Így takarékoskodjunk hőszigeteléssel!

A közelmúlt piaci és gazdasági változásai nagyban kihatottak a hétköznapokra, az élet szinte minden területén. Nem csoda, ha a saját bőrünkön is tapasztaljuk ennek nem túl kellemes következményeit, többek között háztartásunk energiaköltségein. Hogyan tudjuk mégis ezeket észszerű keretek között, azaz optimális szinten tartani? A megoldás egyik kulcsa a megfelelő hőszigetelés, amihez a MATERIX Építőanyag-szakkereskedések tanácsadói adnak tippeket.

forrás: Materix Építőanyag-szakkereskedések

Hőszigetelés, tetőtől talpig?

Otthonaink és épületeink első számú védelmi vonala a jól működő hőszigetelés. Ahhoz, hogy télen ne az utcát fűtsük vagy nyáron éppen hűtsük, de a belső helyiségekben pénztárca kímélő módon mégis kellemes hőmérsékletet teremthessünk, elengedhetetlen egy hatékonyan védő pajzs. Azt azonban, hogy mitől függ a különböző hőszigetelő épületelemek hatékonysága, több irányból is vizsgálhatjuk. Nem mindegy, hogy van-e „rés a pajzson”, mondjuk egy műszakilag elavult nyílászáró képében? Meglévő homlokzati vagy lábazati hőszigetelésünk sérülésmentes-e? Egyáltalán van-e a házon ilyen? Fontos, hogy a szakemberek által ún. „épületburok” minden eleme jól működjön, és azonos minőséget képviseljen, hogy otthonunk a megfelelő szintű védelmet élvezhesse.

Homlokzati hőszigetelés, mint fő elem

A homlokzati, tehát a házak falát borító hőszigetelés, már csak mérete miatt is egy igen jelentős védelmi elem az „épületburok” optimális működéséhez. Ennek, mint alapnak a megfelelő minőségben való megléte elengedhetetlen az energiafogyasztás mérsékléséhez, ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy még egy hatékony hőszigetelő rétegen is jelenthet rést egy-egy rosszul funkcionáló vagy szakszerűtlenül beépített ablak. Ugyanakkor mindez fordítva is igaz: lehet bármilyen modern, többrétegű üveggel gyártott nyílászárónk, ha sérült, régi vagy éppen nemlétező házunk falának szigetelése.
Mit tehetünk egy 20 éves, ép, mégis napjaink energetikai elvárásaihoz képest korszerűtlen hőszigeteléssel? Milyen sorrendben érdemes orvosolni a helyzetet?

forrás: Materix Építőanyag-szakkereskedések

Mikor számít korszerűtlennek a hőszigetelés?

Az EPS, azaz a speciális, magas oxigéntartalmú polisztirol hőszigetelések sok esetben még 20 év után is állják az idő próbáját. Tekintve, hogy nagy százalékban levegőből állnak, így megfelelően teljesítik feladatukat. Az EPS anyagokra ugyanakkor nem jellemző a deformálódás és az állagromlás, így könnyen előfordulhat, hogy a régen felvitt hőszigetelő rétegnek csupán a vastagsága nem felel meg a mai igényeknek az energiaköltségekkel szemben. Ilyenkor érdemes a felújítást megfontolni, és az sem mindegy, milyen sorrendben. Ne felejtsük el, hogy homlokzati szigetelésről lévén szó, nagy valószínűséggel újbóli vakolás és festésre is szükség lesz!
A MATERIX Építőanyag-szakkereskedésekben nemcsak az EPS hőszigetelő rendszerek széles választéka található meg, de kültéri homlokzati festékek, vakolatok és izgalmas textúrákat adó dekorvakolatok is., amelyekkel tovább fokozható az épület falának védelme.

forrás: Materix Építőanyag-szakkereskedések

Régi hőszigetelés felújítása okosan

Otthonaink modernizálásánál, korszerűsítésénél több tényezőt érdemes megvizsgálni ahhoz, hogy minden munka logikus sorrendben történjen, és a felújítás eredménye évek múltán is fedje az igényeket. Éppen ezért elengedhetetlen az épület teljes vizsgálata.

A MATERIX Építőanyag-szakkereskedések szakemberei azt tanácsolják, hogy ha maguk a hőszigetelő táblák még épek is, nem elhanyagolandó a szükséges vastagság meghatározása. Amennyiben a hőszigetelő réteg túl vékony, úgy nem lesz hatékony megoldás a szemmel látható energia- és költségmegtakarításhoz. Jó hír azonban, hogy megduplázhatók! Így felvihetők az utolsó vakolati rétegre, viszont, ha az sérülés vagy elhasználódás jeleit mutatja, érdemes az előbbit teljeskörűen eltávolítani, és csak ezután felvinni a plusz szigetelést. Ez voltaképpen többszörösen környezetbarát megoldást is jelent, hiszen hulladék termelése nélkül továbbra is előnyünkre válik mintegy kiegészítésként az eredeti lemezek védelme, az új hőszigetelő táblák pedig hosszú időre biztosítják otthonunk és háztartásunk gazdaságosabb fenntarthatóságát.

Még több okos megoldás építkezéshez a MATERIX Építőanyag-szakkereskedésektől ITT.


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop