Közel 200 pályázón az építész szakma szeme

Közel 200 beérkezett pályázattal és ikonikus díjátadó helyszínnel érkezik az Év Homlokzata 2023 pályázat. Ősszel kiderül, kik kapják a kategóriánkénti egymillió forintos díjat, és melyik családi ház lesz a közönség kedvence.

Egy hónapja zárult a nevezés a 11. Év Homlokzata pályázatra, amelynek célja a hazai építészet értékeinek felfedezése, elismerése és széles, szakmai körben való bemutatása. A korábbi évekhez hasonlóan az egész országból várták a szakma legizgalmasabb homlokzati megoldásait. A nevezésre öt kategóriában, épülettípus szerinti felosztásban (családi ház, társasház, középület, energetikai felújítás, műemlék felújítás) volt lehetőség, építészek és kivitelezők egyaránt adhattak be pályázatot. Az Év Homlokzata fővédnöke a Magyar Építőművészek Szövetsége.

Mit lehet tudni a beérkezett pályázatokról?

Idén sem lesz könnyű dolga a zsűrinek, ugyanis közel 200, rendkívül színvonalas pályázat érkezett. A felhívás az egész szakmát aktivizálta, a kisebb tervezőirodáktól a legnagyobb kivitelezőkig, mindenki egyaránt szerette volna megmutatni, hogy innovatívan és kreatívan használták a Baumit által gyártott homlokzati termékeket.
A legnépszerűbb kategória idén az energetikai felújítás volt, a pályázatok több, mint harmada a hőszigetelési felújítások közül került ki. A családi ház kategória szintén nagyon népszerű volt, a második legtöbb pályázat ebben érkezett. Budapestről és az agglomerációból, valamint Győr-Moson-Sopron vármegyéből pályáztak a legtöbben. A fővárosban kiemelkedő számban készültek panelház-rekonstrukciók, a Kisalföldön pedig a családi- és társasházak domináltak.
Anyag-és termékhasználat tekintetében az látszik, hogy az összes termékcsaládot, homlokzati hőszigetelő rendszert egyformán szívesen használták a pályázók. Az energiahatékony megoldások abszolút prioritást élveztek – részben az EU-s előírások hatása is ez, de ugyanennyire iparági tendencia is, amelyen tetten érhető az energiaköltségek visszaszorítására való törekvés.

Ami a formavilágot illeti, a Baumit CreativTop modellező vékonyvakolat (fa-, beton- és egyéb különleges hatású felületeket lehet vele kialakítani) különösen megihlette az építészeket. Bár a fehér és szürke színhasználat dominál a homlokzati megoldások között, szép arányban szerepelnek mediterrán árnyalatok is.

Újdonságok az idei Év Homlokzata pályázaton

A pályázatokat, ahogy eddig is, neves építészekből és szakértőkből álló, független szakmai zsűri bírálja majd el, emellett a közönségszavazás nyertese, valamint a Baumit ügyvezetői díj nyertese is külön elismerésben részesül. 2023-ban a díjátadót új helyszínen rendezik meg, a Magyar Zene Háza ad otthont az eseménynek november első felében. „Az Év Homlokzata hazánk egyik legrangosabb építészeti megmérettetése, ezért a díjkiosztót egy impozáns, a szakma által elismert helyszínen rendezzük meg. A Magyar Zene Háza épülete a nemzetközi szakmát is lenyűgözte, a legrangosabb amerikai építészeti verseny, az Architecture MasterPrize is díjazta.” – mondta el Járomi Judit, a Baumit ügyvezető igazgatója.

Érdemes figyelni a Baumit felületeit, hiszen szeptemberben elindul a közönségszavazás! Addig is, az előző Év Homlokzata díjazottakról itt olvashatnak.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop