Legénylakás 36 négyzetméteren – Gyógyíthatatlan rendszeretettel

Lakberendezőt lakásáról
Luxus, ami megtérül
Betűzd azt: tortacsipke

A Szeged belvárosától néhány utcányira található társasházi otthon jól tükrözi tulajdonosának egyéniségét. Vendéglátónk orvos, aki nemcsak munkájában fegyelmezett, hanem szereti, ha környezetében is megvan a helye minden tárgynak. Lakása pontosan olyan, amilyet mindig is szeretett volna: átlátható, kényelmes, tiszta rendet sugall, ugyanakkor sok részletén rajtafelejthető a tekintet.

 

 

Nem véletlen ez, hiszen a házigazda, Krisztián figyelemre méltó módját választotta az otthonteremtésnek. Két évig lakott úgy az új lakásában, hogy éppen csak a legszükségesebb bútorokat vitte magával előző lakhelyéről, az adott beépített bútorok kiegészítéseként. Úgy gondolta, mindaddig, amíg nem lesz alkalma lakberendezőt bevonni, nem vásárol bútort. Tudta magáról, hogy igényes, és nem könnyen köt kompromisszumot, de sem ideje, sem lakberendezői ambíciói nincsenek.
Az már valóban építészek, lakberendezők álma, ami ezután következett. Krisztián, miután rátalált a számára szimpatikus belsőépítészeti irodára, és megbízta őket a lakás teljes átalakításával és berendezésével, majd elmesélte elképzeléseit, igényeit, átadta a kulcsokat, és csupán a megbeszélt időpontban, két hónap elteltével jelent meg. „Nagyon izgalmas volt a találkozás” – emlékszik vissza Pap Éva lakberendező. „Kíváncsian lestük Krisztián tekintetét, hogy tetszik-e neki a látvány, amikor először megpillantja.” A megrendelő meglepetten állt az ajtóban, és egy jól sikerült film szereplőjének hitte magát. A díszlet megváltozott, és úgy érezte, jó ide megérkezni.
Az átalakítás során a nappali és a hálószoba ajtaját eltávolították, hogy átláthatóbb tereket nyerjenek. A konyha ugyan kifogástalan állapotban volt, de korábban egy magas sportoló lakott itt, így az ő adottságaihoz szabták a berendezést. A bútor majdnem mennyezetig érő magas felső szekrényekből és az átlagostól magasabb alsó elemekből állt. Izgalmas feladat volt némi átalakítással megőrizni a konyhabútort. Végül az alsó elemek alacsonyabb, normál magasságú bútorlábat kaptak, a felső elemekből az alacsonyabbakat megtartották, és kisebb, felfelé nyitható elemekkel egészítették ki.
Meleg hangulatú, világos faborítások és a wenge, illetve sötétszürke és fekete kontrasztok a tiszta hatást erősítik. Hófehér helyett krémszínű falak, függönyök, illetve szőnyeg és kispárnák lágyítják a sötétebb berendezési tárgyak szigorúságát. A nappali bordós-bíborszínű falrésze díszévé válik az egyszerű térnek, és hangsúlyt ad a vonalpolcokra állított tárgyaknak. 

{gallery}images/stories/verysimple/legenylakas/f{/gallery}

Térvezetésben a titok

Előtér-nappali-étkező és konyha egy térben helyezkedik el a 36 négyzetméteres lakásban. A konyha előnye, hogy ebben a viszonylag kis térben mégis valamennyire elszeparálódik, ugyanakkor közel van az étkezőhöz. A hálószoba nyitott átjáróval kapcsolódik a nappalihoz. Szűkössége ellenére egy franciaágy és egy éjjeli szekrény elfér benne. Mivel tárolóhelyből sosincs elég, az ágy ágyneműtartós és a szoba hosszanti falára tárolószekrények kerültek.

Szeretem, hogy egy térben sikerült elhelyezni az összes funkciót úgy, hogy kényelmes és áttekinthető maradt.
Jó lenne, ha lenne még egy kis szoba, akár az öt négyzetméteres erkély beépítése árán is, de erre nem sok lehetőség van.

<<< Az átalakítás nyomán született logikus térkapcsolatnak és a kellemes színhatásnak megvan az eredménye: a lakás tágasabbnak tűnik, mint amekkora valójában.

<<< Krisztián kérésére bővíthető étkezőasztalt választottak. A vendégfogadásra is alkalmas, szétnyitható asztal majd dupla hosszúságúra
nagyobbítható. Étkezésekhez a függesztett
lámpák barátságos fényt teremtenek.

<<< Már az előszobában kiderül, hogy a tárolás praktikus megoldása fontos szempont volt. A beépített szekrény elrejti az összes nagyobb ruhadarabot. Nagy ötlet: a sínen gördülő ajtók egyike tükörborítást kapott.

{gallery}images/stories/verysimple/legenylakas/aa{/gallery}

» tapéta

Képszerűbb és jobban kiemeli a tapétát, ha csak az ajtónyílás magasságáig visszük fel.
A vízszintesen felrakott halvány sávos minta nem nyomja agyon a teret, és hagyja érvényesülni a vonalpolcokat, ezért mélyebb színeket is bátran választhatunk.

» függöny

A természetes szálból szőtt „szőrös” függöny a sűrűn kilógó szálaknak köszönhetően játékosságot visz a rendezett térbe. A függöny mögött megbúvó sötét színű római roló hangsúlyt és erőteljes keretet ad az ablakoknak.

» szőnyeg

Luxus minőségű padlószőnyeget megfelelő méretre szabathatunk, sőt, a leeső darabokat felhasználva a hálószobába oldalszőnyegeket tehetünk az ágy mellé. A teljes összhang mellett jutalmunk az egyediség.

 

{gallery}images/stories/verysimple/legenylakas/a{/gallery}

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop