Mi múlik a tető hőszigetelésén?

Hogyan lesz tartós a vízszigetelés?
5 tipp a tökéletes fürdőszobához
Az ivóvíz életbevágó ügy

Épületfelújítás előtt álló olvasóink számára cikksorozatban tekintjük át, mit és hogyan érdemes hőszigetelni, mire figyeljünk, ha szakembert hívunk – fal-, tető- és padlószigetelés kerül terítékre. Ezúttal a magastető hőszigetelésének néhány aspektusát tekintjük át. Szakmai információkkal a hőszigetelő anyagokat gyártó BACHL szakértői voltak segítségünkre.

mimulikatetohoszigetelesen 720

Jelentős energiamegtakarítás épületszigeteléssel, nyílászárócserével és átgondolt, méretezett gépészettel érhető csak el. Komplex gondolkodásra van tehát szükség, így érhető el ráfordítással valódi eredmény. Cikkünkben most a tetőfelújítást energetikai és hőtechnikai oldaláról vizsgáljuk, statikai, tűzvédelmi, páratechnikai szempontok részletes ismertetésére nem térünk ki.

mimulikatetohoszigetelesen 1
A meleg felfelé száll
A fűtési energia a padlásfödémen vagy a tetőn át távozik, hiszen a meleg levegő köztudottan felfelé „száll, persze csak akkor, ha nincs rendesen szigetelve. A tető tehát kiemelten fontos terület. Magastetős épületek esetében vagy a lakótér feletti vízszintes síkon, hétköznapibb nevén padlásfödémen vagy könnyűszerkezetes megoldással a fogópárok között és/vagy alatt, felett helyezhető el a hőszigetelés.
Amennyiben nem használjuk tárolásra a hőszigetelés feletti padlásteret (vagy búvóteret), akkor üveggyapot, kőzetgyapot, könnyű polisztirol termékeket építhetünk be, amelyek valamennyi építőanyagkereskedésben beszerezhetők és a hőszigetelés még házilagosan is kivitelezhető. További előny, hogy minimális megbontással növelhető a hőszigetelés vastagága. Meglévő épületek kapcsán számolni kell azzal, hogy főleg az alacsony testsűrűségű és roskadásra hajlamos üveg- és kőzetgyapot hőszigetelések akár töredékükre eshetnek össze, így ezt nagyobb testsűrűségűre vagy merev polisztirol habra ajánlatos cserélni. A szükséges vastagság, anyag és terméktípustól függően, legalább 25, de inkább 30 cm legyen!
Ha szeretnénk tárolni is a padlásfödémen, akkor vagy favázat kell készítenünk – ami a teherviselés szerepét tölti be – és közé elhelyezni a hőszigetelést. Ez azonban plusz anyagköltséget és munkadíjat jelent, ráadásul összességében hőhidas szerkezetet eredményez. Ha magas szilárdságú és kedvezőbb műszaki tartalommal rendelkező hőszigetelést, például PIR keményhabot használunk, akkor szinte fele vastagságú lap is elégséges, és elhagyható a vázszerkezet is.

mimulikatetohoszigetelesen 2
Hol legyen a hőszigetelés: szarufák alatt, között vagy fölött?
Hagyományos magastetőknél (pl. nyeregtető, sátortető) a ferde tetősíkon a szarufák közé és alá tett hőszigetelés a jellemző. A csak szarufák közé tett hőszigetelés a mai kor hőtechnikai követelményeinek már nem tesz eleget, és régi tetőknél nem szakszerű az ún. rétegrendi kialakítás sem. Nincs átszellőztetett légrés, ami pl. tető nyári átmelegedése ellen véd. Nincs páraáteresztő alátétfólia, amely szükséges pl. nedvesség, pára elvezetése, kezelése miatt, vagy mindez többé már nem megfelelő tulajdonságú, minőségű. A tetőszerkezet belső oldalán lég- és párazárást kell kialakítani, ami régi tetők esetében szinte minden esetben hiányos vagy nem jó állapotú, illetve rosszul kivitelezett.
Fontos, hogy ezek a problémák sok esetben csak drágán, külső oldali megbontással javíthatók. Figyelembe kell venni továbbá, hogy a szarufa közel tízszer rosszabbul szigetel, mint a modern hőszigetelések. Minden olyan rész, ahol azonos vastagságú fa és hőszigetelés helyezkedik el, a fa hőhidat képez a szerkezetben, ami a hőveszteségen túl páralecsapódáshoz, penészesedéshez vezet. Fémtartók esetén hatványozódik ez a probléma, hiszen a fémek jó hővezetők révén, minimum 1000-szer, de akár 2000-szer is rosszabb hőszigetelő képességgel rendelkeznek, mint a hőszigetelő anyagok.

mimulikatetohoszigetelesen 3
Szarufák feletti hőszigetelés
Gyakorlatilag a mai, illetve közeli jövőben érvényes előírásoknak biztosan meg tudunk felelni, és a beruházás valódi energiamegtakarítást ígér, ha a szarufák feletti hőszigetelés mellett döntünk. A modern technológiával gyártott anyagok már azt is lehetővé teszik, hogy akár a szokásoshoz képest fele vastagságban készüljön el a hőhídmentes tetőrétegrend. Ilyen megoldás a BACHL PIR keményhabbal történő szigetelés a szarufák felett. Így tehát nem a szarufák közé kerül a hőszigetelés, ezzel elkerülhető a fa elemek okozta hőhidak.
Ez a megoldás felújításnál is alkalmazható – kombinálva a már meglévő és használható szarufák közötti hőszigetelléssel. További előny, hogy nem kell a tetőtér belső burkolatait megbontani, nem veszünk el helyet a jellemzően amúgy is alacsony belmagasságból, és nem utolsósorban a tetőben fellépő egyéb problémákat is orvosolja. Ez a rétegfelépítés csak magas szilárdsági paraméterekkel rendelkező hőszigetelésekkel valósítható meg, hiszen a tetőre nehezedő terhek, erőhatások a hőszigetelést is jelentősen igénybe veszik.

További információ: www.bachl.hu

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop