Kreatív térnyerés toló- és harmónikaajtókkal

A minimál stílus kedvelt megoldása a falsíkkal összeolvadó beltéri nyílászáró, de komoly helyspóroló is, ha például nincs tere egy-egy ajtónak. Nem mellékes, hogy ha úgy kívánjuk, összekapcsolhatunk vele tereket. Szerkezeti elemeit elrejthetjük a fal belsejében, de a függesztő sín akár dekorációs elemként is alkalmazható. Kiválasztásánál figyeljünk nyitási módjára, a vasalatokra, üvegezésre, átláthatóságra, könnyű működtetésre, betörésgátlásra, no és persze az akadálymentességére.

kreativternyeres 720

Változatok a működésre
Két működési mód között választhatunk: bukó-toló kivitelnél a nyílószárny a síkból való kibuktatás után az alsó vezetésu sínpályán tolható oldalra, emiatt egy 6–8 centis alsó küszöböt építenek a padlóba, amin át kell lépni. Az emelő-toló szerkezeteknél a nyílószárnyat felemeljük, majd egy felső vezetősínen tudjuk oldalra mozgatni az ajtószárnyakat. A nesztelen mozgást alumínium sínek és teflonos görgők biztosítják, a belengést megakadályozó vezető nyelvecske is láthatatlan marad. A két működési mód közül mindenképpen az emelő-toló mellett szól több érv, kár, hogy a lényegesen magasabb ára miatt sokan lemondanak róla.
A falsíkon futó tolóajtók nagy előnye, hogy bárhová kőműves munka nélkül is fölszerelhetők. A sín a felső él burkolatba kerül, nincs földre helyezett vezetősín. Alapesetben a tolóajtók tok nélkül készülnek, a zárhatóvá tételt kampós zár segítségével oldhatjuk meg. A falak előtt szabadon futó ajtólapos megoldás olyan helyen célszerű, ahol az ajtónyílás mellett egy vagy két oldalon van szabad hely az ajtólapok elcsúsztatására. Adott esetben akár a szekrény háta mögé tolható ajtólapok is megoldást jelenthetnek, de némi ráfordítással gipszkartonnal elrejthetők a szárnyak. A nyitás iránya szempontjából megkülönböztethetünk egyszárnyú, kétszárnyú és két oldalra tolható kétszárnyú, egymás elé csúsztatható ajtólapos, illetve szélesebb ajtónyílások esetén többszárnyú, két oldalra nyitható tolóajtókat. A zárt csapágyazású görgős futóművek függesztő lapjaira hagyományos fa vagy egyéb keretszerkezetű ajtólapok vagy akár 8-10 mm vastagságú, biztonsági üvegből készült üvegajtók is fölszerelhetők.

Falban futó tolóajtók, vasalatok
Meglévő lakás esetén az előbbieknél jelentősebb átalakítást, falbontást, kőművesmunkát is igényelnek a nyitáskor a fal üregében sikló ajtók. Előnyük, hogy a fal előtt nem vesznek el szabad felületet, továbbá a szárazépítési technológiának köszönhetően az ilyen ajtók komplett készletben is megvásárolhatók. Beépítésükkel a falban sikló tolóajtók vezetősínjeit és egyéb szerelvényeit a falazatba építhető speciális tok rejti el, így megjelenésük elegáns marad.
A tolóajtók vasalatainak lényeges elemei az ajtólapok felfüggesztését és könnyű, csendes futását biztosító görgős futómuvek. Az ajtólapba süllyesztettek előnye, hogy az ajtólap alig 2 mm-re kerülhet a síntől. Az ilyen futómuvekhez minimálisan 25 mm vastagságú, 60-80 kg súlyú ajtólapokat lehet alkalmazni. A hagyományos függesztő elemek az ajtólapok élére vagy azok oldallapjára erősíthetők fel, itt azonban az ajtólap és a vezetősín közötti távolság már 8 mm, és az ajtólapok vastagsága 27-30 mm, a lapok önsúlya pedig 60-120 kg is lehet. A lapok készülhetnek műanyagból, fából, fémből sokféle színben, bevonattal és üvegből is.

Légiesen, üvegből
Az üvegajtók egyedi és elegáns megjelenésük miatt mind nagyobb teret hódítanak a modern lakásokban és irodákban, s kétszer olyan nagyok is lehetnek, mint a hagyományos ajtók. Egy üveg tolóajtó szárnya akár 3 méter széles és 2,6 méter magas is lehet, az összekapcsolt helyiségek pedig egy óriási térnek hatnak. Optikai hatása miatt az üveg alkalmas arra is, hogy kisebb helyiség is nagyobbnak tűnjön, nem is szólva arról a verhetetlen előnyéről, hogy rajta keresztül természetes fény jut a sötét belső terekbe.
Az ajtók mozgatása az üvegre szerelt süllyesztett vagy az üveg síkjából kiálló kézfogókkal történik, zárhatósága az üvegajtó aljára szerelt padlózárral oldható meg. A falon futó üveg tolóajtó készülhet átlátszó vagy savmaratott (matt) üvegből, kívánságra akár egyedi homokfújt mintával is, látszó vasalattal, karnisos kivitelben, átjáró tokkal vagy akár tok nélkül is.
Oldalzsanéros üvegajtókkal nem oldható meg minden beltéri nyílászárás, az ilyen ajtók nagy hátránya, hogy a nyitás irányában tetemes holt tér keletkezik, ami gyakran bosszantó problémát okoz. Ezért fejlesztették ki a keret nélküli üveg tolóajtókat, amelyek legfőbb jellemzője a vékonyított tolósín. ami magába foglalja az üvegrögzítő pofákat, ütközőket is, és a legkevesebbet láttat a rögzítő és vezető fém alkatrészekből. Az üvegajtók nem igényelnek speciális tisztítást, a savmartak tisztítása könnyű, a homokfújtaké azonban kissé körülményesebb.

Tippek a választáshoz

 • Kilátás szempontjából a tolóajtók zárt állapotban, a harmonikaajtók pedig nyitott állapotukban előnyösebbek, ezért mérlegeljünk: csukott vagy nyitott állapotában akarjuk-e a maximális átláthatóságot biztosítani.
 •  A falazat kinyitása akár méter szélességig egyetlen harmonikaszerkezettel is megoldható.
 •  Bukó-tolóajtók esetén számolni kell egy kb. centiméter magasságú küszöbbel, prémium termékeknél is minimum hárommal. Az emelő-toló ajtóknál a küszöb mindössze másfél centiméter.
 •  Extra méretű felületeken csak jóval magasabb muszaki színvonalú nyílászárókkal valósítók meg terveink, ezért számoljunk előre a többletköltséggel, de a tervezéskor néhány centiméteres csökkentés is sokat faraghat a költségvetésen
 •  Az ajtó mozgatása akkor kényelmes, ha súlya nem több kg-nál.
 •  A vasalatokat mindenképpen téglafalra vagy vasbeton szerkezetre szereljük fel.
 •  Különféle súlyú ajtólapokhoz különféle vasalatok szükségesek.
 •  Nyitott helyzetben az ajtólapok egymás elé tolódnak, a falsíktól – centiméterre is elállhatnak.
 •  Nedves, párás helyiségbe csak előre kezelt, három rétegű (horgany, primer- és epoxid) festékkel ellátott tolóajtórendszert telepítsünk, a korróziótól nemesacél profillal védjük a sínszakaszt.
 •  A tolófalaknál és ajtóknál az áthallás és a szagok terjedése olyan, mintha egy hagyományos ajtót csak behajtottuk volna. Borsos áron különleges gumitömítésű szerkezettel a zaj 52 decibel alá csökkenthető.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop