Lakótelep kontra lakótelep?

Egy négyzetméternyi panel ára akár kétszerese, sőt, háromszorosa is lehet, attól függően, hogy hazánk mely városának mely lakótelepén helyezkedik el a kiszemelt a lakás.

 

2013-ra a 2004-es “csúcshoz” képest átlagosan 50 ezer forintot esett a panelek négyzetméterenkénti ára, teljes Magyarországra vonatkoztatva – derül ki az Ingatlannet.hu (www.ingatlannet.hu) legfrissebb ingatlanpiaci felméréséből. A közel 70 ezer panellakásból álló adatbázis elemzése során érdekes jelenségekre derült fény: egyes megyeszékhelyek panelárai megközelítik a frekventált budapesti lakótelepeket, illetve az ország nyugati felében a családi házak mellett a lakótelepi lakások iránti kereslet is nő, így a panelárak is arányosan magasabbak. Összességében Budapest a legdrágább, egyes paneltelepein azonban az országos átlagnál is alacsonyabb négyzetméteráron vehetünk betonlakást.

 

 

 

 

2013 első félévében a panellakásokra vonatkozó, országos, átlagos négyzetméterár 147 819 forint volt, mely mindösszesen 640 forinttal alacsonyabb az előző félévi átlagárnál. Megyei szinten sincsenek nagy változások, 2012-ről 2013-ra jelentős növekedést csak Somogy megyében mértek, míg releváns csökkenés elsősorban Győr-Moson-Sopron megyében, illetve a keleti régióban, ezen belül Szabolcsban és Borsodban volt tapasztalható.

 

 

 

 

A 100 ezer forintos lélektani határ alá négy megye négyzetméterárai estek: Baranyában, Borsodban, Nógrádban és Szabolcsban vásárolhattunk ilyen olcsón panellakást 2013 első felében. Általánosan elmondható, hogy a megyeszékhelyeken magasabbak az árak a megyei átlaghoz viszonyítva, azonban az említett megyék esetében a székhelyükön is csak minimális a pozitív irányú eltérés.

 

 

 

A drágasági dobogó élén Zala megye áll, majd Pest és Somogy megye következnek, mindhárman átlépve a 150 ezer forint/nm-es átlagárat.

 

 

 

A főváros lakótelepeinek keresettsége a felújítások, beruházások függvényében évről-évre sokat változik, így a négyzetméterárak alakulása is jelentős eltéréseket mutat. Jelenleg a Gazdagréti lakótelep (11. kerület) a legdrágább, itt az előző félévben egy négyzetméternyi panelért átlagosan 223 ezer forintot kértek. Szintén 200 pluszos a József Attila lakótelep (9. kerület), és alig marad el a Pók utcai lakótelep (3. kerület). A Havanna és a Lakatostelep (18. kerület) is rendkívül népszerű, mégsem túl drága, itt 174 ezer forintba került egy négyzetméter. Az újpesti Izzó lakótelepen (4. kerület), illetve Rákos- és Újpalotán (15. kerület) is 170 ezer forint körüli áron vehettünk panelt, de a sokak által kedvelt és ismert, kertvárosias Wekerle-telepen csak 162 ezer forintot kértek négyzetméterenként.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop