Kertek kertje

A kismarosi Morgó-patak partján buja zöldek között áll ez a nemes előkelőséget sugalló, a természethez alkalmazkodó családi ház. Vendéglátónk először a kertjét alakította ki, csak azután jöhetett az építkezés.

 

09

 

Kismaroson a Dunakanyar ölelésében, lombos erdő szélén, hűs patak partján találtunk rá erre az álomszerű kertre, akár a mesében. A kedves házigazda két nagy bögre gőzölgő kávéval fogadott bennünket. Gyorsan fel is hörpintettük, hogy mielőbb láthassuk, mit tartogat számunkra a kert.

Aki járt már a Börzsönynek e vonulatában, pontosan tudja, milyen az, amikor nem ereszt az érzés, amikor rabul ejt a mesebeli látvány, a tiszta levegő. A terméskő borítású ház falát az évek alatt szépen beutotta a vadszőlő és a borostyán, folyton változó pompájával követve az évszakok sokszínűségét. A tervezéssel-kivitelezéssel foglalkozó tulajdonos családi kötődésből vásárolta meg a telket, először megálmodta, majd aztán sorra, aprólékos gonddal valósította meg elképzeléseit. Kijelölte a ház helyét, egy szakemberekből álló dolgos brigád segédletével nekilátott a majdani öntözőrendszer csöveinek lefektetéséhez. Hosszasan tanulmányozva a különböző növényeket, beültette évelőkkel, folyton zöldellőkkel, egynyáriakkal, díszbokrokkal és különleges fákkal, hogy az év minden szakában legyen szín a kertben.

A zöldre festett ablakok előtt halad el a kismarosi kisvasút. A gőzmozdony pöfékelése, füttye még inkább meséssé teszi a kertek kertjét.

kedves terasz

A patakra panorámás lakóterasz az év minden szakaszában kerti partik, társasági események kedvelt színtere. A kovácsoltvas étkezőgarnitúra és a csíkos napellenző mediterrán hangulatot teremt.

kerti konyha

A terasz egy védett sarkába került harmadik generációs kerti grillsütővel egész nyáron kiválható a benti tűzhely. Egészséges grillételek készülnek a kreatív házigazda keze nyomán.

télikerti idill

Az ablakon át egy tizennégyéves platánfában gyönyörködhetünk – épp egyidős a család egyik ifjú tagjával. Az üvegtetőn át délelőtt a napsugárban fürdő faleveleket, este a csillagos égboltot kémlelhetjük.

az eresz alatt

Az ereszcsatornák közelségében megannyi csilingelőre, madáretetőre bukkanunk. Színes kandeláberek, kókuszodúk gondoskodnak a kellemes látványról és a madárkákról.

A bazaltkőkerítés mentén terülő és álló tuják sokasága adja meg a terület fókuszpontját, míg a gyöngyvirágok apró fehér gyöngyökként díszelegnek kora tavasszal. A tiszafák és borbolyák egész évben hirdetik időtlenségüket.

A kert teraszos kialakításával a Morgó-patak szeszélyes pillanatainak kivédésére törekedtek, így áradás esetén is biztonságban van a birtok.

Tippek, ötletek

A kert a patak közelségének köszönhetően páradús közegben „lélegzik”, leginkább a korai órákban érik a fénysugarak, a délután közeledtével kellemesen szórt fényt kap. Az erdei talaj makrancossága végett a többszörösen átforgatott földbe méregzöld, árnyéktűrő gyepszőnyeget nevelő pázsitmagot vetettek.
Az üvegházban a fagyra érzékeny növények kapnak otthont a téli időszakban, a jótékony hatású klímáról sok-sok fény gondoskodik.
“Az üvegház és a tavacska a szívem csücskei”

A romantikus hangulatot fokozza az üvegházat körbeölelő sásliliomoktól, nádtól vadított tavacska. Az aranyhalak éppúgy jól érzik itt magukat, akár az erdei sikló. A tó és a kert vízellátását a szomszédos patak biztosítja egy kútgyűrűs szivattyú segédletével.

Jól megfér egymással a buja páfrány és az erdei pajzsika, békés szimbiózisban élnek a kecskerágók, magyalok és vadrózsák. Az örökzöld madárbirs, babér és bangita a halványtól a méregzöldig minden színét megmutatja.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop