Lakásvásárlás – energetikai besorolás

Minőségi ablakok a nagyvilágra
Száraz-nedves professzionális porszívó
Új Duna-híd épül

Drasztikusan és egyik pillanatról a másikra nyílik az olló a korszerű és a korszerűtlen lakóingatlanok rezsiköltségei között, ezért az energetikai besorolást már nem szabad figyelmen kívül hagyni. A lakásvásárlás előtt állók számára a BB vagy jobb energetikai besorolás jelentheti a garanciát arra, hogy a rezsiköltségek, a földgáz- és áramfogyasztás szinte biztosan a törvényileg meghatározott „átlagfogyasztás” érték alatt marad a legkeményebb téli hónapokban is.

Alighanem trendfordulóhoz értünk a fogyasztásszerkezet alakulásában. A magyar lakosságnak az összes kiadása évről-évre egyre kisebb hányadát kellett lakásfenntartásra és háztartási energiára szánnia az elmúlt évtizedben – egészen mostanáig, az energiafogyasztás árával kapcsolatos friss intézkedések bevezetésig. A KSH adatai* szerint, míg 2010-ben a lakosság a kiadásainak negyedét volt kénytelen erre a célra fordítani, addig 2020-ra már kevesebb mint az ötödét, egészen pontosan 18,6%-át. A „lakossági piaci energiaárak” augusztusi bevezetése, vagy másként a rezsicsökkentés intézményének szigorítása e csökkenő tendenciának biztosan véget vet. A kevésbé modern ingatlanok lakói a csak korlátozott megoldást biztosító spórlás mellett a legtöbb esetben szintén limitált lehetőségeket tartogató lakáskorszerűsítés eszközéhez nyúlhatnak, így az igazi ütőkártya azok kezében van, akik éppen lakásvásárlás előtt állnak.

Jóllehet a Metrodom 2022. februárjában – tehát az energiaárak emelkedésében rendkívül nagy szerepet játszó ukrajnai háború kirobbanása előtt – végzett online kutatása szerint az új otthont keresők az ingatlan ára után, annak várható fenntartási költségeire voltak a legérzékenyebbek (70%-uk, valamint 58%-uk említette e tényezőket a legfontosabb szempontként új otthon vásárlásakor). A rezsicsökkentéssel kapcsolatos új szabályozás most még inkább felértékeli az alacsony rezsijű ingatlanokat. „A lakásvásárlás előtt állóknak – akár az új, akár a használt ingatlanok piacán válogatnak az ajánlatok között – mostantól még nagyobb figyelmet érdemes szentelniük az ingatlanok energetikai besorolásának, illetve azon tényezőknek, amelyek a lakások fenntartási költségét befolyásolhatják” –javasolja a Metrodom értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás. Az eddig 28 házat és több mint 4 000 lakást felépítő és átadó ingatlanfejlesztő a Dual Eco fűtési-hűtési rendszert alkalmazza, amelynek köszönhetően ezek az otthonok már BB vagy annál is jobb energetikai besorolási osztályba tartoznak.

Sokéves tapasztalatuk szerint ezek a hivatalosan „Korszerű” kategóriájú lakások a leghidegebb téli hónapokban sem igényeltek átlagosan 30 m3-nél több gázt a fűtéshez és a vízfelmelegítéshez egy 1,5 szobás lakás esetén. Elektromos áramból a már korábban említett hőszivattyús rendszer az úgynevezett H tarifával fogyaszt, azaz október közepétől április közepéig „rezsicsökkentett” áron, 36 Ft/kWh mellett megy a fűtés, míg nyáron már az emelt 71 Ft-os tarifával működik a hűtés, hasonlóan a légkondicionáló berendezésekhez. A példabeli 1,5 szobás lakás fűtésére a cég tapasztalatai szerint 70kWh az átlagos havi fogyasztás a téli hónapokban, míg a nyári hónapokban ez az érték 90kWh a hűtés miatt. (Nyáron ehhez jön még körülbelül 10-15m3 gázfogyasztás a használati meleg víz előállításához.)

Ez utóbbi adat akkor válik igazán értékessé, ha hozzátesszük, hogy egy ilyen lakásban a Dual Eco hűtő- és fűtő rendszer helyett split klímát alkalmazva akár naponta 15-25kW lehet a légkondicionáló fogyasztása. „A Dual Eco rendszerrel épített BB energetikai besorolású lakásokban a gázfogyasztás tehát jócskán alulmarad az „átlagfogyasztásként” meghatározott 144 m3/hó értéknél, azaz a korszerű, nem különösen nagy méretű ingatlanok lakói vagy vásárlói megnyugodhatnak: a lakások teljes gázfogyasztása a kedvezményes rezsidíj mellett finanszírozható” – teszi hozzá Kricsfalussy Tamás. A jelenlegi piaci viszonyokat és szabályozásokat figyelembe véve, a modern kondenzációs gázkazánokkal, korszerű épületgépészeti megoldásokkal, illetve szigeteléssel ellátott lakások esetében ez azt jelenti, hogy egy garzon tulajdonosának télen sem kell 4-5 ezer forintnál magasabb gázszámlával számolnia, és egy kétgyermekes család által lakott három hálószobás lakás után sem kell havi 10 ezer forintnál többet fizetni a fűtésre.

*https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0050.html

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop