Hőszigetelés KRESZ 2. rész

Szívből, szívesen
Egyszerű megoldások
Tárgyak vonzásában

Még van idő hozzálátni a házunk hőszigeteléséhez, és mielőtt beáll a tél, már készen is lehet, hogy aztán kellemes klímájú és energiatakarékos otthonban várjuk a karácsonyt. Összegyűjtöttük a témával kapcsolatos tényeket és a legtöbb téves ismereteket.

hoszigeteleskresz2resz 720

1. A hőszigeteléssel megváltozik a ház homlokzata, ezért építési engedélyt kell kérni.

Téves. Utólagos hőszigetelésnél, ha a homlokzat mérete vagy az épület tömege nem változik, nem kell engedély. Akkor sem, ha a ház színe más lesz, mint eredetileg volt.

2. Őszi hónapokban nyugodtan el lehet végezni a homlokzat szigetelését.

Helyes. Az enyhe ősz még alkalmas a hőszigetelő rendszer felrakásához. Azonban figyelembe kell venni, hogy a megfelelő kötések kialakulásához a hőmérsékletnek még éjjel sem szabad 5 °C alá süllyednie, ellenkező esetben a kötési folyamat drasztikusan lelassul. Tehát nagy hidegben nem szabad hozzálátni a munkálatokhoz! Kevesen tudják, de nyáron, nagy melegben sem ajánlatos elkezdeni a hőszigetelést, mert a ragasztó és a vakolat víztartalma még a kötés előtt eltávozik. Az ilyen, úgynevezett megégett felület szintén használhatatlan lesz.

3. Használtan vett családi házunkat annak idején 6 cm-es hőszigeteléssel látták el. Ma ennél nagyobbak az elvárások. Nincs mit tenni, le kell bontani.

Téves. Van arra lehetőség, hogy szigetelést tegyenek a meglévő szigetelésre. Először meg kell vizsgálni, hogy a meglévő rendszer állapota milyen és hogyan javítható. Itt is ügyelni kell arra, hogy minden rendszerelem (ragasztó, hőszigetelő lemez, erősítő háló, dűbel, alapozó és vékonyvakolat) azonos gyártótól származzon, és egyazon rendszerhez tartozzon. A szigetelésre kerülő újabb réteg általában polisztirol lappal történik. A „rendszer a rendszeren” hőszigetelés előkészítésének javasolt technikája van, csak olyan mesterrel végeztessük, aki felkészült rá. Az ilyen rendszerek beépítési szabályait a rendszerengedélyek részletesen tartalmazzák. Az előkészítés után a következő réteg ugyanazzal a ragasztásos technológiával kerülhet fel a falra, mintha az első lenne, de a rögzítéshez mindenképpen szükség van mechanikai rögzítésre is (hagyományos dűbelre vagy speciális „duplex” ragasztótárcsára.

4. A hőszigetelő rendszerre ugyanúgy lehet homlokzati díszeket rakni, mint a sima vakolt falra.

Helyes. A homlokzati hőszigeteléssel készült házra ugyanúgy felrakhatók a díszítő elemek, például a díszlécek, párkányok, timpanonok, stukkók, rozetták. Modern házakra is alkalmazhatóak a felület tagolását, kiemelését szolgáló elemek. Kész díszeket is lehet vásárolni akár sajtolt polisztirolból, vagy gipszből, és gyakran előfordul az is, hogy a kivitelező a helyszínen ragaszt rá polisztorol lemezből vágott formákat a homlokzatra. Ezeket erősítő hálóval kell bevonni, majd alapozóval kezelni és vékonyvakolattal bevakolni.

A homlokzati hőszigetelésről és a különböző rendszerek tulajdonságairól, valamint az alkalmazások bemutatásáról ide kattintva tájékozódhat. Ha energiatakarékos és meleg otthont szeretne, még a tél előtt érdemes házának homlokzati hőszigetelését elvégeztetni. Ráadásul a Baumit nyereményjátékával visszanyerheti a hőszigetelő rendszer árának akár kétszeresét is.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop