Mire figyeljünk a nyílászárók kiválasztása során?

Amikor a megfelelő nyílászárót szeretnénk kiválasztani, több szempontot is érdemes figyelembe venni. Először is fontos az ablak, ajtó funkciója, mérete, elhelyezkedése, nyílásiránya, stílusa, a hang- és hőszigetelő képessége vagy a gyártó által vállalt garancia.

mirefigyeljunkanyilaszarokkivalasztasasoran 720

Vegyük számba, mire figyeljünk, amikor fa vagy műanyag nyílászárókat választunk az otthununkba!

Legyen tervünk!
Hihetetlen a kínálat a nyílászárók piacán, így ahhoz, hogy sikeres legyen a nyílászáró beépítése, pontos, alaposan végiggondolt tervdokumentációra van szükségünk. A tervezővel beszéljük át, hogy hova, milyen típusú ablak kerül, milyen lesz a beépítés környezete, milyen árnyékolástechnikát szeretnénk, vannak-e egyéb kiegészítők. Azért fontos tisztában lenni ezekkel a tényezőkkel, mert nemcsak a nyílászáró kiválasztását, hanem a falnyílást, az áthidalót, és a küszöb helyének kialakítását is befolyásolják.
Van néhány típushiba, amit okos előkészítéssel ki tudunk cselezni. Ha nem figyelünk ezekre a hibalehetőségekre, saját magunknak nehezítjük meg a beépítést, és a végeredmény sem lesz olyan, mint amit szeretnénk. A nyílászáró beépítés vagy csere jelentős anyagi befektetés, ne ezeken az apróságokon múljon a kielégítő végeredmény!

Bizonyosodjunk meg a nyílászáró funkciójáról!
A nyílászáró kiválasztásánál fontos, hogy tudjuk, pontosan milyen funkciója lesz ajtónknak, ablakunknak: lépcsőházba keresünk biztonsági bejárati ajtót vagy kertes házba oldalvilágítás megoldásút, kifelé nyíló vagy toló erkélyajtót vásárolnánk, fix ablakra vagy váltószárnyas ablakra van-e szükségünk?
Építészeti szempontból természetesen a nyílászáró stílusa is nagyon lényeges: nem mindegy, hogy mennyire vannak harmóniában a nyílászáróink egymással és az épület többi elemével! Mielőtt nagyon belegabalyodnánk a szakkifejezésekbe, érdemes felvenni a kapcsolatot egy megbízható forgalmazóval, gyártóval, és egy figyelmes szakmai egyeztetés után mindjárt tisztul majd a kép!

Milyen anyagból legyen a profil?
Komoly viták szoktak kialakulni a fa, az alumínium és a műanyag nyílászárók közötti különbségről. Nézzük, hogy mit tudunk róluk! A fa nyílászáró legfőbb erénye, hogy szép, természetes hatást sugall, jól illeszkedhet a ház arculatához, és odafigyeléssel, megfelelő kezeléssel elég hosszú ideig megőrzi a minőségét. Ammenyiben azonban valóban jó minőségű fa ablakot, ajtót szeretnénk venni, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Az alumínium profil drágább, viszont kevésbé jó a hőszigetelő képessége a műanyaghoz képest. A műanyag nyílászáróknak nagyon jó a hőszigetelő képessége, nem kell különösebb kezelésben részesíteni a felületet, tartós és kedvezőbb az ára a fánál. Egyedül az esztétikai szempontokat szoktak felhozni a műanyag nyílászáróval szemben, de ma már színezett kiszerelésben is megvásárolhatjuk ezeket az ablakokat, ajtókat. Az szinte bizonyosra vehető, hogy ár-érték arányban jobban járunk egy minőségi műanyag nyílászáróval.

Törekedjünk az energiahatékonyságra!
Ahhoz, hogy minél kevesebb energiát használjunk el otthonunk komfortos működtetéséhez, több dolgot is figyelembe kell vennünk. Ha komplex módon gondolkodunk az energiatudatosságról, akkor nem is az építésnél, hanem már a telek kiválasztásánál és az épület tájolásánál megkezdődik a gondos energiafelhasználás. Nem mindegy, hogy milyen anyagból építkezünk, milyen a szigetelése az épületnek, mennyire hatékony (és lehetőleg megújuló energiaforrásból származó) fűtéstechnikát választottunk, és természetesen fontos, hogy megfelelő hőszigetelő ablakokat, ajtókat válasszunk.

A profilon, ablakszárnyon kívül fontos, hogy a megfelelő üvegszerkezettel ellátott ablakot építsük be a házba. Ma már elterjedtek a 2, 3, 5, 7 légkamrás ablakok, mert minél több a kamra, annál jobban szigetel az ablak, viszont a súlya is annál nagyobb!

Ha nem új házat építünk, hanem egy már meglévő épületet újítunk fel, akkor is fontos, hogy komplex módon gondolkozzunk az ablak kiválasztásáról. Ha például csak az üvegszerkezetet cserélnénk le jobb hőszigetelési tulajdonságokkal bíró üvegre, akkor mérjük fel, hogy a profil és az épület statikailag elbírja-e a jelentősen nehezebb ablakot.
A nyílászárók cseréje mellett nagyon fontos, hogy szigeteljük is az épületet (homlokzat, födém, aljzat, lábazat), különben a legjobb ablak sem óv meg bennünket a hidegtől, a penészedéstől és a magas fűtésköltségektől.

Ne csak a hidegtől védjen a nyílászáró!
Amikor a nyílászárókról beszélünk, bizony a biztonság is fontos szempont. A nyílászárók biztonságán elsősorban a betörésvédelmet értjük. Üvegezés tekintetében minden rendszernél alkalmazhatóak ugyanazon kiválasztott szerkezetek, ezért ez az elem nem befolyásolja a végeredményt. Műanyag szerkezetek esetében a tok és a szárny profilban elhelyezett, általában 0,8 – 3 mm vastagságú acélmerevítésekkel fokozzák a gyártók a szilárdságot, amivel messze a legerősebb szerkezet hozható létre. Beépítéskor is az acélmerevítésen keresztül kerül falba rögzítésre a tok, így teljesítve a legmagasabb biztonsági elvárásokat.
A vasalat szárnyon körbefutó, valamint a tokon elhelyezett elemeit csavarozással rögzítik a profilokban elhelyezkedő acélmerevítéshez. Zárt állapotban ezek a vasalati elemek egymáshoz kapcsolódnak, így erős szerkezeti egységet képeznek a nyílászárón belül. A vasalat védelmi szintjét fokozni lehet a kapcsolódási pontok kialakításával (pl. gombafejes, kampós), valamint számuk növelésével. A biztonság további fokozása érdekében a vasalat kiegészíthető sarokváltóba rejtett elektronikus nyitásérzékelővel is. A műanyag bejárati ajtók esetében a szárnypanelbe is kérhető MDF és acél merevítés, amivel maximálisan ellenáll a behatolási kísérleteknek.

Bízza szakemberre a beépítést!
A műanyag bejárati ajtók és ablakok kiválasztása, beépítése során sok tényezőre kell figyelni, a beépítési folyamat számos buktatót rejt magában, ezért tanácsos ezt a munkát szakemberre bízni. Válasszunk olyan céget, amelyik a tervezéstől a kivitelezésen keresztül egészen a garanciális javításig a rendelkezésünkre áll, így sok bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat a jövőben!

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop