Medencehasználat öko módon

Most siessen, ha klímát venne!
Mit tehetünk, ha nem indul az autó?
Hozza magát jó formába!

Egyre népszerűbbek az otthoni medencék, de ezzel párhuzamosan a fenntartható életmód is napról-napra népszerűbb. De össze lehet-e egyeztetni a két dolgot? Pár tipp, hogyan tehetjük medencénket zöldebbé!

medencehasznalatokomodon 720

Melegítsük a medencét napkollektorokkal!

Az egyik leghasznosabb öko tipp, ha medencénk fűtéséről a Nap gondoskodik. Ez a nyári hónapokban magától működik, de a tavasz végén és az ősz elején a víz hőmérséklete már nem kellemes. Ehhez nyújt segítséget a napkollektor, amely segítségével medencénk vizének hőfoka a nap energiájával melegíthető fel. A napkollektorok speciális felületüknek köszönhetően akár a téli hónapokban is képesek 40 C fokos meleg víz előállítására, így a tavaszi és őszi hónapokban kültéren is jól használhatóak, de ha beltéri medencénk van, akár a téli hónapokban is hasznát vehetjük. Ráadásul a medence fűtéséhez nem is kell a legmodernebb napkollektort megvásárolnunk, így az ára is elfogadható és rövid időn belül megtérül.

A medence fedése hasznos

Kevesen gondolnák, hogy a medencénk lefedése milyen hasznos is tud lenni – a környezet szempontjából is! Ha letakarjuk a medencét, amikor nincs használatban, jelentős vízmennyiség elpárolgását spórolhatjuk meg. Ez nemcsak víztakarékosságot jelent, de kevesebb vegyszert is kell felhasználnunk a medence üzemeltetéséhez. Ráadásul a takarás az éjszakai hőveszteséget is csökkenti, tehát kevesebb energiát kell a medence újrafűtésére pazarolnunk.

Kevesen tudják, de a medencék ma már lefedhetőek ún. szolár redőnnyel is. Ezekről a Rollotop oldalán olvastunk, és lényegük, hogy egyfajta úszó napkollektorként 6-8 C fokkal is emelhetik a víz hőmérsékletét, így a fürdési szezon kitolódhat májustól októberig. Nem kell tehát energiát pazarolnunk a víz fűtésére.

A medencefedés automata, egy gombnyomással nyitható és zárható, továbbá számos más előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. A takarás biztonsági funkciót is elláthat, így a gyerekek, házi kedvencek vízbe esését is képes megakadályozni.

Medencetisztítás vegyszerek nélkül

A medencehasználat két szempontból jelent a környezetre nézve károkat. Az egyik a víz és energiahasználat, erre vonatkozóan fent már adtunk tippeket. A másik a vegyszerhasználat.

Kevesen tudják, hogy ma már vegyszerek adagolása nélkül is tisztán lehet tartani a medence vizét. Ennek több útja is létezik. Az egyik módon a sóval történő tisztítás. Ennek lényege, hogy klór helyet sót juttatunk a medencébe, és azt elektrolízissel felbontjuk. Természetesen már ehhez is kaphat a megfelelő berendezés, tehát nehogy házi módszerekkel kísérletezzünk! A só természetes anyag, ráadásul nem okoz szem, vagy bőrirritációt, mint a klór. Ez a módszer épp úgy semlegesíti a baktériumokat és az algákat, mint a hagyományos klórozás.
A medence tisztán tartására használhatunk ásványi anyagokat is. Ezek fémionokat tartalmaznak, amelyek elpusztítják az algákat és baktériumokat. De létezik ózonnal, vagy UV fénnyel történő medencetisztítási eljárás is. További részletekről itt olvashat.

Legyen zöld a medencénk!

Van tehát néhány módszer, amellyel házi medencék környezeti terhelése csökkenthető. Nem mellékesen ezek a módszerek – például a vegyszerhasználat csökkentésének köszönhetően – egészségünkre is kedvező hatásúak. Éljünk velük, és legyen medencénk, amennyire csak lehet környezetbarát.

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop