Hőszigetelés és a levegőminőség javítása

Márciusi számunk megjelent!
Mennyire karácsonyozunk fenntarthatóan?
Év Háza 2022 díjátadás

A Knauf Insulation szerint nemcsak energiahatékonysági, de szociális és egészségügyi kérdés is a családi házak hőszigetelése, hiszen Magyarországon a magas téli szállópor-koncentráció egyik fő oka az, közel 800 ezer család szénnel, alacsony fűtőértékű lignittel, fával, rosszabb esetben pedig hulladékok elégetésével fűti energiapazarló otthonát.

csaladihazszigetelesesmartwall 720

A Knauf Insulation adatai szerint Magyarországon a családiház-állomány 70 százaléka, azaz mintegy 1,8 millió lakóépület nem vagy nem megfelelően hőszigetelt, miközben a háztartások több mint harmada fosszilis energia felhasználásával fűt. Megfelelő szigeteléssel azonban csökkenthető ezen ingatlanok fűtésienergia-igénye, ezzel pedig a szállópor-koncentráció is 40-50 százalékkal alacsonyabb lenne.

A szállópor nem csak a falvak problémája
A téli fűtési szezonban jelentkező magas szállópor-koncentráció nemcsak a falvak, hanem a nagyvárosokat és Budapest agglomerációját is érinti, hiszen a levegőszennyezettségért legnagyobb részben a lakossági fűtés a felelős. A fosszilis tüzelőanyagok, elsősorban a szén elégetésével a levegőbe kerülő, mikroszkopikus, 10 mikron átmérőjű, vagyis az emberi hajszál vastagságával azonos nagyságú szennyező részecskék bizonyos földrajzi és időjárási körülmények mellett szmogot, azaz füstködöt idézhetnek elő. A szmog leginkább szélcsendes időjárás esetén, magas légnyomás és megnövekedett relatív páratartalom, valamint jellemzően –3°C és +5°C közötti hőmérséklet mellett alakul ki.

Komoly egészségügyi kockázat
A szmog miatt sok esetben csak évek múlva jelentkezik súlyos betegség, például asztma, tüdőrák vagy szívinfarktus, de az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai Magyarországon évente több mint 14 ezer ember hal meg a levegőszennyezésre visszavezethető okból. „A minden évben megjelenő szállóporprobléma a bizonyítéka annak, hogy a szigetelés nem csak energiahatékonysági, de egyben szociális és egészségügyi kérdés is” – mondta a Kanyuk László, a Knauf Insulation Kft. szigetelési szakértője. „A folyamatosan pályázható, komplex energetikai felújítási programok azért is példaértékűek, mert a támogatott családok házainak szigetelésével nemcsak azok energiaigényét és fűtési költségét csökkenthetjük akár 40-50%-kal, de egyben az általuk kibocsátott káros égéstermékek mennyiségét is, amivel mind a támogatottak, mind a környék lakosságának egészségét védjük” – tette hozzá a szakember.

Kicsiben még most sem késő elkezdeni
A Knauf Insulation szakembereinek számításai szerint, ha az állam minden évben 100-150 milliárd forinttal támogatná a korszerűtlen családi házainak komplex energiahatékonysági felújítását – nyílászárók cseréjét, családi házak szigetelésének és fűtési rendszerének korszerűsítését –, akkor 10-15 éven belül jelentősen javítható lenne a levegőminőség. Kicsiben azonban még most sem késő elkezdeni. Ha egy családiház-tulajdonos csak annyit tesz, hogy üveggyapot szigetelőanyagot terít végig háza padlásán, vagyis szigeteli annak födémjét, már azzal 25 százalékos energia- és költségmegtakarítást érhet el, nem utolsósorban pedig csökkentheti a szállópor kibocsátást is.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop