Kis lakás, pazar panoráma

Nagy-Britannia egyik legdinamikusabban fejlődő tervezőcsapata, az Ochre design jól ismeri a XXI. század hívószavát: játékosság, fiatalosság, spontaneitás és az anyagok mesteri használata. Solenne de la Fouchardière tervező számára adott volt a sok fény, a pazar panoráma a Montmartre szívében, no és a feladat: kis területen igazán jelentőset alkotni!

kislakaspazarpanorama 720

Egy 19. századi Haussmann stílusú ház tetőterében alakították ki ezt a kis lakást, amely a párizsi művésznegyed, a Montmartre szívében található. Ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik a Sacre Coeur bazilikára, a régi kávéházakra, a nemes ősfákra. Annak ellenére, hogy a terület turisztikai központ, a lakás mégis nagyon csendes. A tulajdonos francia építész házaspár London és Párizs között ingázik, ehhez az életformához kerestek egy dinamikusan berendezett otthont. Nem volt más elvárásuk, csak annyi, hogy legyen a tér ultramodern, szóljon a fiatalosságról, és egy picit jelenjen meg az a szépség és harmónia is, amit a környezet megkíván.

Az Ochre tervezői, így Solenne is szereti a kihívásokat, örömmel vállalta a feladatot. A lakás világos volt, erkélyezett, a kazettás ablakokon keresztül árad a fény a szobákba. Ezt az adottságát igyekezett a lehető legjobban kihasználni.

Az előző tulajdonosok harminc év után váltak meg otthonuktól, néhány bútort itthagytak, régi az étkező kandallója és a nyílászárók, a parkettát pedig a hetvenes években rakták le. Sok az új elem is, mint a nappali dán vintage kanapéja, asztalok, lámpák, textilek. Ez utóbbiakkal és a csillárokkal, állólámpákkal és éjjeli lámpákkal különleges összhatást értek el a tervezők. A dohányzóasztal, a falikép, valamint a kandalló és kiegészítők párbeszéde ugyancsak játékos megoldás. A lakás talán egyik legszebb helyisége az étkező az eredeti zománcozású kandallóval, amely rusztikus bájt kölcsönöz az egész térnek. A csillár függesztési pontja nem a mennyezet közepén van, a tervező így kívánta elkerülni a csillár fókuszpontérzetét. Elegáns megoldás a fekete lámpák és a székek fekete bőrtámlája.

A tulajdonosok a konyha jó kidolgozhatóságában alig hittek, hiszen mindössze tíz négyzetméternyi a területe. Márpedig Franciaországban a főzés egyet jelent a kultúrával, az életörömmel, ezért a praktikusság alapkívánalom számukra. A bútorok a falak mentén futnak körbe, főzés közben ketten is kényelmesen elférnek. Megnövelte a térérzetet az ablak, a sok fény, valamint a világos bútorfrontok is. Izgalmas kihívás volt az ugyancsak kis alapterületű hálószoba és fürdőszoba is. A hálót a falat borító filc kockák, szép textilek és egyszerű vonalvezetésű ágy dobja fel, az innen nyíló, „nyers” betonfalú fürdőszoba kedves, már-már nőies.

Alapvetően kicsi lakásban jártunk, de a jól kialakított ablakok, a természetes és mesterséges fények, a panoráma és a kompozíció mindezt feledteti a látogatóval, az ott élőknek pedig már fel sem tűnik!

  

Solenne de la Fouchardière belsőépítész 2000-ben csatlakozott a brit tervezők alapította Ochre design csapathoz, amelynek munkáit megfontolt tervezés és diszkrét csillogás fémjelez. Bútorokat, lámpákat, csillárokat és komplett belső tereket terveznek. Harmonikus arányok, finom anyaghasználat és páratlan kivitelezés révén ismertek világszerte.

neni4

Solenne de la Fouchardière
Ochre design
www.ochre.net


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop