 560 ezer forintba, Győrben 550 ezer forintba, Szombathelyen pedig 510 ezer forintba került.
Az elmúlt kilenc hónapban átlag 5-10% körül változtak a lakásárak Miskolcon, Szolnokon, Kecskeméten és Pécsen. Közülük a legolcsóbb Miskolc volt 360 ezer Ft/m²-es szeptemberi átlagárral, előtte állt Szolnok 390 ezer Ft/m²-rel, melyet Pécs és Kecskemét 450-500 ezer forintos átlag négyzetméter árral előzött meg. A vizsgált időszakban az 5% alatt drágulók tartományába Budapest, Eger, Nyíregyháza és Kaposvár téglalakásai tartoztak. Kaposváron még Miskolcnál is alacsonyabbnak – 310 ezer Ft/m² –mutatkoztak a téglaépítésű lakások eladási árai. A megyeszékhelyek között a másik végleten természetesen Budapestet találjuk 840 ezer Ft/m²-es szeptemberi átlagárra.
Habár az előbbiekben felsorolt megyeszékhelyeken még emelkedtek a lakásárak, azért nem túl nagy ütemben. Ahol még kitart a dráguló tendencia, ott is inkább mérsékeltebb a növekedés, legalábbis az előző évekhez képest.

nagyvarosokaholakoronavirusellenere 1
A néhány kivétel
Azokon a megyeszékhelyeken, ahol a téglalakások átlagárában csökkenést fedezhettünk fel, nem volt túlzottan látványos a zuhanás. Akárcsak a dráguló szereplőknél, ebben az esetben is inkább 10% alatti volt a változás. Bár ez alól kivételt képez Szekszárd, mely megyeszékhelyen január és szeptember között 25%-kal 340 ezer Ft/m²-re csökkent a téglalakások átlagára. Sokkal óvatosabban, 7-10% körül lépkedtek lefelé a lakásárak Salgótarjánban és Békéscsabán. Így ezen nagyvárosokban a téglalakások egy négyzetméterének átlagos eladási ára 130-250 ezer forint az idei ősz kezdetén.
A vizsgált megyeszékhelyek közül pedig három olyat találtunk, ahol az elmúlt kilenc hónapban nem mozdultak egyik irányban sem a téglalakások átlagos négyzetméter árai: Szeged, Tatabánya és Zalaegerszeg. Ennek köszönhetően a napfény városában idén végig 480 ezer Ft/m² körül mozgott a téglaépítéses lakások átlagára, míg Tatabányán és Zalaegerszegen 340-360 ezer Ft/m² körül stagnált.

nagyvarosokaholakoronavirusellenere 2
Íme, az európai országok rangsora
Bár 2015 és 2018 között Magyarországon drágultak leggyorsabban a lakásárak, 2019-ben már nem mi állhattunk fel a dobogó felső fokára – mutatja a Deloitte Property Index felmérése. Az itthoni áremelkedésnél Luxemburgban, Franciaországban és Spanyolországban is nagyobbat ugrottak a lakások árai. Az európai városok lakás árainak viszonylatában pedig a sorrend a következő: Berg az első helyezett (24,6 százalékkal) és Portó a második (20,1 százalékkal). A tanulmány arra is rávilágít, hogy a világjárvány által leginkább sújtott országokban romlottak sokat a lakáspiaci kilátások (Horvátországban és az Egyesült Királyságban).

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop