Korszakalkotó szigetelések – új lendület kell!

Érdemes több oldalról körbejárni a ház energetikai felújításának ügyét. Mert a tiszta levegő – képletesen és a szó szoros értelmében is – jobban kell, mint egy falat kenyér.

ursa-tectonic-panel

Az épületek fűtésére és hűtésére fordított energia jó részét meg tudnánk takarítani, ha megfelelő szigetelés beépítésével energiatakarékosabbá tennénk épített környezetünket. Most az ezer forintos és kétezer forintos kenyér árnyékában mégis megtörni látszik a felújításokba vetett lelkesedés. A háztulajdonos kétszer is meggondolja, beépíti-e a tetőteret, vagy inkább vesz egy emeletes ágyat a két gyerek közös szobájába, hogy beférjen a két íróasztal… A növekvő család élettere az adott helyen egyre összébb szűkül, ami napi konfliktust szül, és addig remény sincs megoldásra, amíg nem nyerünk a lottón. A családok igyekszenek kivárni, hátha új lendületet kapnak az otthonfelújítási támogatások – talán nyárig elég lesz összeszorítani a fogukat.

Lehet, hogy érdemes várni az állami támogatásokra – de erre sosincs garancia. Az sem jellemző, hogy az építőipari munkadíjak vagy az építőanyag költségek lejjebb mennének az idő múltával – tehát amit nyerünk a réven, azt elveszíthetjük a vámon…

Inkább újragondolt tervek kellenek: arany középút a vágyálmok és a realitás között. Az elmúlt évek építőanyagár-növekedési statisztikáinak meredeken emelkedő vonalaira hagyatkozva megfontolandó, hogy nem jár-e jobban a háztulajdonos, ha most próbálja meg legalább minimum programon megvalósítani nagyszabású felújítási-átépítési terveit. Okosan át kell gondolni, mit kellene, mit érdemes szigetelni, és mi az, amit a pénztárca is megenged. Mi a minimum? Legalább a pincefödém és a padlásfödém együttes szigetelésére szükség van ahhoz, hogy mérhető energiahatékony eredményt érjünk el – és ezen épületrészek szigetelése viszonylag költséghatékonyan meg is valósítható.

Sok bosszúságtól megkímél, ha nyitottak vagyunk az újdonságokra. A magasabb minőségű anyagokkal – bármilyen ellentmondásosnak is hangzik, hiszen ezek ára magasabb kategóriába tartozik, mint az “eco” megoldásoké – jelentős építési költség megtakarítható. Ferde épületszerkezetekbe a jobb lambdájú öntartó szigetelőanyagok huzalozás nélkül is beépíthetők, így munkadíjat és időt spórolunk. A csak ragasztással is rögzíthető URSA TECTONIC panelekkel szigetelt – nem kötelezően dübelezendő – pincefödém esetében kellékanyag-költséget és munkadíjat egyaránt meg lehet takarítani, az újszerű technológiából eredően. Hasonló a helyzet egy szimpla padlásfödém szigetelésnél: a szigetelés folyamata és a rétegrend olyan egyszerű, hogy egy ügyesebb kezű ezermester meg tudja oldani a saját portáján, tehát a munkadíjköltség itt is kikerülhet a számításból. Ráadásul a 21. századi szigetelőanyagoknál nem kell félni attól, hogy “mérget” csempészünk velük a lakóterekbe. Keressük a termékeken a Blue Angel (kiemelkedően környezetbarát) és RAL, EUCEB minősítéseket, melyek garantálják a kiváló beltéri levegőt és igazolják a termék maximálisan egészségbarát mivoltát!

Fontos szempont a páraáteresztés is! Bizonyos értelemben a házak is “lélegeznek”, és nemcsak a kéménykürtőn át, hanem a homlokzaton és a tetőn át is szeretnének “kipárologni”. Ha a szerkezetbe beépített szigetelőanyagok ezt nem teszik lehetővé, akkor a ház “befülled”, és ez egy idő után nemcsak kellemetlen, egészségtelen beltéri levegőt, hanem penészesedést is okoz. Olyan légáteresztő szálas ásványgyapot szigetelőanyagok alkalmazása lehet a megoldás a hasonló jelenségek elkerülésére, mint az URSA TECTONIC termékcsaládba tartozó szálasanyagok.

Az építőanyag-gyártók minden tapasztalatukat bevetették az évek során, hogy a háztulajdonosok számára ne maradjon csak üres frázis a sokat hangoztatott komfort, egészséges beltéri levegő, fenntartható építőanyag és a többi. A történet már régen nem a marketingről szól, hanem arról, hogyan vállaljanak a vállalatok a felhasználókkal vállvetve felelős részt a mindennapokban folytatott környezet-megmentési küzdelemben. Életminőségünk megtartása és emelése érdekében, minőségben szigetelni igenis szükséges!

ursa

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop