Falun, ahol gyermekkoromben nevelkedtem, nem múlhatott el úgy egy ebéd, hogy ne került volna az asztalra egy fazék leves. Ugye, milyen jólesik a rekkenő melegben egy tál jéghidegre hűtött savanykás leves?! Nyáron könnyű dolgunk van, csak ki kell menni a kertbe vagy a piacra, és válogathatunk a?jobbnál jobb alapanyagok közül. Szinte bármilyen zöldségből vagy gyümölcsből készült levest fogyaszthatunk jégbe hűtve, bár akad pár fontos szempont, amit figyelembe kell vennünk az elkészítésükkor.
 
Praktikák
A fő étkezés kezdő fogása a leves. Elősegíti a gyomornedvek képződését, előkészítve a gyomrot a fő fogás befogadására, folyékony előétel szerepe van.
Egy könnyű zöldségkrém-, spárga- vagy hideg uborkalevessel jól indulhat például a kacsával, lazaccal vagy csirkével tervezett főétel. 
Vegyük figyelembe az évszakok változását, mindig a friss primőr alapanyagokat részesítsük előnybe. Ne készítsünk a nyári hőségben száraz hüvelyesekből, melegítő fűszerezésu levest, azt inkább hagyjuk a téli napokra.
A hideg leveshez, amihez zsiradék szükséges, olívaolajat vagy étolajat használjunk, ebből is csak nagyon keveset, ugyanis azsír vagy vaj a lehűlés után kiválik a leves tetején, és foltokban úszkál. Ettől a leves élvezhetetlenné válik. 
Friss kaporral, mentával, petrezselyemmel, zeller zöldjével, tárkonnyal, bazsalikommal, lestyánnal még frissebbé tehetjük a levest. Fűszerek közül fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, vaníliát használjunk.
Édesítéshez mézet, bodza- vagy csipkebogyószörpöt keverhetünk aleveshez.
Az üdébb, pikáns ízeket citromlével, tejföllel, joghurttal és fűszeres ízesített ecetekkel érhetjük el. 
A sűrítéshez, habaráshoz vagy rántáshoz mellőzzük a lisztet. Inkább növeljük az alapanyagok mennyiségét, és kézi mixerrel pürésítve az?ételt egyúttal krémessé is válik.
Friss gyümölcsökből most érdemes levest készíteni: az üdítő harmóniát ebben az idoszakban maga a gyümölcs adja. Ha elkél a finom segítség, ott a citrom- vagy narancslé.
Cukkinileves pesztóval
Hozzávalók: 
50 dkg cukkini, 
2 gerezd fokhagyma, 
2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 
1 darab burgonya, 
1 darab zöldségleveskocka, 
1 csokor friss bazsalikom, 
2 evőkanál bazsalikom pesztó, 
5 dl tej, 
só, darált bors, fél maréknyi dióbél.

Zelleres krumplileves
Hozzávalók: 
350 gramm zellerszár, 
500 gramm burgonya, 
1 fej vöröshagyma, 
1 evőkanál margarin, 
1 dl tejszín, 
só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, 
1 darab zöldségleveskocka, 
pár csepp citromlé.
Hideg uborkaleves
Hozzávalók: 2 darab kígyóuborka, 
2 gerezd fokhagyma, 
1 csokor friss kapor, 
1 darab zöldségleveskocka, 
2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 
darált bors, só, 
1 pohár tejföl, 
fél citrom leve.
 


Hozzászólások