Irány a kert!

Vagyunk néhányan, akiknek fontos a kert sorsa. Szeretünk benne „molyolni”, pihenni, sütögetni, csevegni, olvasni, úszni, vagy egyszerűen csak sétálgatni. Hogy mégis hogyan lehet még csalogatóbb – főként most tavasszal – a kert, azt most megmutatjuk.

 

04

 

időutazás téglával

Ki gondolná a régi tégla újdonat felhasználását? Alternatív beépítési módok is léteznek ám! Mit szólnánk a mozaikos kirakáshoz a kerti sétányunkon? A kert zugaiba hűvös, ódon hangulatot idéz. Várjunk csak néhány évet, s a kert szerves részévé válik. Moha jelenik meg rajta, s apró állatkák. Mindez néhány év alatt megtörténik. Ingyen antikolás… Árnyékos sarokban nagylevelű növényekkel szegélyezve, szoborral a sétány végén létrehozhatjuk akár egy kastélykert titkos szegletét. Persze napos helyen egész más hangulatot ad a zöld környezetnek. Meleg színei tovább fokozzák egy napos reggel vidám hangulatát. Egy azonban általános jellemzője a néhai épületek alkotóinak: sugározzák azt az időt, amit megéltek, és mindig oldják a kert feszes vonalait.

Szerezhetünk modernebb anyagokat is. Léteznek antikolt és új hatású téglák járófelület burkolására is. A csillogó, pontosan megalkotott klinkertől a beton téglakőig rengeteg lehetőségünk van belopni kertünkbe a tégla kisugárzását.

Téglagyűjtők figyelmébe: mit ér a gyűjtemény, ha nincs hol bemutatni! Építsük be bátran a pecsétes téglákat, érdekes portékákat, régi kültéri burkolatdarabokat; ideális teraszok, kerítéslábazat, kerti sütő asztallapjának díszítéshez.

ajtó a kertben

Szeretnénk kertünket kisebb részekre osztani, zegzugossá tenni? Egyszerűen megoldható, építkezés nélkül is. A természet és az idő minimális segítséggel kezébe veszi az ügyet. Nem kell hozzá egyéb, mint egy hangulatos kapuelem, néhány futónövény és egy váz, amire felfuthatnak. Az átjáró lehet áttört keretű – ezzel oldható a zártság érzete, a cizellált mintázat pedig újabb csodálnivaló részleteket ad. A ritka, egyedi darabok egyik forrása a fémtelep, így nem „fröccsöntött” modelleket veszünk drága pénzért, hanem eredeti elemeket, megtalálva a régi, jó minőséget.

Ádámtól és Évától…

Mindent Ádámnál-Évánál kell kezdeni. El kell dönteni, milyen házban és milyen környezetben szeretnénk lakni. A ház megépítése, berendezése, környezetének megalkotása egységben kell, hogy haladjon. Nagyon fontos: a kertet igényeink szerint alkossuk, ne újságból válasszunk szépet. Az élet más területein is bizonyítva: ami jól néz ki, nem biztos, hogy kényelmes. Fontos tehát összeírni igényeinket, a használók számát (kisállatokat sem feledve). Ha valakiben tervezői véna dobban, ne féljen papírt ragadni, és megpróbálni elhelyezni a funkciókat. Elég „krumplikkal” (foltokkal) jelölni, mit merre szeretnénk. Ha nem is jutunk kiviteli terv szintjére, ez már önmagában akkora szabályozó erő, amely segít kialakítani a megfelelő tereket.

Ha nincs ötletünk kertünk stílusát illetően, érdemes körbenézni, mely berendezési tárgyakat tudnánk elképzelni kertünkben, mik a „szívünk csücskei”. Ezek meghatározzák az egész kert hangulatát, megadják a „genius locit”, a hely szellemét. Ezekhez lehet további anyagokat szerezni. A nyugodt hangulatú fa pihenőszék sötét tónust kölcsönöz a kertnek. Ezt az otthonos hangulatot erősíti a régi fagerendákból épített támfal és tömblépcső is.

sütögető

A kert hasznos szeglete a sütögető körüli rész. Különböző stílusok léteznek, de még mindig lehet újat mutatni: például ha valaki szerencsés, és sikerül hozzájutnia a már nem bányászott bazalt nagykockakőhöz (útbontásoknál akad még). Különleges színe, formája miatt kevesen merik alkalmazni, pedig óvatos anyagválasztással a környezetében olyan BBQ helyszín válik belőle, aminek nincs másolata a vidéken! Használható járófelület mellett magához a tűzhelyhez, a kiülőkhöz, a pulthoz is.

ívelt és egyenes

Kertünk feltárásához a legfontosabb elem az út. Ezzel irányítjuk a látogatót, ezzel mutatjuk sorról sorra a látványosságokat. Vonalvezetése hozzájárul kertünk stílusához. A kanyargós, ívelt vonalak hasonlatosak az ösvényekhez, ezért természetesebbnek, barátságosabbnak hatnak (az egyenes vonalak az ember tudását dicsőítik). Ívelt vonalú sétány esetén jelenjen meg máshol is a görbület, és fordítva. Minden kanyarulat új látványt tár a szem elé, ezt érdemes kihasználni egy-egy megkapó hangulatelemmel. A színekre itt is ügyelni kell, ugyanis a kontrasztnak térfal hatása van: azt jelenti „eddig, ne tovább”.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop