Mitől kényelmes az ülőgarnitúra?

Világújdonság a Hörmann új szekcionált kapuja
Ne a bolygót fűtsük, hanem az otthonunkat!
Látogatható a Skanzen Erdély kiállítása

Ahány ember, annyiféle igény – a tökéletes és kényelmes ülőgarnitúra mindenki számára egy kicsit mást jelent. Mindegy, hogy milyen alakú, funkciójú vagy méretű kanapéról van szó, vannak olyan alapszabályok, amelyeket érdemes szem előtt tartanunk a választásnál, hiszen a vendégek fogadására fenntartott egyszerűbb darabnak és a gyönyörű sarok ülőgarnitúrának is egyaránt kényelmesnek kell lennie.

Lássuk, mire figyeljünk mindenképpen a vásárlás során, mitől lesz hosszú távon komfortos és gerincbarát egy ülőgarnitúra.

Egy kis ergonómia és a helyes testtartás fontossága
Míg az irodai ülőbútorok nagy részét már hosszú ideje ergonómiai szempontok figyelembevételével fejlesztik és készítik a gyártók, addig a lakásokba sok olyan ülőbútor kerül, amely a nem megfelelő támasztás miatt aggasztóan károsíthatja a vázizomzat egészségét, különösen, ha hosszú órákig mozdulatlanul ül rajtuk az ember – például esténként rendszeresen tévét néz a kanapén. Az eredmény a gyakran feszülő, nyilalló fájdalom a hát és nyaki izmok területén, amit gyógytornával, jógával és masszázzsal is nehéz helyrehozni. Az alapvető problémát nem látjuk, csak küzdünk a tünetekkel, a fájdalmat gyakran régebbi sérülésnek, az öregedésnek vagy egyszerűen az időjárásnak tulajdonítjuk, az igazi bűnös azonban az állítólag kényelmes kanapé.

Sokan úgy ülünk a kanapén, mintha az egy drága sportkocsi lenne, közel a padlóhoz, hátunkat hátra döntve, lábunkat kinyújtva. Ez a testtartás feszíti a combizmainkat, az ülőideget, és ez a feszültség áttevődik hátizmainkra is. Az egészséges ülő testtartásnál az első és legfontosabb teendőnk, hogy a hátunkat tartsuk olyan egyenesen, amennyire csak tudjuk, és a hát minél nagyobb felületen támaszkodjon a háttámlának. A láb legyen a padlón, a térd pedig körülbelül 90-100 fokos szöget zárjon be a csípővel. A térdhajlat és a kanapé első éle között is legyen egy kis rés, hogy az alsó lábszár véráramlása megfelelő legyen. Ügyeljünk rá, hogy a vállunkat ne eresszük le, ne lógjon, és ne kelljen elfordulnunk például a tévénézéshez. Olvasáskor vagy laptop használata közben tegyünk egy párnát a térdünkre, hogy ne kelljen túlságosan előre hajolni, mert az előre hajtott nyak terheli a gerincet és a hátizmokat is.


Fotó: Novo Home – ADA Trendline

A legfontosabb szempontok a kényelemhez
Az olyan bútorok kiválasztásánál, amelyekkel tényleges fizikai kontaktusba kerülünk, úgy kell döntenünk, mintha új cipőt választanánk. Az egészség és a kényelem fontosabb legyen, mint az éppen aktuális trend, vagy hogy a kanapé tökéletesen harmonizáljon otthonunk belső kialakításával. Inkább úgy válasszunk, mintha a legprofibb futócipőt keresnénk a következő maratonra.
A testalkatunknak és egyéni igényeinknek legmegfelelőbb kanapé megtalálása nagy kihívás lehet, mert rendkívül sokféle típus közül választanunk. Nem sok gyártó készít azonban igazán ergonomikus kanapékat, de egy kis kutakodással biztosan találunk olyan típust, amely tökéletesen megtámasztja a testünket.

Ülésmagasság
Az ideális ülésmagasság kiválasztásánál minden esetben az alsó lábszár hosszát kell figyelembe vennünk. Fontos, hogy a lábfejünket vízszintesen le tudjuk tenni a földre, ne lógjon a lábunk, mert az gátolja a véráramlást és a lábszár zsibbadásához vezethet. Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos magasságú ember számára a 42-45 cm közötti ülésmagasság az ideális választás. Idősebb embereknek nem ajánljuk, hogy 40 cm alatti ülésmagasságú kanapét vásároljanak, mert az ilyen alacsony kanapékról már nehéz felállni. Néhány professzionális gyártónál, mint például az ADA Trendline ülőgarnitúrák esetében is, egy-egy modellen belül is lehetőségünk van többféle ülésmagasságot választani.


Fotó: Novo Home – ADA Trendline

Ülésmélység
A megfelelő ülésmélység kiválasztásánál a combunk hossza a döntő. A kisebb 50-53 cm közötti beülési mélységgel rendelkező ülőgarnitúra az alacsonyabb, 155-165 cm közötti emberek számára komfortos. Az átlagos ülőgarnitúra 55 cm körüli mélységű, ez a legtöbb ember számára ideális és egyben a leggyakoribb választás. A 60 cm-nél mélyebb ülések 180 cm-es magasság felett kényelmesek. Az utóbbi években egyre népszerűbbek az ADA Trendline ülőgarnitúrák kínálatában is megtalálható állítható ülésmélységű típusok. Ezeknél a modelleknél a háttámla előre-hátra mozgatásával, vagy az ülőfelület motoros vagy mechanikus előre húzásával tudjuk változtatni az ülésmélységet, így ezzel az extra funkcióval a mélység akár ülőfelületenként, egyedileg szabályozható.


Fotó: Novo Home – ADA Trendline

Háttámlamagasság
Napjainkra az extra magas háttámlájú ülőgarnitúrák gyártása szinte teljesen háttérbe szorult. Helyüket átvették azok a típusok, amelyeknél a háttámla körülbelül vállmagasságig ér. Ezek a modellek kevésbé uralják a teret, és tökéletesebben belesimulnak környezetükbe, hátrányuk azonban, hogy nem támasztják a nyakunkat és a fejünket. Ennek orvoslására rengeteg kiegészítő funkciót álmodtak a gyártók, így ma már szabadon választhatunk az állítható magasságú vagy akár az ideális pozícióba dönthető nyaktámaszok közül.

Még egy extra tipp: a levehető párnás modellek helyett mi inkább a rögzített hátpárnás kanapétípusokat ajánljuk, mert míg a szabadon álló hátpárnák idővel puhulhatnak és deformálódhatnak, a rögzített hátpárnák évek múlva is megfelelően tartják a hátunkat.

Üléskomfort
Hosszú évek tapasztalata alapján állíthatjuk, hogy az emberek zöme sajnos gyakran tévesen azonosítja a kényelmes üléskomfortot a puha kárpitozással. Lehet, hogy az extrém puha ülések az első próbánál kényelmesnek tűnnek, de hosszú távon garantáltan nem azok. Az olyan kanapékról, amelyekben beüléskor szinte elsüllyedünk, nem csak felkelni nehéz, de a használat során extrém módon terhelik a teljes gerincoszlopot is. Ezért hosszú távon mindenképpen az a megfelelő, ha egy kicsit keményebb ülést választunk. Persze nem kell olyannak lennie, mint egy fapad, de fontos, hogy megfelelő tartást biztosítson. És még egy fontos tanács a döntéshez: az ülőfelületben a hab alatt mindenképpen legyen rugós alátámasztás, mert a stabilitás és ruganyosság hosszú távon csak így biztosítható. A minőségi kanapékat gyártó cégek modelljeikhez általában többféle választható üléskomfortot kínálnak, így mindenki megtalálhatja a maga vagy családja számára a legideálisabb megoldást.

Ideális forma: egyenes kanapé, L vagy U alak?
A nappali adottságai, a rendelkezésre álló hely és életvitelünk is meghatározhatja, hogy milyen formájú ülőgarnitúrát válasszunk, melyik típus szolgálja majd kényelmünket. A korábban nagyon divatos 3-2-1 összeállítás – azaz egy nagyobb és egy kisebb kanapé fotellel kiegészítve – mára szinte teljesen háttérbe szorult. A legfelkapottabbak az L vagy U alakú ülőgarnitúrák, amelyek számtalan méretvariációban elérhetők. Ezek nagy előnye, hogy rengeteg kényelmi funkcióval rendelkeznek. Egy beépített vendégágy például kiváló lábtartó is lehet a családi tévézéseknél, a relax funkció segítségével tökéletesen ellazulhatunk, egy mozgatható kartámasz pedig akár kispárnaként is funkcionálhat egy kis délutáni szunyókáláshoz.

Nyitókép: Novo Home – ADA Trendline

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop