Menekülés a műanyagvilágból

A kertibútor-tervezők ismét felfedezték a természetes anyagokat. Az igénytelen műanyagtermékek áradatában reneszánszukat élik az elegáns, igényes és persze drágább, fából, vesszőből, nádból készített kinti bútorköltemények.

 

 

Az árérzékeny és gyakorlatias magyar vevők szívét meghódították a nyolcvanas évek végétől divatossá vált, olcsó és az időjárás viszontagságainak ellenálló plasztik alkalmatosságok. Aki azonban sütkérezés közben próbálta már a műanyaggal érintkező csupasz, verejtékben úszó bőrét különböző párnákkal, textilekkel elkeseredetten elszigetelni, hamar rájött, hogy nem ez a megoldás. Ha nem tud percenként megmártózni a hűs habokban, nem akar elrejtőzni az árnyékban, kellemesebb és elegánsabb, ha természetes anyagból készült nyugágyon, széken hódol a napimádatának, még akkor is, ha a forróság okozta verejtékezés ellen valójában a fenyőből, tikfából vagy éppen rönkökből összeállított alkalmatosságok sem jelentenek gyógyírt.

 

Az interneten, a szaküzletekben vagy éppen a barkácsáruházak választékát böngészve a kerti bútorok özöne fogadja az érdeklődőt. Az arány azonban legjobb esetben is 5:1 a műanyagok javára. A természetes anyagból készül kerti székek, asztalok és kiegészítők között általában a különböző impregnáló anyagokkal az esővel, az ultraviola sugárzással szemben ellenállóbbá tett fenyő termékekkel találkozhatunk a legnagyobb számban, az összecsukható ülőalkalmatosságtól a – fa fotelig?. A hagyományos kerti karosszékeken túl leggazdagabb a kínálat sörpadokból, de dönthető napozóágytól a kerekes italkocsiig, a hokedlitől a muskátlit tartó dísztalicskáig szinte minden kapható. Igényesebb, keményfa, legtöbbször tölgy, bükk kinti bútorokból is bőséges a választék, és a különlegességeket kedvelők akár teakfából is rendelhetnek maguknak garnitúrát.

 

A fa kerti bútorok gyengesége, hogy törődni kell velük: impregnáló szerekkel védeni az eső, a nap elől, a használat után fedett helyre tenni, különben előbb utóbb tönkremennek, legalábbis a felületük elszürkül, elcsúnyul.

 

Az időtállóság szempontjából praktikus kompromisszum a fa és a fém – ez utóbbin belül pedig a vízzel szemben ellenálló és könnyű alumíniumötvözet.

 

Aki a rusztikus bútort szereti, annak kínálják a gyalult gerendából ácsolt, sőt extrém esetben rönkből faragott bútorokat, amelyek szerkezetüknél fogva időtállóak és persze impregnáltak is. Szükség is van a kezelésre, mert súlyuknál fogva nehezen mozdíthatók. Mi tagadás, egyik-másik derékfájdítóan kényelmetlen is, ám az áruk ehhez képest nem csekély.

 

Sokak számára a teraszok dísze továbbra is a mediterrán kávéházi hangulatot árasztó, nádból, vesszőből fonott bútor marad, amely a maga diszkrét rugalmasságával alkalmazkodik használója alakjához. A természetszeretet azonban nem olcsó mulatság, ha kerti bútorról van szó. Ezt sokan azzal is magyarázzák, hogy az áruházakban, szaküzletekben itthon fellelhető választék zöme külföldi gyártmány, kevés a magyar termék, igaz, ez utóbbiak sem kerülnek sokkal kevesebbe. Szemfülesebb vásárlók az akciós termékekből válogatnak, amelyek esetenként 15?20 százalékkal is olcsóbbak, de az igazán kurrens portékák sajnos rendre kimaradnak az akciókból.
Az olcsó fenyőszékek jellemző ára 5?12 ezer forint, e kategóriánál csak a még egyszerűbb, összecsukható, támlás ülőalkalmatosságok olcsóbbak, amelyekhez még keményfa kivitelben 2,5?3 ezer forintért is hozzá lehet jutni egy-két hipermarketben, illetve cash+carry áruházban. Jellemző ár a négyszemélyes tartósított fenyőasztalért, alaktól és formától függően, 15?30 ezer forint. Olcsóbb kész garnitúrát vásárolni. Két karfás székből, kétszemélyes karfás padból és hozzá való asztalból álló garnitúrát például 30 ezerért, de 50 ezer forintért is vásárolhatunk. Ez, összehasonlítva egy háromszemélyes, faragott támlás, könyöklős falusi fapad 15?18 ezer forintos árával, jutányosnak tűnhet. Igaz, a rönkfából készült háromszemélyes pad az egyik barkácsáruház kínálatában támla, karfa nélkül 12 ezer forint. Akciós sörpadot viszont akár 12 ezer forintért találunk, de van 30 ezerért is.
A dizájnnal az alumínium?fa bútorok ára arisztokratikus magasságokba emelkedhet: nem meglepő, ha egyetlen székért harmincezer, egy kis nyolcszögletű asztalért húszezer forintot is elkérnek.
Mindezek után kellemes meglepetés a magyar gyártmányú, vesszőből fonott támlásszék visszafogott, nyolcezer forintos ára, vagy a kétszemélyes fonott kanapé 17 ezer forintért, az üveglapú kis kerek asztalka 14 ezer forintért. Annál is inkább, mert a külföldi fonott portékákért két-háromszor ennyit kérnek.
Az árlisták csúcsán az egzotikus faanyagú bútorok állnak. Egy jobb külföldi márka hatszemélyes teakfa garnitúrája – italkocsi, napernyő nélkül is – belekerülhet 200?300 ezer forintba.
S ha már az árnyékról esik szó, az acélvázból, acélküllőkből készített 180 centiméter átmérőjű textil napernyők induló ára négy-ötezer forint, de az igényesebb faszerkezetűekért – különösen, ha még nagyobbak és agyafúrt a nyitószerkezetük – akár húsz-negyvenezer forintot is elkérhetnek.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop