Keltsd életre festékkel!

Vendéglátóink a színek szerelmesei, ez jól látható, ha beljebb lépünk a svéd otthon küszöbén. Minden árnyalat kedves nekik, ami a tavaszra, a nyárra emlékezteti őket, ezért nappalijukba energikus narancsot, az étkezőbe tengerkéket, a gyerekszobába citromsárgát és lágy rózsaszínt választottak. Falat, konyhaszekrényt, asztalt, lámpatestet, mindent lefestettek, vagy inkább kiszíneztek, akárcsak a hétköznapjaikat.

 

02

 

Vendéglátóink előző otthona egy kisebb bérházban volt. Kertvárosi családi házra vágytak, színekre, pozitív energiákra, a lehető legtakarékosabb módon. Magukkal vitték hát a bútoraikat, és úgy döntöttek, átfestik őket. Ezzel, a falfestéssel és a dekorációval sokat játszottak a téralakítás során. Meggyőződésük, hogy az ember környezete meghatározza a mindennapjait, a közérzetét is, ezért a szép, egyéniségükre szabott otthon nagyon fontos a számukra. Mivel egész nap egy egyhangú irodában ülnek, vidám, családias, színes otthonra vágytak, ami megszínesíti a hétköznapjaikat is.

A felújítás és lakberendezés során ötvözték a régit az újjal, a modernet a klasszikussal. Mindjárt a nappaliban szembetűnő ez a kettősség. A falakat narancssárgára festették, míg burkolatnak hagyományos, pácolt tölgyfaparkettát választottak. A meleg tónus szép hátteret ad a biedermeier jellegű szófának. Ötletes megoldás, hogy a szófa bal oldalán a modern elemek, a végletekig egyszerű vonalú kandalló és a formatervezett asztali lámpa, míg jobb oldalán a régebbi stílusú darabok, így a képkeret és a hetvenes évekből származó állólámpa kapott helyet.

A célszerűen berendezett étkezőben a kék falszín alapvetően meghatározza a tér hangulatát. A kék egy másik árnyalatát választották az üvegajtóival légies tálalószekrénynek, és ha mindezt még nem gondolnánk eléggé merésznek: az egyszerű, hagyományos étkezőasztal is színes lett, s az összecsukható fa és nádszékkel tengerparti környezetet teremt. Minden szobának saját színe van: a citromsárga és a halvány lila a konyha színe, a rózsaszín a lánykaszobában jelenik meg. Persze mindez még nem lenne elég a vidám összhatáshoz, ha nem lenne mindenhol szobanövény, egy csokor margaréta vagy egy szép fej labdarózsa. A jókedv, a vidámság és az életöröm biztosan nem marad a falakon kívül!

Bútortuning

A régi bútorok felületére idővel olajos, viaszos és zsíros szennyeződések rakódnak. Amennyiben bútorainkat vizes lakkal vagy festékkel szeretnénk felújítani, a felületeket első lépésben szilikonlemosó folyadékkal át kell törölni. Ezután végezzünk köztes csiszolást 120-as szemcsézetű csiszolószivaccsal. Lakkozás előtt a színhibákat Borma színjavító filctollal javíthatjuk. Fedőfestés előtt a repedéseket lágy javítóviasszal, vizes fatapasszal vagy poliészter késtapasszal, a letöréseket kemény forrasztóviasszal vagy poliészter késtapasszal tudjuk javítani. A javító segédanyagokat fedőfestés előtt alaposan síkba kell csiszolni.
Olajos vagy viaszos felújításnál antiszilikon használatára nincs szükség. A bútorolajat és a viaszt ecsettel alaposan elvékonyítva, vagy pamut rongydarabbal hordhatjuk fel egyenletesen.
A vízben oldott diszperziós felületkezelő anyagok felhordásához műanyag alapú lazúrecsetet válasszunk. Ezen ecsetek sörtéi nem szívják magukba a vizet, és nem nyomják szét a nyél tokozatát, ami a sörték gyors kihullásához vezet.

A hagyományos frontokkal és fiókokkal kialakított konyhabútort jó állapotban találták a háziak, így csere helyett itt is a festéket választották. A magas fényű ajtók a fal színéhez igazított belsőt rejtenek.

A fiú ágya mögött húzódó tárolórendszert tervezői billenő ajtókkal látták el. A kockás, a kék, a betűmintás párnahuzatok, az ugyancsak kockás ágytakaró jól oldja a fal komolyságát.

Igazi leányálom ez a klasszikus jellegű bútorokkal berendezett szoba. A fésülködőasztal, a kis komód, a rattan puff új fazonja játékos világot teremt. A svéd minőségi textíliák szépen összefogják a berendezés színvilágát, még a gyerekrajzot is e színek ihlették.

Az étkezőben tisztaság és frissesség uralkodik. A hófehér hajópadlón mintha lebegne a bútorzat. A légiességet fokozza a svéd praktikum: kevés, funkcionális darab szolgálja a jókedvű mindennapokat.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop