Mediterrán ölelésben

Legyen a provance-i villák építészeti jegyeit magán hordozó családi ház harmonikus „ékszere” a kert, legyen buja és virágos, élő kerítésként óvja és takarja a házat, zöldellő környezetét a kíváncsi tekintetektől. E három kívánság Kálmán Kata kertészmérnök jóvoltából hívogató, ölelő mediterrán kertté nőtte ki magát.

 

06 

 

Örökzöldek, lombhullatók, tarkálló évelők és egynyáriak, hibátlan gyep, hangulatos pihenőszigetek… Szinte érezni a kert mediterrán ölelését. 

Habár egy másik égtáj természeti világát tökéletesen visszaadni nem lehet, Kálmán Kata értő kezei között olyan növényekkel gazdagodott a kert, amelyek pillanatok alatt megigézik a szemlélőt. Több száz újonnan ültetett növény, köztük gondosan összeválogatott örökzöldek és lombhullatók, virágzó évelők és egynyáriak népesítették be a kertet, megteremtve annak buja és kora tavasztól késő őszig virágos alaphangulatát. A kertészmérnöknek arra is volt gondja, hogy az évek-évtizedek óta a kerthez nőtt fákat megtartsa. Igaz, hogy nyírfákkal, dió- és körtefákkal a mediterrán térségben ritkán találkozni, a magyar ember szívének mégis kedves fafajták. Beleillettek viszont a három kívánságba az öreg szőlőtőkék: nyáron árnyas lugast növesztenek a gépkocsibeállóként használt kertrész fölött.

A mediterrán „fuvallat” tehát az újonnan telepített növényekkel érkezett. Olyan fajtákkal, amelyek többé-kevésbé fagytűrők, így hazánkban is nyugodtan ültethetők. Ezek közé tartozik a kert egyik legszebb „lakója”, a mára öt-hat méter magasra nőtt örökzöld magnólia fa, csakúgy, mint a sövényként igen jelentős egyedszámban ültetett babérmeggy és ciprus, a fűszernövényként is meghatározó levendula és rozmaring, valamint a ház terméskő felrakással díszített falain futó lila akác.

A kert tervezője és kivitelezője
Kálmán Kata okleveles kertészmérnök
Kertelünk Kft., kertelunk.hu

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop