Szolgáltatóktól szabadon

„Szabadság és függetlenség” – e két szó jellemzi a leginkább a dombok között megbúvó autonóm házat és gazdáit. Ezt az életszemléletet tökéletesen szimbolizálják a háziak kedvenc lovai is, akik az önmaga energiaellátásáról gondoskodni képes épületegyüttes körüli mintegy négyhektárnyi legelőn élnek.

szolgaltatoktolszabadon 720

Bármerre nézünk, minden ablakból lankás dombokat és legelésző lovakat láthatunk. A tájba simuló, olasz vidékeket idéző mediterrán ház egyben energiahatékony, majdnem passzív értékekkel rendelkezik. Csupán azért nem „valódi” passzívház, mert a tájolást nem elsősorban ennek, hanem inkább a szép kilátásnak és a tájra nyíló kertnek rendelték alá. Ettől az egyedi igénytől eltekintve az épület kialakításakor minden részletre ügyeltek, még ha olykor az eredeti elképzeléseken alakítani is kellett. Így geotermikus hőszivattyú helyett egészen más, de ugyancsak környezetbarát energiarendszer került a házba. A ház légtömörsége miatt gondoskodni kellett folyamatos friss levegőről, ezért egy hővisszanyerő-szellőztető rendszer egészíti ki a pincében elhelyezett faelgázosító kazánt, ami adja a használati meleg vizet és szolgáltatja a hőt a kiépített padlófűtéses rendszeren keresztül. A szellőztető rendszer munkájára 2 méter mélységben a talajban mintegy 100 méter hosszan a talajban horizontálisan elterülő csőrendszer segít rá: a talajkollektor előtemperálja a bevezetett friss levegőt, ezzel is energiát megtakarítva. A ház hőszigeteléséről 30 centiméter vastagságú, 20 centiméteres szigeteléssel is ellátott téglák és 3 rétegű, méretre gyártott, a ház stílusához illő ablakok gondoskodnak. Az épület belső hőmérsékletének stabilizálását hőtároló közegként az alsó beton padozat, valamint beton födém biztosítja, amelyek jelentős részt vállalnak a külső hőmérsékleti változások integrálásában és a kellemes hőérzet megtartásában minden évszakban. A mediterrán megjelenéshez elengedhetetlen terméskő berakást nehéz ötvözni normál szigetelésű téglákkal, ezért alatta kőzetgyapottal bélelt különleges falazóelemek sorakoznak.

Mivel nincs a közelben semmilyen közműszolgáltató, a ház úgynevezett „sziget üzemű” – vagyis a megtermelt felesleget nem tudja hova leadni. A villamos energia időleges megtartására ezért egy 1,8 tonnás akkumulátortelep szolgál. A napelemek által feltöltött akkumulátorok képesek néhány napig biztosítani a ház teljes energiaellátását, de hosszú ideig tartó borongós idő esetén (főleg télen) előfordul, hogy egy aggregátornak kell kipótolnia a hiányzó energiát. Napsütéses időszakokban azonban – legyen bár szó központi porszívóról és infraszaunáról – a napelemek folyamatosan szolgáltatják az energiát, jóllehet a tulajdonosok nem mondtak le semmilyen kényelmi szempontról, amikor fogyasztókkal látták el a házat.

„A közművek bevezetése aránytalanul nagy költséggel járt volna, a napelemek viszont lehetővé teszik, hogy ne függjünk a sárga csekkektől. Ha már kiköltöztünk a városból, legyen teljes szabadsága az embernek!” – véli a tulajdonos. A vízről a telek végén található, 50 méter mély fúrt kút gondoskodik, amely ivóvíz minőségű, a konyhában felhasznált vizet pedig még egy vízszűrő berendezés is tisztítja. A kertben több kamrás biológiai szennyvíztisztító működik, a „szürke vizet” elsősorban locsolásra használják fel.

A domboldalakról lezúduló vizet is befogták, egy kis tavacskában gyűlik, amely már olyan természetes, hogy halak is élnek benne. „Nagy szerencsém volt mindennel, mintha Isten ujja kísérne az utamon azóta, hogy eldöntöttem, itt fogok élni. és lovakkal szeretnék foglalkozni: így találtam rá az általam vágyott rusztikus tetőcserépre, vagy a ház belső kialakítását meghatározó greslapokra is.” – meséli Anna csillogó szemmel, sorolva további terveit: a hamarosan beépítésre kerülő napkollektorokat vagy a teraszra kívánkozó kemencét.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop