Környezetkímélő fűtés

Biatorbágyon túl, a régi tatai út mentén eszményi környezetben rendezett közönségtalálkozót a MAX Weishaupt GmbH hazai leányvállalata, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. A patyolattiszta üvegpalota, a tüzeléstechnikával foglalkozó cég telephelye a helyszín, ahol a napenergiás vízmelegítés bemutatásához szükséges derűs időt is megszervezték.

 

 

A Weishaupt berendezések baden-würtenbergi és svájci gyárakban készülnek, ahol a fejlesztések célja a magas hatásfok, a kiemelkedő minőség, környezetbarát üzem, és esztétikus megjelenés. Ezek a fűtőkészülékek, például a kondenzációs kazánok úgy készülnek, hogy esztétikai értéket képviselnek, természetes részei az épületnek, nem kell elrejteni pincébe, alagsorba – tudtuk meg Rácz József ügyvezetőtől, aki a kiemelkedően szép telephely megvalósításában is közreműködött.

 

Blokkégők, kazánok
A 12 kW teljesítménnyel kezdődő blokkégők a cég legfontosabb termékei, ezek tették világhírűvé. Évente több mint 150 000 darab tüzelőberendezés hagyja el a gyárat. A kutatás-fejlesztésben mintegy száz munkatárs állandó erőfeszítésének eredménye, hogy élvonalbeli, jövőt idéző technikát valósítanak meg.
Az állókazánok, öntöttvas, illetve acéllemez szerkezetű, gáz- vagy olaj tüzelésű kazánok a második nagy termékcsoport, LowNOx blokkégővel, 12-55 kW-ig. Szintén professzionális, vagy intézményi felhasználók, épületek fűtési problémáit oldják meg. Hordozható kezelőegysége a szobatermosztát funkcióit is ellátja. Függőleges elrendezése kondenzációmentes üzemet tesz lehetővé, így kategóriájának mezőnyéből időtállósága is kiemeli.
A hazai Weishaupt több ezer referenciamunkája közül kiemelkedik egy szívünknek kedves épület, a magyar Parlament fűtési rendszerének korszerűsítése. A leszerelt nevezetes égők egyike-másika múzeumba kerül, illetve az egyetemre, a jövő épületgépészeinek oktatására.

Kék Angyal a falon
A harmadik nagy termékcsoport, a kondenzációs kazánok a lakosság fűtését, melegvíz ellátását is szolgálják. A kondenzációs falikazánok a felhasználó rendszerének megfelelően 15,25,32,45 és 60 kW-os egységteljesítménnyel készülnek, ill. 240 kW-ig kaszkádkapcsolásba köthetők.
A kondenzációs technikának és a folyamatos égés-minőség ellenőrzésnek köszönhetően a 109 százalék feletti szabványos hatásfokú és a minden környezetvédelmi előírást jelentősen túlteljesítő kazán egyedülálló.
Az ügyfélkapcsolatért felelős munkatárs, Hegyi Gábor előadásából ismerték meg a résztvevők az új fejlesztés anyagait, technikáit. Megtudtuk, a magasan környezettudatos Németországban Kék Angyal minősítést kapott a falikazán 100 százalékosan környezetbarát, újrahasznosítható jellege miatt.
Magyarországon országos szervizhálózat működik, száznál több jól képzett technikus 24 órás készenlétben áll úgy, hogy 50 kilométeres körzetben elérhető legyen. A megrendelők kiszolgálását, tervezők és kivitelezők munkájának támogatását a biatorbágyi központban végzik. Az oktatóközpontban működés közben ismerhetők meg a fűtőberendezések. A raktár logisztikai központként működik, hogy pontos szervezéssel az üzemeltetők, felhasználók a lehető leggyorsabban megkapják a szükséges késztermékeket, alkatrészeket. Készleteinek frissítése heti rendszerességű a németországi és svájci gyárakból.

A jövő energiája
A Weishaupt Solar System Németországban rendkívül népszerű és elterjedt, több éve kifogástalanul működő, hatékony rendszer – értesültünk Rácz József szenvedélyesen környezetbarát előadásából. Úgy fogalmazott: unokáink jövőjét biztosítjuk, ha szigorúan veszszük a káros anyagok kibocsátásának csökkentését, ha komolyan foglalkozunk az olaj- és gáztüzelés (ahol célszerű) kiváltásával, a napenergiás melegítéssel.
A Weishaupt napenergia rendszere a melegvízkészítést célozta meg, napkollektorokat, mégpedig síkkollektorokat alkalmaz. A 45 fokban felállított kollektorokat javasolják tetőre, kertbe, kerítésre, régi házra, új épületre, lapostetőre, tetőbe beépítve. Olyan anyagokat, technikákat alkalmaznak, amelyek hosszú élettartamú, gyakorlatilag el nem romló napkollektorokat eredményeznek. A rendszer olyan kialakítású, hogy fűtésrásegítésre is alkalmas. A Weishaupt biatorbágyi épületében a kertben elhelyezett három napkollektor az egész székház melegvízellátását megoldja.
A sok érdekességet felsorakoztató előadásból a Solar Bundesliga feltétlen figyelmet érdemel:
Németországban – ahol jóval kevesebb a napsütéses órák száma, mint nálunk – az önkormányzatok versenyeznek, és sorrendet állítanak fel a napenergiás fűtés beépítéséről, az élenállók támogatást kapnak. De támogatást kap a helyi önkormányzattól az a polgár is, aki ilyen berendezést vásárol.
A Weishaupt nyílt napja láthatóan egy új korszak nyitánya is: várják, segítik, bátorítják a környezetbarát technika iránt érdeklődő közönséget. Kiváló termékeik mellett átadják filozófiájukat, amely a jövőt építi, és amely nem nagyon messze tőlünk eredményes.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop