Juhtúrós gombafejek kuszkusszal, chimichurri szószos céklával

 Terített asztal rovatunkban ezúttal népszerű gasztrobloggerek legkedveltebb receptjeit adjuk közre. Elsőként íme Földi Rita ajánlása, aki 2013 óta inspirálja olvasóit az egészséges táplálkozásra és életmódra.

Fotó: Földi Rita

Hozzávalók 4 személy részére

CÉKLÁHOZ:

  • 4 db cékla,
  • 1 tk. só,
  • víz

CHIMICHURRI SZÓSZHOZ:

  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • ½ lilahagyma
  • gerezd fokhagyma
  • 1 lime leve
  • 2 csipet frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk. frissen őrölt tengeri só
  • 2 ek. balzsam-(vagy vörösborecet)
  • 3-4 ek. extra szűz olívaolaj

TÖLTÖTT GOMBAFEJEKHEZ:

  • 12 db nagyobb fejű csiperkegomba (adagonként 3-3)
  • só, őrölt feketebors
  • 1 ek. olívaolaj
  • 340 g juhtúró
  • 160 g tejszínes krémsajt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 tk. olívaolaj
  • 60 g gouda sajt

KUSZKUSZHOZ:

  • 240 g kuszkusz
  • 400 ml víz
  • 1 kk. só

A céklákat gumikesztyűben meghámozzuk (nagyon fog), kb. 1,5 cm-es kockákra felaprítjuk, és sós vízben puhára főzzük. A chimichurri elkészítéséhez a hozzávalókat aprítógépben krémes állagúra pépesítjük, majd hozzákeverjük a megfőzött és lecsöpögtetett céklához.

A gombafejeket megtisztítjuk, levágjuk a tönk részét, hogy tölteni lehessen. Kevés sóval és őrölt fekete borssal mindkét oldalát megszórjuk, majd a kalappal lefelé fordítva állni hagyjuk kb. 10 percig. Amíg a gomba áll, elkészítjük a tölteléket: 2 tk. olívaolajjal egy keverőtálban alaposan átkeverjük a juhtúrót, a tejszínes krémsajtot és a finomra vágott petrezselyemzöldet.

A gombákat kalappal felfelé fordítva olívaolajjal kikent hőálló tál aljára tesszük, és megtöltjük a juhtúrós krémmel. Sajtot teszünk a tetejére, és előmelegített 200 °C-os sütőben alsó-felső légkeveréses módon kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. A kuszkuszhoz felforralunk 400 ml vizet egy kávéskanál sóval, majd a tűzhelyről levéve beletesszük a kuszkuszt. Lefedve állni hagyjuk 5 percig, majd miután a kuszkusz megpuhult, villával óvatosan fellazítjuk, hogy szép, levegős textúrát kapjunk.

Tálalás: egy adag kuszkuszt tányérra teszünk 3 töltött gombafejjel, és köré halmozzuk a chimichurri szósszal alaposan átkevert, főtt céklakockákat.

www.ritafoldi.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop