Játékos és marasztaló

Három gyermekével és férjével él ebben a londoni kertvárosi házban Charlotte Crosland belsőépítész. Üdítő, fiatalos és elegáns otthont teremtett a családjának, amely tökéletes keretet ad mozgalmas, harmonikus, teljes életükhöz. Ráadásul a pinceszinten Charlotte berendezhette saját építészeti stúdióját is.

Charlotte Crosland brit lakberendező és családja a kilencvenes évek végén vásárolta meg ezt a házat London elegáns kertvárosában. Olyan lakásra vágytak, amely tökéletesen megfelel egy többgyermekes család igényeinek, és ahol Charlotte belsőépítészeti stúdiója is helyet kaphat. Természetesen a ház minden egyes részletét maga gondolta ki, hiszen mindamellett, hogy szakember, ő ismeri legjobban szerettei igényeit. Úgy gondolta, hogy egyéniségükhöz a modern, fiatalos, mégis elegáns formák méltóak, így otthonuk ennek jegyében született meg.

Belépéskor klasszikus angolszász téralakítás fogadja a vendéget: a hosszú, keskeny előszobából lépcső vezet az emeleti helyiségekbe, míg a nappali, a konyha, az étkező vagyis a közösségi terek a földszinten találhatók. A nappali a ház egyik legpatinásabb része, ahol nem csak a színek, de a formák gondosan megkomponált egységével is találkozhat a betérő. A déli fekvésű tágas szobába szinte ömlik a napfény a magasra vágott ablakokon keresztül. Izgalmas összhatásként a háromszemélyes fehér kanapé mellé egy bézs-rózsaszín, kockás kanapé és két fekete-fehér, pávatollmintájú ülőalkalmatosság került. Mindkettőt a belsőépítész nővére, Neisha Crosland tervezte. Üdék és játékosak a kiegészítők is, a kedvenc  Jonathan Delafield Cook festménye a márvány kandalló felett.

A konyhának minden részletét Charlotte tervezte. Férje szenvedélyes gourmand, ezért ezt a helyiséget tulajdonképpen a ház urának alkotta meg. A klasszikus jellegű étkezőben a letisztult vonalak és a jól átgondolt színvilág adja a tér szépségét. A fehér szín dominanciája itt is folytatódik, s a nappaliban már jól érzékelhető nőies hangulat is, ami végül a szülők hálószobájában teljesedik ki. A tervező kedvenc helyiségében, a hálószobában a bútorok elrendezése kényelmet sugall, kiegyensúlyozott, marasztaló a tér. A fiúk szobájában az egyéniség kifejezése volt a cél, így a kisebbek birodalma a játékosság, a nagyobb fiúé az önállóság jegyében fogant, tökéletes egységet alkotva a ház egészével, amelyre a harmónia és az önfeledt játékosság egyaránt jellemző.

Játékos

Még a mennyezetről is játékok lógnak a legkisebb fiú szobájában. A sok apróságtól, színtől mozgalmas a tér, a vidámság szinte tapintható. Játszani a bútorokkal is lehet: csodás a régi komód új színben, a fotel új kárpittal.

Mit? miért? hogyan?

Sokunk kedvence a konyhasziget. Ennek ugye egyetlen feltétele van –az anyagi korlátokon túl – a viszonylag nagy tér. Ha ez adott, akkor pótolhatatlan „kincsünk” lesz a körbejárható munkapult. A megfelelő magasságra azonban itt is figyelni kell. Magam jobban szeretem a magas konyhapultokat, mert kényelmesebb rajtuk dolgozni, de ez mindenkinél egyéni. Egy biztos: görnyedni a konyhában nem túl motiváló.
A másik kedvencem, ami számomra szintén a kényelmet és praktikumot jelenti: fiók beépítése az ajtók-polcok kombináció helyett, ami átláthatóbb, jobban kihasználható, és könnyebb benne rendet tartani.
A konyhasziget látványban is több megoldást rejt, hiszen feleslegessé válnak a falra szerelt, sokszor ormótlan konyhaszekrények, helyettük szellős, a falakat, így a színeket is érvényesülni hagyó felületek maradnak.

Ruhát a lépcsőnek

A lépcső lehet fa, fém, a kettő kombinációja, lehet klasszikus, modern, egyenes, íves. A variációk száma szinte végtelen. Egyetlen közös vonásuk azonban van: időnként felújításra szorulnak. Egy helyiség kaphat új arcot a falszín megváltoztatásával, új lakástextilekkel, dísztárgyakkal, de a lépcső felújításáról mi jut az ember eszébe? Legfeljebb egy új szín.
Pedig a lépcső is kaphat szó szerint új ruhát, ha szőnyeggel borítjuk. A megújuló látványon túl még egy előnye van: a frissen festett vagy lakkozott lépcsőkkel ellentétben, nehezebb elesni vagy megcsúszni rajta. A biztonság mellett a biztonságérzetet is növeli a szőnyeg azzal, hogy a lépcsőfokok között nem lehet átlátni, igaz, robusztusabb külsőt kölcsönöz.
A szőnyeg mintáját érdemes úgy megválasztani, hogy vezesse a szemet. Tehát ne válasszunk keresztben futó mintázatút! És még valami: gondosan ügyeljünk a rögzítésre, különben könnyen válhat belőle repülő szőnyeg, szárnyakat adva a rajta közlekedőnek.

A szülő mint példamutató

Sokan vallják: a szülői példamutatásnál nincs fontosabb, ha nevelésről, a gyermek ízlésformálásáról van szó. A képeken látható két hálószoba kitűnő példánk a fenti megállapításhoz, hiszen szép és egységes képet sikerült alkotni a lakberendezés eszközeivel.
Tehát nem csak az ördög rejlik a részletekben. Nézzük! Sima ágylábhuzat a kamaszfiú hálójában, fodros a szülőiben. Csíkos textília az egyik, mintás a másik szobában. Szigorú sorba rendezett díszpárnák itt, romantikusan ágyra hajított párnák ott. A fejvégek textilborításúak, mégis különböznek. És még csak az ágynál tartunk.
Az éjjeliszekrényre helyezett amerikai focilabda és a súlyzónak álcázott kisplasztika a fiúhálót díszítik. Az apró vázákban illatozó apró virágok női hálódíszek. Az ágy fölé helyezett két „kép” is árulkodó… Mindeközben a bútorok, tárgyak elhelyezése, a szobák egyforma egyensúlya, a formavilág és a színek azt sejtetik, hogy a harmónia nemcsak a szobák, hanem lakói között is tökéletes.

A sötét munkapult és ajtófrontok miatt alapvetően sötét tónusúnak tűnne a konyha, ha nem csillognának hófehér fényes csempék a falon. A sütő köré épített acél munkapultnál a tervezőnő férje tüsténkedik a legtöbbet.

Charlotte elhagyta a szokásos konyhai felső elemeket, és helyettük nyitott polcokat, tárolókat álmodott meg. Így minden könnyen hozzáférhető, nincs „doboz” hatás.

Az átgondolt formaválasztás harmonikus egységgé fogja össze az étkezőt. Az alacsony támlájú, kecses lábakon álló székek, a dizájn lámpák a karosszékkel és a modern festménnyel még szerethetőbbé teszik a szobát.

Az emeleti folyosón századeleji komód és festett antilopfej üdvözli az érkezőt. Megkapó az eklektikus stílus különös hangulata.
A fiúszoba tervezéskor a természetes anyagok használata nagyon fontos célkitűzés volt. Hűen a ház enteriőrjéhez, maradt a fehér szín, ám csíkos textilekkel kombinálva igazán fiús hatást hoz.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop