Hely a gyerekeknek

Segítségüket kérném, miként lehetne ideálisan átalakítani lakásunkat. Jelenleg 66 négyzetméteren négyen lakunk, mi szülők és kettő kamasz fiúgyermek (13 és 16 évesek). A legideálisabb az lenne, ha a gyerekeknek külön szobájuk lenne, és sikerülne egy szülői hálót és külön nappalit (akár amerikai konyhával) is kialakítani. Ha a méretek ezt nem engedik, azt szeretnénk, hogy a két gyerek mindenképpen kapjon külön szobát. A kis szoba és a konyha déli fekvésű, a fürdőszoba viszont folyosóra néz. Fejér Szilvia, Budapest

 

 

Miután olvasónk szűkszavú leveléből nem sok derül ki családja életviteléről, már meglevő bútoraikról és egyéb személyes tárgyaikról, így e kevés támpontot alapul véve próbáltunk meg néhány lehetőséget felvázolni. Annyit tudunk, hogy lakásuk belmagassága 2,80 méter, ami sajnos galéria kialakítását nem engedi, így más lehetőségek után néztünk.

 

 

1. Az első alternatívában egy új, kétszárnyú ablak beépítésével tettük lehetővé, hogy a legnagyobb szoba kettéosztható legyen a fiúk között. Mindkét gyerek íróasztala az ablak elé került, ami kihasználja a maximális déli és nyugati tájolás adta előnyöket, és természetes fényt adva segítheti a fiúk leckeírását, tanulását.

 

Ágyaik a szobák csendesebb, eldugottabb sarkaiba kerültek, míg a hosszanti falakra polcokat illetve szekrénysort helyeztünk, amelyek két kamasz gyűjtőszenvedélyét is kiszolgálják.

 

 

Az eredeti tervrajzon szereplő konyhát és fürdőszobát megcseréltük. Itt született meg a legnagyobb fürdőszoba – amelynek két mosdókagylós elrendezése segíthet a reggeli készülődés tumultusát csökkenteni -, sőt egy méretes gardrób is kerülhet a tágas fürdő előterébe.
A minden szükséges berendezéssel felszerelt konyha ugyan nem nagy, ám főzéshez és egy gyors reggelihez éppen elegendő.
A nappali szobát két részre osztottuk: az étkező szétnyitható asztala a családi étkezések színtere lehet, és a szoba közepére kiemelve kényelmesen körbeülhető; az ággyá nyitható ülőgarnitúra dobogóra kerülhet (ami alatt értékes rakodótér nyerhető), a két teret a falra szerelt tévé, és az alatta levő tálalószekrény köti össze. Ebben a verzióban feltételeztük, hogy a déli falba még egy ablak beépíthető (aminek megvalósításához azonban tervezőmérnök, illetve a helyi előírások és megkötések ismerete feltétlenül szükséges!).

2. A második változatban a már meglevő kétszárnyú ablakot cseréltük két egyszárnyúra (itt is átépítési terv, illetve a helyi előírások ismerete szükséges a megvalósításához). Így lehetőség adódott a nagyobbik szoba hosszirányú kettéválasztására a fiúk számára. A tanulóasztalok itt is kihasználják a természetes fény adta lehetőséget. A szobák előterébe óriási, mindent elnyelő gardróbszekrény került.
A korábbi konyhából itt szülői hálószoba és előszobai gardrób lett. A konyha az eredetileg fürdőszobának szánt helyiségbe került, míg az új fürdőt a vécé mögé – a csatorna és vizesblokk elhelyezkedését kihasználva – lehet elhelyezni.
A dobogóra emelt étkező ugyan kissé messze van a konyhától, ám jól kihasználja az ablak alatti szűkösebb teret.
A nappaliba itt is tálalószekrény és falra szerelt tévé kerülhet az ülőgarnitúrával szemben.

ROVATUNKBAN OLVASÓINK ÁLTAL BEKÜLDÖTT OTTHONOKAT ALAKÍTUNK ÁT LAKBERENDEZÕINK SEGÍTSÉGÉVEL. HA ÖNNEK IS VAN MEGOLDÁSRA VÁRÓ TERVE, JELENTKEZZEN BÁTRAN A SZERKESZTÕSÉG CÍMÉN.

3. A harmadik változat a homlokzat átépítése nélkül is megoldható, a belső válaszfalak mozgatásával. A nagyobbik szoba itt a nappalinak, illetve a szülői hálófülkének ad helyet – ez utóbbinak leválasztása megoldható egy, az ülőgarnitúra felé nyitott szekrénysor vagy polcos elemek adta térelválasztóval. A hálófülkét a szoba sötétitőfüggönyével megegyező drapériával tüntethetjük el a vendégek szeme elől. A konyha-fürdőszoba itt is helyet cserélt, ám csak kisebb változatban. Az étkezőt a konyhához kapcsoltuk, ennek asztalát szétnyitva akár nagyobb étkezés is megvalósítható, és a két fiú szobája is innen nyílik.
A levelében feltett másik kérdését (ruhaszárítás megoldása) illetően – a fregolis teregetés esztétikai „élményét” kiküszöbölendő – szárító-mosógép használatát javasoljuk.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop