Itt a jó idő: költözzünk ki a kertbe, a szabadtéri játékok előnyei!

A szabadtéri játékok az általuk nyújtott fizikai aktivitáson túl előnyösek mind gyermekeink számára, mind a felnőtteknek. Segítenek szocializálódni, jobban megérteni a testünket, részt venni a fantáziadús játékban, és mindeközben élvezni a friss levegőt. Bár a mai nyüzsgő és összetett világban nehéz elegendő időt szakítani a szabadban töltött időre, gyermekeink egészséges növekedése, fejlődése érdekében kezeljük e kérdést prioritásként.

Miért fontosak a szabadtéri játékok?

A fizikai aktivitás javítja az egészséget, csökkenti az elhízás és a súllyal kapcsolatos egészségügyi problémák valószínűségét, amelyek manapság egyre nagyobb problémát jelentenek a magyar családok számára is. A szabadtéri játékok a fizikai aktivitás eredményeként javítják a mentális egészséget is.
Menekülés az okoseszközöktől. A képernyő előtt töltött idő egyre nő felnőttek és gyermekek esetében is, ezért a szabadban töltött idő fontossága kiemelkedő jelentőségű. „A szabadban aktív játékra szánt idő természetes korlátot szab annak az időnek, amit a gyermek egy eszközzel (például tévével, okostelefonnal vagy videojátékkal) tölthet. Elősegíti a társaikkal és a természeti környezettel való aktív elköteleződést, és segít a körülöttük lévő mások iránti tisztelet kialakításában.” – mondja Dr. Lockwood pszichológus. Az szintén nem elhanyagolandó tény, hogy a számítógéphasználat egy részének a szabadtéri játékokkal való helyettesítése segít csökkenteni az ülő életmód kockázatát.
Az alvás, a hangulat és a szociális készségek javítása. A napközben végzett fizikai tevékenység is hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek kiegyensúlyozottabban aludjanak az éjszaka folyamán, ami jó hatással van a koncentrációra, javíthatja a hangulatot. A legnagyobb egészségügyi előny talán abban rejlik, hogy a szabadtéri játékok közben a résztvevők képesek megtanulni, hogyan kommunikáljanak másokkal, miközben jól szórakoznak.

Szabadtéri játékok az otthonunk közelében

Annak ismerete, hogy a szabadtéri játékok miért hasznosak egy gyermek fejlődése szempontjából, az első lépést jelenti ahhoz, hogy előtérbe is helyezzük e tevékenységeket gyermekünk életében. Keressük fel a helyi parkokat vagy a lakóhelyünkhöz közeli kirándulóterületeket, a fővárosiak számára a Budakeszi Vadaspark például ideális terület az ilyen tevékenységekhez. Ha nincs lehetőségünk messzire menni, vagy az utazás sem lehetséges, még mindig sokféleképpen lehet kijutni a természetbe. Aki családi házban lakik és van nagy kertje, számos alternatíva áll rendelkezésére.

 • Készítsünk akadálypályát, ahol a gyerekek önfeledten ugrálhatnak, gurulhatnak, mászhatnak, léphetnek vagy áthaladhatnak a különböző akadályokon. Tipp: rossz idő esetén esetleg a házon belül is végezhetik.
 • Ültessünk! Szerezzünk virág- vagy zöldségmagot, készítsük elő együtt a terepet a gyermekkel, rendszeresen locsoljunk, figyeljük a magok kikelését.
 • ABC-gyakorlat: hozzunk létre egy „gyakorlat ábécét” úgy, hogy az ABC minden betűjéhez rendeljünk egy gyakorlatot. Ezután írjuk ki a nevünket, és hajtsuk végre az egyes betűkhöz kijelölt gyakorlatokat. Ügyeljünk arra, hogy a gyakorlatok között tartsunk 15-20 másodperces pihenőt.
 • Levélszedegetés, préselés, rajzolás (főként az őszi időszak elfoglaltsága lehet). A feladathoz csak papírra, zsírkrétára és bármilyen falevélre van szükségünk, amit találunk a kertben. A levelet préselhetjük, körberajzolhatjuk és színezhetjük, vagy különböző állatfigurákat alakíthatunk ki belőlük stb.
 • A szabadtéri játékok sorát folytathatjuk a kerti Twister segítségével, a tavaszi szezonban ez szinte kötelező program lehet.

A fentiek mellett érdemes inspirációt keresni a közösségi médiában, itt kapcsolható össze az online és offline világ. Lépjünk be a különböző csoportokba, ahol más szülők megosztják ötleteiket vagy éppen a tanulságokat. A YouTube videók szintén hasznos információforrás lehet. A lényeg, hogy sokat legyünk akár a kertünkben vagy a természetben, és használjuk ki a szabadtéri játékok nyújtotta előnyöket.

A kép forrása: pexels.com


Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop