Hogyan legyen hűvös klíma nélkül?

Újdonságok a Magyar-Norvég Kft. kínálatában
EGLO, az én lámpám, az én stílusom
Kézi elzáróktól az okos termosztátokig

A lakások mesterséges hűtése a meleg nyári napokon több energiát fogyaszt el, mint a fűtés télen. Energiafelhasználásunk 8-12 százalékát fordítjuk léghűtésre, nem véletlen, hogy az átlag áramfogyasztás igencsak megugrik a kánikulában. Legyen ez a kiindulópontunk: mit tegyünk, hogy kellemesen hűvössé tegyük otthonunkat?

hogyanlegyenhuvosklimanelkul 720

A felülethűtés – vagyis az épület falfelületeinek hűvösen tartása a nyári forróságban – nem új keletű dolog. Már az őseink is alkalmazták vályogházaikban: a vastag vályogfalak tárolják a hőt, illetve a hűvöset, amelyet a falak az éjszaka folyamán vesznek fel. Minél jobb az épület hőszigetelése, annál hosszabb ideig képes tárolni az éjszakai hűvöset a nap folyamán. Ha az épület amúgy is felújításra szorul, feltétlenül hőszigeteljük!

A felülethűtés lényege, hogy a szabad falfelületre, a vakolat alá valamilyen formában műanyag csövet szerelnek, majd ebben a csőben hideg vizet áramoltatnak, ettől a falfelület lehűl, és hűti a helyiséget. A felülethűtés kiváló hőmérsékleti komfortot teremt, amellett, hogy energiahatékony és tökéletesen illeszkedik a megújuló energiát hasznosító rendszerekhez. A felülethűtési rendszerek a forró nyári időszakban is képesek fenntartani a legnagyobb komfortot.

hogyanlegyenhuvosklimanelkul 1
A nagy felületen történő hűtésnek számos előnye van a klímaberendezésekkel szemben. A helyiségen belül nincsenek mechanikus szerkezetek, így teljesen zajtalan. Egészséges, mert a kánikulából a kellemesen hűvös helyiségbe lépő embert nem éri hirtelen hideghatás, és amikor kilép a hűtött helyiségből a szabadba, szervezetét nem érinti károsan a túlságosan nagy hőingadozás.

A felülethűtés egyik formája a mennyezethűtés. Az Uponor mennyezethűtési és mennyezetfűtési célra egyaránt szolgáló mennyezeti paneljei akár új, akár felújításra váró épületbe is könnyűszerrel beszerelhetőek. A rendszer alkalmazásával nincs szükség bonyolult bontási munkára, a beépítés ideje alatt folyamatosan használható az épület. A mennyezethűtés előnye, hogy fűtési célra is alkalmazható.

Amennyiben a mennyezetfelület kevésnek bizonyul, alkalmazhatunk falhűtést is. A falhűtést főként felújításoknál használják, de új építéseknél is bevethető. Az Uponor falhűtés alacsony hőmérsékletű rendszer lakó- és egyéb épületekhez. A rendszert könnyűszerkezetes épületek esetén a falszerkezetbe építik, míg téglafalak esetén közvetlenül a vakolatrétegbe.
hogyanlegyenhuvosklimanelkul 2
A klímaváltozás korában a nyarak egyre forróbbak lesznek, s egyre kevésbé fogunk tudni lemondani a hűtésről a magyar éghajlati viszonyok mellett. A felülethűtés módszerei segítik a hűtésre fordítandó energiaigény drasztikus csökkentését.

További információ: Uponor padlófűtés
uponor logo
Uponor Épületgépészeti Kft.
1043 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna utca 15/B
T. +36 1 203 3611
E-mail: info.hungary@uponor.com
www.uponor.hu

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop