Legyen leves a vacsora!

A hűvös, didergős napokban azok számára is felértékelődik egy tányér testet-lelket jólesően melengető leves, akik az év más időszakában elhanyagolják. Méltatlanul! A leves egyszerű és nagyszerű étel, új ízélménnyel gazdagíthatják a gyors vacsorákat is.

 

01

 

Az emberiség történetével majd’ egy idős a leves. A kőkori ember a tűzcsiholás tudományának birtokában már levest főzött. A korabeli recept szerint gumók, gyökerek, zöldségek, fűszerek, víz és izzó kövek kerültek az edénybe.

A kínaiak szerint a meleg leves egyenesen az egészségünk őre, minden nap kötelező egy csésze levest elfogyasztani.

A krémlevesek a reformkonyha kedvelt ételei. A hozzávalók összeturmixolásával különleges ízvilágú étel kerülhet a terített asztalra, bátran kísérletezhetünk a zöldségek és fűszerek társításával.

A leves minden nép konyhájában fellelhető, többnyire az étkezés nyitányaként, és nem véletlenül: a leves segíti az emésztést és étvágygerjesztő.

Tejszínes spenótkrémleves

hozzávalók: * 500 g spenótlevél * 500 ml zöldségalaplé * 200 ml tejszín * 3 gerezd fokhagyma * só * bors

A spenótot pároljuk meg az alaplében, adjuk hozzá a fokhagymát, és turmixoljuk simára. Öntsük hozzá a tejszínt, és melegítsük fel a levest. Ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Tálaláskor pirított kenyérkockákat is dobhatunk a tetejére.

„Rakott krumpli” krémleves

hozzávalók: * 500 g burgonya * 3 tojás * 1 szál füstölt kolbász * 800 ml zöldségalaplé * 300 ml tejföl * só * bors

A burgonyát főzzük meg héjában, majd hámozzuk meg. A tojásokat főzzük keményre, majd pucoljuk meg. A főtt burgonyát és a?tojásokat az alaplével turmixoljuk össze, majd forraljuk fel, ízesítsük sóval, ha szükséges. Adjuk hozzá a tejföl felét, és újra turmixoljunk, igény esetén lehet még alaplevet hozzáadni. A kolbászt szeleteljük fel, és serpenyőben süssük meg. Tálaláskor tegyünk egy kanál tejfölt a krumplileves tetejére, adjunk hozzá sült kolbászt, és locsoljuk meg a kisült kolbászzsírral.

Gombakrémleves fekete szezámmaggal

hozzávalók: * 800 g barna csiperkegomba * 2 fej hagyma * olívaolaj * 1000 ml zöldségalaplé **100 ml tejszín (elhagyható) * új hagyma * fekete szezámmag * tökmagolaj

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra, és olívaolajon dinszteljük meg. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre, és adjuk a hagymához, hagyjuk összeesni, pirítsuk meg kicsit, majd öntsük fel az alaplével, és 20 perc alatt főzzük puhára. Turmixoljuk össze a levest, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, majd tálaláskor öntsünk hozzá tejszínt, locsoljuk meg egy kevés tökmagolajjal, szórjuk meg aprított új hagymával és fekete szezámmaggal.

Kolbászleves tejföllel

hozzávalók: * 2 szál füstölt kolbász * 3 evőkanál liszt * 1 evőkanál disznó- vagy kolbászzsír * 1000 ml víz * 200 ml tejföl * új hagyma * só

A lisztet a zsíron enyhén pirítsuk meg, majd óvatosan, fokozatosan öntsük fel vízzel, és ügyeljünk arra, hogy csomómentesen elkeverjük a liszttel. Ha csomós lenne, szűrjük át. A?kolbászt kockázzuk fel, tegyük a levesbe, sózzuk, és főzzük 30 percig. Adjuk hozzá a tejfölt, majd aprított hagymával tálaljuk.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop