Mennyi folyadékot kell innia egy kisgyereknek?

A megfelelő folyadékfogyasztás az egészséges szervezet alapja, és ha gyermekünkről van szó, akkor a kérdés hatványozottan fontossá válik. Cikkünkben praktikus tippeket adunk arra vonatkozóan, hogyan lehet bátorítani a kisgyerekeket a rendszeres folyadékfogyasztásra, ajánlunk továbbá olyan hasznos termékeket is, amelyek elősegítik, hogy sokkal több kedvük is legyen hozzá – ilyenek például a Little Dutch kulacsok.

Mikortól adjunk vizet a babánknak?

Ez mindig egy kardinális kérdés az anyukák körében, főleg, ahol a babát anyatejjel táplálják. Túl sok az impulzus és túl sok a vélemény: van, aki szerint anyatej mellett felesleges a víz, és nem kell pótolni, ám van, aki szerint igenis szoktatni kell az ízéhez, ráadásul a meleg hónapokban kiemelten fontos, hogy extra folyadékhoz jusson a baba. Ezt a legjobb belátásunk szerint kell eldönteni, s mivel mi vagyunk az édesanyjuk, nálunk senki nem tudja jobban, mire van szüksége a babánknak. A WHO 6 hónapos kor előtt egyáltalán nem ajánlja a víz pótlását, érdemes az ő irányelveiket követni ebben is. Azt mondják, hogy mivel az anyatej 80%-a víz, ha a babánk szomjas, akkor egyszerűen csak szoptassuk meg, ez csillapítja a szomjat még a legmelegebb időkben is. Jellemzően 6 hónapos kor után már el szokták kezdeni különböző tanulópoharak segítségével a gyakorlást, apró kortyolgatást, mert ez segít elkerülni az esetleges fulladás veszélyét is, ami a hozzátáplálás kezdetekor kiemelten fontos.

Mi történik a 6. hónap után?

Amint a csecsemőnél elkezdik a szilárdabb ételek bevezetését (legyen az BLW vagy pürés hozzátáplálás) onnantól kezdve el lehet kezdeni fokozatosan emelni a víz mennyiségét is. A WHO kihangsúlyozza, hogy a tiszta ivóvíz a legjobb választás – tehát semmi szüksége a babának teákra, és természetesen a különböző gyümölcslevekre sem. A Magyar Dietetikusok Országos szövetsége szerint a 6-12 hónapos babák folyadékszükséglete körülbelül 800-1000 ml/nap, de ebbe beletartozik minden, amiből a vizet ki lehet nyerni: a zöldségek leve, a levesek, teák, a tej, a tiszta víz. A megfelelő folyadékbevitel biztosítása kritikus fontosságú az egészségük érdekében. Tudatosan figyeljünk arra, hogy mindig legyen lehetőségük folyadékhoz jutni, és azt sem kell megvárni, amíg szomjasak lesznek. A folyadékbevitelt fokozatosan kell növelni, ahogy növekszik és fejlődik a babánk, de az sem jó, ha túl sokat visznek be. Érdemes minden esetben konzultálni a gyermekorvossal, hogy ő hogyan látja jónak esetünkben.

Amikor a gyerekek elérik a 10 kg-s testsúlyt, nem az életkor, hanem a testi adottságok alapján célszerű pótolni a folyadékot, hiszen óriási különbségek lehetnek a gyerekek között, ezért a szükségleteik is különbözőek. Előfordulhat, hogy egy fiatalabb kisgyereknek több folyadékra van szüksége, mint idősebb társának, mert fejlettebb, erősebb, nagyobb a súlya. Az általánosan elfogadott javaslat az az, hogy az átlagos 1 literes vízfogyasztáson felül a 10 kg felett plusz 50 ml folyadékot számoljunk a napi szükséges mennyiségre, azaz pl. egy 14 kg-s gyermek esetében 1,2 liter folyadék szükséges.

Hogyan lehet ösztönözni a folyadékivást?

A gyerekek folyadékbevitelének ösztönzése sokszor lehet komoly kihívás, ám néhány egyszerű praktikát ha bevetünk, akkor komoly sikereket érhetünk el. Lássuk, mire gondolunk pontosan!

 1. Példamutatás: ez minden bizonnyal a legfontosabb pont, hiszen, ha a gyermek látja, hogy naponta többször a szánkhoz emeljük a vizespoharat, ez számára is természetes lesz, mivel szeretnek utánozni bennünket.
 2. Kreatív poharak, kulacsok: az is jó, ha egyszerre több van, mert így mindig van választási lehetőség. A gyerekek élvezik, ha valami nekik tetsző, szép eszköz áll rendelkezésükre az iváshoz.
 3. Szerepjátékozás: ha nehézkesen megy az ivás, játsszunk olyan játékokat, ahol ezen van a hangsúly, mert így szép lassan beépül a tudatalattiba ennek fontossága.
 4. Gyümölcs-és zöldségfogyasztás: kínáljunk nekik minél több magas víztartalommal rendelkező gyümölcsöt, hogy ezzel is növeljük a napi bevitt mennyiséget. Szoktassuk őket ahhoz is hozzá, hogy leveseket eszünk – nemcsak táplálnak és egészségesek, de pótolják a folyadékot is.
 5. Lássa, hogy más gyerekek is isszák a vizet: ha van az ismerősi körünkben ügyesen ivó gyermek, rajta keresztül is megmutatható, milyen jó móka is meginni a finom vizet. A közösség ereje nagyon mérvadó a bölcsis-ovis korosztálynak, és sokszor előfordul, hogy amiről azelőtt szó sem lehetett, az pillanatok alatt átfordul pozitív irányba, csak mert más gyerekek éppen azt csinálták.

Mit használjunk az iváshoz?

Rengeteg lehetőségünk van válogatni, csak hogy néhány példát említsünk: svéd itatópohár, 360 fokos poharak, műanyag kispoharak, kulacsok (pl. Little Dutch), szívószálas poharak, csőrös pohár, üvegpohár. A választás joga a miénk, hogy mivel szeretnénk próbálkozni. Mi mindenképpen a kulacsokat pártoljuk, több okból is:

 • Edzi az arcizmokat: teljesen másképp dolgoztatja meg az arc izmait a szívó technika, ami az evéstanulás során is kiemelten fontos.
 • Könnyű hordozhatóság: nagyon fontos, hogy ne boruljon ki a víz a pelenkázótáskába, és praktikus legyen a benne lévő víz szállítása.
 • Önállóság fejlesztése: a kulacsok használata segítheti a gyerekeket abban, hogy önállóbbá váljanak. A könnyen kezelhető kulacsok lehetővé teszik, hogy a gyermek maga vegye a kezébe az italt, kinyissa és becsukja a szelepet egyedül, ráadásul nem kell kérniük senkit, hogy minden alkalommal töltsön bele valaki, hiszen több deciliter is belefér.

Ha nem megy úgy a vízivás, ahogy azt szeretnénk, próbálkozzunk ezekkel az apró trükkökkel, mert a kitartás ebben az esetben biztosan meghozza majd a gyümölcsét!


Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop