Kényelem a szabadban

Kertünkre, teraszunkra egyfajta második nappaliként, kültéri szobaként kell tekintenünk, és ne gondoljuk úgy, hogy mostohagyerekként bánhatunk vele. Ha azt hisszük, hogy a négy fal között már nem használatos, megunt bútorainkat, tárgyainkat tesszük oda, akkor valósítsuk meg a környezettudatosság jegyében, vagyis saját kezünkkel reformáljuk meg, igazítsuk színükben, hangulatukban a belső terekhez. A természetben töltött idővel és a napfény áldásos hatásával ugyanis semmi nem ér fel, így fontos célként tűzzük ki magunk elé, hogy idén bizonyosan megalkotjuk rágóta vágyott hangulatos, kényelmes kuckónkat.

Morris & Co

Ikea

Hangulatos teraszok

Egy hangulatos terasz legfőbb ismérvei a természetes burkolatok, a kültéri szőnyegek, a kényelmes kerti bútorok, a függőágyak és hintaágyak, a lerakóasztalok, mécsesek, lampionok és fényfüzérek, a kültéri kaspók és tűzrakók, a dézsás növények, a textil- vagy természetes árnyékolók, és persze a dús növényzet és a szép kilátás a teraszon túlra. Kedvenc színeinkkel és virágainkkal körülvéve kevés pihentetőbb környezetet biztosíthatunk magunknak egy-egy stresszes nap végén vagy szabad hétvégéinken.

Jub

Casamance

Kerti lakok

Egy kerti lak akár zárt, akár nyitott, mindenképpen egy kellemes és természetközeli állapotba repít el bennünket. A nyitott verziót leginkább lefüggönyözött pergolával lehet meghitté tenni, a zárt verzió pedig minél több üvegfelületet igényel, hogy ne érezzük magunkat bezárva.

Jub

Kint és bent

Egy terasz és a hozzá kapcsolódó beltéri helyiségek összemosása legfőképpen a szélesebb és magasabb, üvegfelületekkel rendelkező nyílászárókkal lehetséges. A nyitható, eltolható vagy elforgatható teraszajtók – főleg, ha padlóig üvegezettek – tökéletesen alkalmasak arra, hogy ablakot nyissanak a világra. Beltéri hangulatú bútorok kültérbe helyezésével pedig ez az „összemosó” hatás még inkább fokozható.

Casamance

Benjamin Moore

A lazítás művészete

Sok embert képtelen lazítani, pedig erre a képességre nagyon is szükség van rohanó világunkban. Sokszor a természetben töltött pár perc is elegendő hozzá, hogy lemerült energiakészleteinket feltöltsük, és mindig kiegyensúlyozottak legyünk.

Benjamin Moore

A nyugtató zöld

A zöld színből semennyi sem sok! A természet zöldjei mellett nyugodtan alkalmazzuk e szín árnyalatait akár a falon, akár a nyílászárókon, spalettákon, kisbútorokon vagy kültéri textileken is. Ha pedig nem vagyunk olyan szerencsések, hogy kerttel, terasszal, erkéllyel rendelkezzünk, rendezzük be otthonunkat úgy, mintha a bent lenne a kint, tegyük tele zölddel, növényekkel, növényi motívumokkal és természetes anyagokkal.

Casamance

Textilek a természetben

Sokan ódzkodnak a szabad ég alatti textilhasználattól, mert félnek, hogy az anyag hamar tönkremegy. A kültéri szövetek tulajdonságai között azonban megtalálunk minden beltéri anyagra vonatkozót, kiegészülve a nap és az időjárás károsító hatását kivédő jellemzőkkel. Így tehát bátran tegyük otthonossá külterünket textilekkel, hiszen az új generációs anyagok vízlepergetők, UV állók, szűrik a nap káros sugarait és könnyen tisztíthatók.

Dulux

Pihentető részletek

A sok apró kerti tárgy – úgymint hinta, napágy, hintaágy, kanapé, fotel, lóca, lerakó, kandalló, szőnyeg, párna, takaró… – a növényekkel és természetes kő- és faburkolatokkal kiegészülve remek pihenési lehetőséget biztosítanak nekünk a szabad ég alatt. S ha mindemellett még a kertészkedés is pihentet bennünket, akkor duplán jól jártunk!

Ikea

Top 5 trend

 • A legmenőbb most az idei trendekben a skychology (égre való felnézés) és a sensehacking (érzékszervekre ható megoldások), illetve a jóga, a meditáció, a hanggyógyítás és a légzőgyakorlatok akár beltérben, akár kültéren alkalmazva.
 • A teraszok, erkélyek tekintetében elmondható, hogy a népszerű stílusok idén: a klasszikus elemekkel fűszerezett minimalizmus, a retró, a high-tech és a vidéki rusztika, főleg, ha ezeket pénztárcabarát és ökomódon tervezzük és kivitelezzük. Külterünk igazodhat a beltérhez, vagy épp ellenkezőleg, annak lehet szöges ellentéte!
 • A természetes anyagok használata mellett most a természetes színek a trendik. A matt és fényes felületek, illetve a hideg és meleg árnyalatok szépen keverednek a homokos bézs, az aranyokker, az olívazöld, a tengerkék és egyéb földszínű összetevőkben.
 • A biofilikus tervezés a szomorúság ellenszereként éppúgy divat az enteriőrben, mint a kültérben. Bentre is számos növényt és vázás virágot tehetünk, és kintre, teraszainkra szintén rakhatunk akár dézsás, akár vágott virágot padló- vagy asztali vázában.
 • Sok éven keresztül hódítottak a boltívek, amelyeket az elmúlt 10-15 évben igyekeztünk száműzni otthonainkból. Most újra divat, leginkább a félkör és szamárhátív, így ezeket szorgalmazzuk, ne a „lapított testvéreiket”.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop