A legdivatosabb burkolatok

Legyen szó csöppnyi panellakásról vagy többszintes családi házról, a harmónia és a praktikum mindennek a kulcsa. Az összhang megteremtésében, a kellemes élettér kialakításában a hideg- és melegburkolatoknak kitüntetett szerepük van. A legdivatosabbakat melegen ajánlom a figyelmükbe.

 

04

 

nemesburkolat

Gránit, márvány, mészkő. Évezredek óta használja az építészet a természetből kihasított táblákat különbözőképpen megmunkált állapotban. Ma is kedvelt a felcsiszolt, illetve a matt változat. Felhasználásuk a lépcsőháztól a konyhapultig nagy spektrumot jár be. Hátránya a tisztán tarthatóság: nem szintetikus anyag, így impregnáló szerrel védeni kell a felületüket, hogy ellenállóbbak legyenek a kiömlő folyadékkal, a szennyeződésekkel szemben.
Újdonság a vékonyra csiszolt rajzolatos átvilágított gránitlap. Falbetétek, pultok, oszlopok dekorálására kitűnő.

Az üveg felhasználásának izgalmas lehetőségeit a 21. században is tovább feszegetik a dizájnerek. Az üvegmozaik falburkolatként már ismert utat járt be a világon. Arany- és bronzfüsttel színezve hallatlanul elegánssá varázsolja a fürdők, kupolák, csarnokok terét. Az üveg a szivárvány minden színére festhető, nagyon szép, magas fényű tükörhatás érhető el vele.
Újdonság az edzett, színezett üvegfront a bútorokon.

természetes kövek

Régebben főleg homlokzatra, lábazatra került, ma a beltérben is kedvelt: hangulati elemként dekorálunk velük oszlopokat, falsávokat, kandallót. Soroltan vagy panelre felrögzítve (25×50 cm) is forgalmazzák, lényegesen megkönnyítve a felrakást. Kedveltek a rusztikus mészkő bázisú homokkövek, elegáns hatást pedig a kissé csillogó kvarcittal érünk el. Zárt fugával ragasszuk fel e köveket.
Újdonság a csillám-, illetve a bronzpala: a megszokott, fakó színeket meghazudtolva fémesen csillognak. Lekezelt felületén a természetes natúr színek erőteljesebbé válnak.greslap

greslap

magas hőfokon nagy nyomáson préselt porcelán, keverve kő- vagy más újrahasznosított őrleménnyel. Járófelületre és falra egyaránt kerülhet, kitűnő kopásállósága, fagyállósága miatt kültéren is megállja a helyét. Rendkívül szép nagy felületen lerakva. Széles mérettartományban, a legkisebb mozaiktól 180 centiméteres nagyságig megtalálható, színskálája kimeríthetetlen.Figyelem! A felcsiszolt, fényes lap csúszásveszélyes. A nagy igénybevételnek kitett teret anyagában színezett járólappal burkoljuk. Ügyeljünk a helyes fugaméretekre, élcsiszolástól függően, zárt fugával csak jól előkészített, tükörsima felületet burkolhatunk. A greslap flexi ragasztóval padlófűtés fölé is lerakható.
Újdonság a 3 milliméter lapvastagságú greslap, amely a régi burkolatra közvetlenül ragasztható.

szőnyeg

Kő vagy parketta, a szőnyeg mindig napirendre kerül. A textília arra hivatott, hogy segítségükkel otthonunkat melegebbé, színesebbé tegyük. A szőnyeg a környezetében megjelenő, akár mintás textíliákkal szép harmóniát alkothat. Tapasztalatom szerint kedveltebb a minta nélküli, színekben tobzódó, magasabb „szőrű” szőnyeg. Hálószobában továbbra is népszerű a finom, sűrű szövésű, természetes anyagból készült padlószőnyeg. Lerakása előtt ellenőrizzük a padló szintjét, mert ha túl magas, akadályozhatja az ajtónyitást.
Különlegességként iparművészeink egyedi tervezésű fali kárpitjaival is burkolhatunk falfelületeket.

linóleum, parafa

A parafa régóta kedvelt burkolóanyag. Gyerekszobába kitűnő választás, mivel jól kezelhető, antiallergén, és puhaságot kölcsönöz a szobának. A skandináv stílus elkötelezettjei hangulati elemként vagy betéteknek falra is rakhatják. A linóleum, a jól értelmezett felhasználhatóságát nézve, kiváló burkolati anyaga lehet plázáknak, üzleteknek, szórakozóhelyek, fitnesztermeknek. Előnye a nagy kopásállóság, tisztán tarthatóság, mintázatok megjelenítése akár bonyolultabb, íves betétekkel.
Újdonság az anyagában csillogó kő- vagy tükörzúzalékkal megszórt felület.

svédpadló

Miért is oly sikeres a faburkolat, ezen belül is a kész felületkezelt klikkes rendszerű padló? Mert legyen pácolt vagy natúr színű, a fa melegséget, otthonosságot nyújt. A modern térnek jól áll a hosszabb, szélesebb padló. A szépségért cserébe a fát ápolnunk kell, mert sérülékeny, ráadásul minél sötétebb és fényesebb a felülete, annál kényesebb. A padló padlófűtésre is alkalmazható, 1,4 centiméter vastagságig.
Újdonság a kemény lakk felülettel bevont parketta, amely tükörfényt ad a fának. A tűsarkú cipő sem sérti.

laminált padló

Fénykorát éli ma a nappali, étkező és konyha egy térben való elhelyezése. Ahhoz, hogy tereinket ne szabdaljuk fel burkolatváltásokkal, kiváló a laminált padló a jobb karban tarthatósága, keménysége, mégis esztétikus látványa miatt. A vizet e burkolat sem szereti, és érdemes a kopásállóságot és UV szűrést is figyelni a választás során. Előnye még, hogy színes, akár kék vagy rózsaszín változatban is létezik.
Újdonság a 3D színes dekorparketta.

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop